HockeyNews
PLUS

"Svenska domarna är riktigt bra – men gör livet enklare för dem"

(12095) Domare
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Det har varit en av de största snackisarna i Hockeysverige den här säsongen i både SHL och i HockeyAllsvenskan – de efter videogranskning bortdömda målen för spelare i målgården.
Domarnas jobb borde gå att göra enklare när det kommer till spelare i målgården menar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 

I SHL sköts det av situationsrummet där repriserna vevas fram och tillbaka från alla möjliga vinklar. Stördes målvakten? Försökte offensiv spelare göra allt för att undvika kontakt med målvakten, vare sig det rör sig om att klubban är framme och stör eller om det är kroppskontakt? Är det målvakten eller offensiv spelare som initierar kontakten? Är det försvarande lags spelare som ställer till situationen?

I Hockeyallsvenskan sitter måldomarna ute i arenorna, olika många beroende på ort, och vevar repriserna fram och tillbaka när det behövs.

Gemensamt är dock att det ofta känns som att man står där med fler frågor än svar efter en videogranskning. 

I höstas gick man i SHL ut med en regelförklaring som enligt dem själva skulle leda till bättre förståelse av regeln och de ville skapa en ”skapa en förutsägbarhet för publik, spelare, coacher och media. Du ska kunna känna att detta är ett mål som bör godkännas eller detta är ett mål som inte kommer att godkännas”

De har inte riktigt nått målet kan jag tycka.

Nu fokuserar jag mest på Hockeyallsvenskan i mitt jobb och under fredagen aktualiserades den luddiga spelare i målområdet-regeln i serien. Timrå IK trodde att de kvitterat till 3–3 när en Björklövenspelare styrde in pucken i eget mål. En av huvuddomarna signalerade först för mål, men var sedan tydlig med att han ville ha videogranskning av det hela då Erik Walli Walterholm befann sig i målområdet när pucken gick in. Där hade han hamnat med hjälp av en motståndare och efter videogranskning dömdes målet bort och efter var det enda man fick höra från Johan Magnusson, som signalerade för mål på isen, att bilderna visar att Walli Wallterholm stör Cannata och att han när han sett bilderna håller med videomåldomaren om detta och det får man köpa.

Någon direkt förklaring till varför målet dömdes gavs inte under matchen och här önskar jag att man tog efter NHL där det snabbt efter en videogranskning kommer en text från ligan som förklarar varför målet godkändes eller dömdes bort, det är dock en av få grejer jag vill ta från NHL till svensk ishockey tillsammans med fungerande mikrofoner som domarna pratar i så hela arenorna hör efter en videogranskning. 

Hockeyallsvenskan ska dock ha beröm för de dommarkommentarer som läggs upp efter matcherna, men snabbare besked tror jag skulle gynna alla.

LÄS MER: HA-svepet: "Målvaktstavla, styrkebesked och straffspecialisten slog till"

Tobias Nordlander var en av tre svenska domare på JVM tidigare i vinter och en av många duktiga svenska domare som håller hög internationell standard. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Den stora boven i detta drama är var gränsen för att störa målvakten går. Hur mycket är tillräckligt för att störa en målvakt att dennes jobb att mota pucken försvåras så pass mycket att det är grund nog för att döma bort ett mål? En bedömningsfråga som varierar från person till person. Det som i gårdagens fall med de ögon som granskade kanske var tillräckligt medan en liknande situation garanterat uppstått tidigare med annan utgång. Här måste något göras. 

Samtidigt vill jag hävda att domarna inom svensk elitishockey tillhör det absoluta toppskiktet i ishockeyn, något som blir särskilt tydligt när man kollar på ishockeyn i utländska ligor eller under internationella mästerskap. 

Så sent som under jul- och nyårshelgen hade Sverige tre domare på plats under JVM, varav Ludvig Lindgren fanns med på isen under finalen medan Tobias Nordlander var med som reservlinjedomare, och det finns fler domare av hög nivå och även om återväxten inte är den största så finns det några lovande namn på uppgång och de ska svensk ishockey och alla runtomkring vara rädda om. 

För det är inget lätt jobb de tagit på sig och de som ger sig på uppdraget bör uppmuntras, för det kryllar inte av domare runt om i landet och i ett antal regioner har det under en tid varit brist på domare.

Men jobbet borde kunna göras lättare med ännu tydligare regler och att domarna på isen får tillgång till hjälpmedel som kan underlätta vid videogranskningar, som till exempel skärmar av något slag där högupplösta bilder på sekvensen i fråga.

Framförallt vill jag se tydligare ramverk när det kommer till spelare i målområdet. Om det sedan är att det blir helt förbjudet att vara i målgården eller någon annan fiffig lösning vet jag inte, men det måste finnas bättre sätt än det som gäller just nu.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln