HockeyNews
PLUS

HV71-stjärnan om VM-drömmen och heta centerryktet: "Har också läst det"

(28008) André Petersson Tre Kronor
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. André Petersson, 32, har äntligen fått göra VM-debut.
För HockeyNews.se berättar han om Tre Kronor-drömmen, målskyttet i landslaget och det heta centerryktet till HV71.
– Jag har också läst det, säger Petersson till HockeyNews.se.

HV71-forwarden André Petersson har varit snubblande nära att få spela VM tidigare i karriären, men det är först nu vid 32 års ålder han för första gången har fått chansen av nye förbundskaptenen Sam Hallam.

I VM-laget är det kärt återseende för Petersson med NHL-forwarden, Tre Kronors lagkapten Jakob Silfverberg. De ser ut att ha roligt ut tillsammans på träningarna i Tammerfors. På lördagsträningen kämpade de mot varandra vid sargen och det blev mycket snack efter duellerna.

– Han gillar inte mitt försvarsspel riktigt… säger Petersson med ett snett leende.

– Vi känner varandra sedan innan. Vi har ju spelat i juniorlandslag ihop och så var vi i Nordamerika ihop lite, i Binghamton.

Petersson och Silfverberg spelade J20-VM tillsammans 2010 och även U18-VM 2018. De draftades av Ottawa Senators och det blev AHL-spel under en tid ihop i farmarlaget Binghamton. Men medan det bara blev en NHL-match för André Petersson har Jakob Silfverberg haft en lång NHL-karriär som ännu inte är slut.


André Petersson och Jakob Silfverberg har spelat U18-VM och JVM ihop. Nu är det Tre Kronor och VM som gäller. Foto: Mattias Ek.

Petersson är en av HV71:s största stjärnor och han ser ut att njuta av att få vara med om ett VM.

– Ja, kul. Det har varit en lång resa för min egen del sedan slutet av (SHL-) säsongen. Men det känns som att vi är igång i alla fall.

HV spelade klart i SHL redan i början av mars och sedan tog det fem veckor innan säsongen återupptogs för André Petersson med en dubbellandskamp borta mot Danmark i mitten av april.

– Det blir som att dra igång en ny säsong. Sedan har man som tur är haft tid att jobba sig igång. Så lite ryckigt ja, men samtidigt kul.

Petersson har varit bra i Tre Kronors turneringar både före och efter jul. Men efter HV:s säsong tog han lite ledigt.

– Då ringde Sam och då var det att snöra på sig grillorna igen och satsa på VM. Jag hade en tanke att spela VM i år och var inställd på det. Mentalt har jag laddat för det.

LÄS MERHV71:s stortalang debuterade i A-VM – tredje mästerskapet samma säsong

Med sina sju mål för Tre Kronor är han landslagets vassaste målskytt 2022/2023.

– Jaha. Ja, det är för dåligt för jag har ju spelat 15 matcher, hehe, säger Petersson självkritiskt men med glimten i ögat.

Totalt har han gjort 19 mål i Tre Kronor på 46 landskamper. Men det blev inget i VM-debuten mot Tyskland i fredags och det blev en knapp svensk seger med 1–0.

– Det var väl lite som att stå på första tee med publik kändes det som. Det var lite nervigt och de kom ut väldigt hårt och satte oss nästan på hälarna så vi fick jobba oss in i matchen. Men jag tycker fortfarande att vi håller oss till vårt sätt att spela. De gjorde det ryckigt för oss, så vi måste hitta ett sätt att lösa det, såsom de spelar, på ett vettigt sätt om vi möter det igen.

I klubblaget HV71 har Luleåforwarden Isac Brännström värvats hem till Jönköping. André Petersson och Isac Brännström har trivts tillsammans i Tre Kronor även om det inte räckte hela vägen för Brännström. HV har dessutom värvat VM-backen Mikael Seppälä och den finske landslagsforwarden Tommi Tikka

– Jo det ser väl bra ut. Det är föryngrat väldigt mycket så det ser spännande ut. Många spelare man inte har sett på nära håll personligen, men i slutändan handlar det om att alla köper in och spelar tillsammans ändå. I slutändan är det så, om man ska gå långt.

André Petersson trycker oerhört hårt på att det gäller att få till kemin i laget.

– Skulle man ha de tio bästa i världen, och de kör själva, så blir det inget av det ändå.

Enligt Expressen är HV71 och sportchefen Kent ”Nubben” Norberg också överens med NHL-meriterade finländaren Henrik Borgström som då är på väg in som förstecenter.

– Ja, jag har också läst det. Jag vet inte om det är något klart. Det var ett tag sedan jag pratade med ”Nubben” nu.

Och HV71-legendaren Johan Davidsson kompletterar tränarstaben där Tomas Montén är nu huvudcoach. Davidsson vann sitt fjärde och sista SM-guld som spelare 2010 med André Petersson i laget.

– Det blir ju kul. Han är en riktig ledare som man minns honom som spelare. Kan man få samma respekt för honom som coach när han öppnar munnen tror jag det kommer att bli riktigt bra, säger André Petersson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)