HockeyNews
PLUS

Ullmark och Swayman om den omtalade Youtube-kramen: "Blev bara större"

(23746) Jeremy Swayman Linus Ullmark
Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2022

TAMMERFORS. Bostons Linus Ullmark och Jeremy Swayman har blivit världskändisar på Youtube för sin glädjespridande kram.
Imorgon ställs de öga mot öga: Tre Kronor mot USA i VM.
– Vår relation bygger på kärlek, respekt och vänskap. Men imorgon kommer det bara att vara respekt för varandra, säger Ullmark.
– Jag är spänd inför en sån duell, säger Swayman.

Boston-målvakterna Linus Ullmark och Jeremy Swayman har delat på målvaktsjobbet i NHL den här säsongen. 41 matcher var blev det i grundserien medan Swayman fick några fler i slutspelet.

Swayman hann först till Tammerfors och spikade igen i 3–0-segern mot Storbritannien. Han flög via Amsterdam till Helsingfors och tog tåget till Tammerfors.

De har inte hunnit ses under VM, men deras omtalade kramkalas efter NHL-matcherna har blivit en supergrej på Youtube och i sociala medier.

– Det är något speciellt som vi har skapat tillsammans. Vi ville uttrycka glädje och att stötta varandra. Sedan tog det här över och det har spridit sig över världen. Det är rätt coolt att se andra unga målvakter ta efter det och vara en del av det, säger Swayman.

Även om han inte har träffat Linus Ullmark än så kommer de att ta sig tid att prata i Tammerfors.

– Jag vet att han är här också så vi kommer definitivt att stråla samman. Han är en av mina bästa vänner. Det har varit ett så roligt år med honom och jag ser fram emot att det kommer mera, säger Swayman.

Hur kom den där omtalade kramen till?

– Det var helt oförberett. Vi bara kramades och sedan blev det större och större. Det gör oss glada och vi stöttar varandra oavsett, så det är ett speciellt band mellan målvakter.

Hur blir det att spela mot honom?

– Hehe, i slutändan spelar jag för USA och jag gör allt för att hjälpa det här laget att vinna. Jag är spänd inför en sån duell.

Hur skulle det vara med en ny nolla mot Sverige?

– Det skulle jag älska! Vi har jättebra försvar framför mig och de spelar hårt.

Tänker du ge tips till dina lagkamrater om hur man gör mål på Linus?

– Hahaha. Han är en bra målvakt. Han ser spelet bra så det blir ett härligt test för oss.

Ingen svaghet...?

– Jag kan inte avslöja det om min vän så där, hahaha!

LÄS MERGarpenlöv om Nylanders ja tack: "Ställt upp varje gång jag har ringt"

Linus Ullmark, 28, anlände till Tammerfors under torsdagen och tränade med laget för första gången under fredagsförmiddagen. Tre Kronor, som har haft Magnus Hellberg och Marcus Högberg, i kassen får nu ytterligare konkurrens och laget har förstärkts allt eftersom.

– Jag har bara varit här i kanske 15 timmar så jag vet inte vad jag ska säga än så längre kring det hela. Men för min del gäller det bara komma in och prestera summa summarum. Är man inte här och presterar blir man satt åt sidan och så får någon annan spela istället. Så är det i vår sport. Det är bara en som kan spela och det finns en anledning till att de som är uttagna är här. Det är för att ”Garpen” (Johan Garpenlöv) och grabbarna tycker att de är värda den chansen att spela och bevisa att de är toppen av Sverige-eliten, säger Linus Ullmark.

Boston-målvakterna Jeremy Swayman och Linus Ullmark ser fram emot att stöta ihop under VM i Tammerfors. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Som Modo-målvakt var han med som tredjemålis i VM 2014, men fick då ingen speltid bakom Anders Nilsson och Joacim Eriksson. Ullmark har varit i Nordamerika sedan 2015 och bytte inför säsongen Buffalo mot Boston.

