HockeyNews

VM-backen om flytten till HV71: "Då var det lätt att bestämma sig"

(28075) Mikael Seppälä
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 20 maj 2023

TAMMERFORS. Mikael Seppälä har det senaste året vunnit VM-guld, Champions Hockey League och blivit finsk mästare med Tappara.
För HockeyNews.se berättar den finske VM-backen om valet att flytta till HV71.

Det är få spelare i Europa som har vunnit så mycket på både klubb- och landslagsnivå som Tappara-backen Mikael Seppälä har gjort den senaste tiden. Både denna och förra säsongen har den 29-åriga backklippan vunnit ligaguld. Förra våren var han med i Finlands VM-guldvinnande lag i Tammerfors och han har en ny chans nu även om det blev en strafförlust mot Tre Kronor i början av VM.

– Det var en bra match. Vi spelade tillräckligt bra för att vinna, men det syntes inte på resultattavlan, säger Seppälä till HockeyNews.se.

Han har även varit med och vunnit CHL efter en finalseger mot Luleå.

– Säsongen har varit bra. Vi har vunnit allt vi har kunnat med Tappara och det känns bra att vara här. Allt har varit perfekt.

Men Seppälä tillägger:

– Vi har förlorat en CHL-final, men annars så…

Det var förra året som Rögle snuvade Tappara på Champions Hockey League-titeln. Det reparerade Tammerforslaget alltså i år istället. Och efter VM och lite ledighet och sommarträning fortsätter hockeykarriären i HV71.

– Jag pratade med Oliwer Kaski som också spelar i HV. Jag behövde något nytt i min karriär och det var det bästa stället för mig, säger Seppälä.

Vad sa Oliwer Kaski till dig om HV71?

– Han sa att han gillar stället och säger att allt är bra och att det är bra killar i laget så det var lätt att bestämma sig för att åka dit.

LÄS MERKontraktet med HV71 bröts – men dörren är inte stängd: "En möjlighet"

Vad vet du om Jönköping vid vackra Vättern?

– Jag har bara tittat på kartan, haha. Men jag har bara hört bra saker.


Mikael Seppälä flyttar från Tappara i VM-staden Tammerfors till HV71 i Jönköping efter pågående VM. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

HV71 har sedan tidigt 1980-tal haft en stark tradition med finländska spelare i klubben. Och nye sportchefen Kent Norberg har sett till så att HV har tagit in Kaski, Seppälä, Joonas Nättinen och Tommi Tikka. Dessutom ska Henrik Borgström vara på ingång och längst bak i målet finns Joni Ortio. Mikael Seppälä känner till HV:s finska koppling.

– Självklart. Det har varit många finska spelare där under åren och de har gjort ganska bra ifrån sig och jag hoppas att jag kan fortsätta med det.

Vad vet du om laget?

– Jag vet inte så mycket än för det har varit så mycket matcher. Men jag har kollat vilka spelare som finns där när jag har haft tid, men efter den här turneringen kommer jag att lära mig lite mer.

LÄS MERHV71-stjärnan om VM-drömmen och heta centerryktet: "Har också läst det"

Finland och Mikael Seppälä har fått fira framgångar de senaste fyra åren med dubbla VM-guld och ett OS-guld.

– Ja, haha. Jag hoppas att vi kan lyckas i den här turneringen också.

Hur har det varit i år jämfört med förra VM då ni vann guld?

– Kanske att det har varit en lite tuffare start för oss. Vi fick inte till det i första matchen, men annars försöker vi göra som förra året och bli bättre match för match och vara som bäst i sista matchen.

Finland har flera NHL-spelare med i laget, som Mikko Rantanen, Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen och Olli Määttä.

Men vem är den starkaste ledaren i laget?

– Jag tycker att det är (Marko) Anttila. Vår lagkapten. Han är en stor ledare och som har varit här i många år. Han har gjort bra saker för finsk hockey så alla gillar honom, säger Mikael Seppälä.