HockeyNews

VM-backen Lindholm om valet av Leksand: "Verkar vara ett mysigt ställe"

(23752) Anton Lindholm/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 21 maj 2022

TAMMERFORS. Tre Kronor-backen Anton Lindholm ser fram emot att få spela VM med Skellefteå-kamraten Marcus Pettersson.
Och Lindholm berättar för HockeyNews.se hur tankarna gick när han skrev på för Leksand.

På lördagen väntar femte matchen i VM för Tre Kronor mot USA. Så här långt har Tre Kronor hanterat sitt spel och varje motstånd på ett utmärkt sätt och det har givit fyra segrar och elva av tolv poäng. NHL- och KHL-meriterade Anton Lindholm är nöjd med den svenska starten på VM.

– Vi spelar stabilt och har hittat grundspelet och det känns som vi har en bra känsla i gruppen. Alla har verkligen köpt in på vad vi ska göra, säger Lindholm.

Flera spelare och förbundskapten Johan Garpenlöv vittnar om en stark sammanhållning även om VM-truppen justerats med ett antal spelare in och några spelare ut.

– Många av oss har ändå varit med några veckor och nött in vad som gäller. Och det är idel bra människor som har kommit hit, så det är inga problem att få in dem i truppen så det blir aldrig någon skillnad på den homogena, goa känslan i omklädningsrummet, säger Anton Lindholm.

På backsidan skruvas konkurrensen till under lördagen då Pittsburgh-backen Marcus Pettersson gör sin första VM-match utan att ha hunnit träna med laget.

LÄS MERUllmark och Swayman om den omtalade Youtube-kramen: "Blev bara större"

– Det är klart, det är ett VM och det ska vara hård konkurrens. För egen del påverkar jag det jag kan påverka och det är mina egna prestationer. Sedan är det upp till tränaren, säger Lindholm om konkurrensen.

Klädd för VM-succé. Anton Lindholm under förberedelserna till match i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

Men som tidigare Skellefteåspelare, precis som Marcus Pettersson, ser han fram emot att få hälsa på sin vän igen. Lindholm har varit i Dinamo Minsk den här säsongen med Pettersson är i NHL så vägarna har inte kunnat korsas. Lindholm var med i VM 2016 medan Pettersson debuterade 2019. Nu får de spela ett VM ihop.

– Personligen tycker jag att det är kul att han kommer för det är en väldigt bra kompis till mig. Vi är från samma stad så jag tycker att det ska bli kul, säger Lindholm och fortsätter:

– Vi hann spela lite i Skellefteå tillsammans och vi spelade även juniorhockey tillsammans. Vi har känt varandra länge.

Anton Lindholm har brutit upp från Belarus och Dinamo Minsk och de kommande två åren ska han spela för Leksands IF i SHL. Lindholm hade en rad valmöjligheter, men skrev på för dalalaget.

– Så klart man har haft några alternativ att välja på. Sedan föll det ändå dit för jag kände att de hade väldigt god koll på mig som spelare och visste vad jag kommer att ta till bordet. Sedan känns det som jag kommer att få chansen att ta en stor roll. Det är något man söker efter, en stor utmaning. Det kändes verkligen som de hade full koll på vad jag kommer att bidra med. Det var det de letade i en spelare.

LÄS MERGarpenlöv om Nylanders ja tack: "Ställt upp varje gång jag har ringt"

Med stor utmaning är det aktuellt för dig att även spela powerplay?

– Det är inget som står i kontraktet direkt, utan det får tiden utvisa. Jag har tänkt ta kliv i den offensiva delen av spelet och fortsätta utvecklas som hockeyspelare. Sedan får vi se vad det mynnar ut i. Min identitet som hockeyspelare är främst den defensiva aspekten.

I Tre Kronors VM-lag finns leksingarna Nils Åman och Oskar Lang och de har berättat för Lindholm om Leksand.

– Ja, det verkar vara ett litet mysigt ställe. Familjärt. Många känner varandra och har ett brinnande hockeyintresse vilket syns i rinken också. Det ska bli jädrigt roligt.

Anton Lindholm som kom från Varuträsk till Skellefteå trivs på mindre ställen.

– Jag är själv från ett litet ställe där det är ganska familjärt och många känner varandra och det är lite lugnt tempo och det trivs jag med. Och jag trivs med klimatet, att det är lite snöigt och mörkt och mysigt. Det är fint, säger Tre Kronor-backen.