– Jag tänkte på det att jag inte har haft möjlighet att vara med speciellt ofta under mina år. Sedan kan man se det på olika sätt. När det kommer till klubblaget så går man långt i slutspelen så har man oftast aldrig möjlighet att vara med på VM på grund av den delen. Nu blev det inte av med OS vilket var synd för jag hade hoppats väldigt mycket på det. Men tyvärr blev det som det blev.

Ullmark igen om VM:

– Det ska bli otroligt roligt att få göra VM-debut och få uppleva det. Sätta sig i den här situationen som man inte har varit med om förut.

Mycket talar för att det direkt blir en målvaktsduell med Boston-kamraten Jeremy Swayman.

– Han har alltid ett leende på läpparna. Jag vet inte om han någonsin är sur. Jeremy och jag, jag hörde av mig till honom direkt när jag sajnade och skrev att jag såg fram emot att lära känna honom. Förstod väl egentligen direkt när jag träffade honom att det här är en snubbe som har en ljus framtid framför sig. Framför allt att jag gillade honom som person.

Linus Ullmark, som är från lilla Lugnvik i Kramfors kommun, såg direkt likheter med sin nya kollega.

– Uppvuxen i Alaska så han och jag har lite samma bakgrund när det kommer till att bo ute i naturen i skogen i de norra delarna av landet. Det gjorde att vi kunde ”connecta” på ett lite enklare sätt och relatera till varandra. Sedan tycker jag att han har bra värderingar när det kommer till livet. Lite såna saker. Vi har väl egentligen samma personlighet i grund och botten.

Och så var det Ullmarks syn på den här omtalade kramen:

– Kramen som blev till var egentligen bara en lycklig slump. En spontanitet som folk blev mer och mer involverade i och det växte sig större och större. Sedan visade det sig att vi hade en inverkan på yngre spelare, både dam- och herrsida. Man fick video skickad till sig med målvakter som kramas. Det kan vara folk som spelar baseboll och har gjort en bra match och gör grejen med sin pappa eller sin coach. Det har varit jättekul att få se vilken stor grej det har blivit och det faktiskt kan ha den inverkan på andra. Att sprida den här kärleken och glädjen till varandra och inte alltid vara så himla fokuserat på resultatet i sig utan att man faktiskt njuter längs vägen.

Och hur ska det bli att mötas?

– Väldigt kul. Som sagt vår relation bygger på kärlek, respekt och vänskap. Men imorgon kommer det bara att vara respekt för varandra. Och så får man väl helt enkelt snacka eller så efteråt. Men det blir en extra morot, absolut.

Linus Ullmark har tre år kvar på sitt kontrakt med Boston och trivs i klubben och socialt.

– Det känns som vi har kommit in bra i laget i staden på sidan av isen när det kommer till familjesituationen och skolor. Allt har blivit successivt bättre och bättre. Det tror jag att jag bevisade också på isen. Det var lite knackigt i starten till en början. Efter jul kändes det bättre och bättre. Man ska ha lite tur med studsarna och det kom till slut. Jag tog de kliv som jag visste att jag behövde ta och att jag visste att jag hade det i mig.

Bostons Stanley Cup-vinnande målvakt Tuukka Rask gjorde ett försök till spel, men det blev bara fyra matcher. Nu är Ullmark och Swayman Bruins framtid.

– Man brukar prata om att det är stora skor att fylla. Men jag kan inte vara Tuukka Rask utan kan bara vara Linus Ullmark och kommer alltid bara att vara mig själv och bidra med de saker som jag kan bidra med. Visserligen med situationen som uppstod att Tuukka Rask fick lägga skridskorna på hyllan var kanske inte det optimala. Det hade varit kul för honom att kunna avsluta på sina egna villkor. Men otroligt tacksam att jag fick möjligheten att lära känna honom och få fortsätta lära känna honom under mina år där, säger Linus Ullmark.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS