HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om Nylanders ja tack: "Ställt upp varje gång jag har ringt"

(23743) William Nylander/VM2019
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Förbundskapten Johan Garpenlöv lyckades locka William Nylander att spela VM.
Precis den superspets ett redan homogent och sammansvetsat Tre Kronor behöver.

Toronto-forwarden William Nylander, 26, var femte bästa svenska poänggörare i NHL den här säsongen med sina 80 poäng (34 mål, 46 assist) på 81 matcher. Nylander var med i VM 2017 då Tre Kronor tog guld i Köln och han var en av de stora stjärnorna vid VM 2019 då han gjorde 18 poäng (5 + 13) och vann VM:s poängliga. I båda sina tidigare VM-turneringar har den vasse högerskytten tagit plats i All Star-laget och vid VM 2017 blev han utsedd till MVP. Vid VM 2017 gjorde William Nylander sju mål och tog hem skytteligan ihop med Nikita Kutjerov och Nikita Gusev. Så han vet hur man producerar i VM-sammanhang.

LÄS MERDärför har Lucas Wallmark saknats i två VM-matcher: "Människa igen"

Förbundskapten Johan Garpenlöv har i flera dagar haft hoppet uppe om att få in William Nylander och nu ska han hitta en plats för honom i toppkedjan.

– Vi har tankar, absolut. Vi sitter och bollar med det här hela tiden. Det är en del i vårt jobb att bolla med vilka som ska spela ihop. Tankar i powerplay, så det har vi gjort. Nu har vi match (mot USA) som han inte kommer att vara med i så får vi se vad som händer i den matchen och därifrån sen sätta ihop det här, säger Garpenlöv.

William Nylander ska nu göra sitt tredje VM. På 18 matcher har han öst in 32 poäng (12 + 20).

– När man pratar och får kontakt första gången och de inte tackar nej, då finns det en chans. Där finns det hopp. Sedan är William en sådan spelare som vill spela i landslaget och har ställt upp varje gång jag har ringt. Med det kändes mer positivt än när man får andra besked från andra spelare. Det kändes som att det var nånting han var tvungen att göra innan han kunde ge det slutliga beslutet.

LÄS MERUSA tog klar seger – redo möta Tre Kronor: "Det finns inga favoriter"

I vilken position tänker du honom i laget?

– Jag vet att han har spelat center och han kan spela vänster- och höger(forward) och i stort sett på alla platser offensivt sett. Vi får se var vi sätter honom, men förmodligen ytterforward.

Hur ser du på hans position i powerplay?

– När jag har sett Toronto den här säsongen har han spelat i alla positioner förutom kanske backen, pointen, så vi får se hur vi sätter ihop det. Vi har alternativ här med andra spelare som han kan spela med. Om han ska spela på högersidan, eller vänstersidan eller i mitten, det får vi se.

Är Nylander med mot Norge på söndag?

– Han kommer in i morgon vid klockan tolv när vi spelar (mot USA). Han kan spela de två sista matcherna (Norge och Lettland). Vi vill få in honom och han måste klara coronatestet som alla måste ta. När han väl är inskriven och har klarat alla testerna så är det min förhoppning att han spelar båda sista matcherna.

Tre Kronor får in Pittsburgh-backen redan till lördagsmatchen mot USA.

– Jag tror han landar alldeles snart så han får installera sig. Han kommer att vara med på matchen imorgon.

Spelar ni med sex eller sju backar mot USA?

– Det får vi se under matchen, men vi kommer att dressa sju backar.

Lucas Wallmark är tillbaka mot USA – får han plats i den tidigare förstakedjan (med Joakim Nordström och Emil Bemström)?

– Han kommer att spela center i nästa match. Ni får se imorgon vem som spelar med vem.

Boston-målvakten Linus Ullmark gjorde på fredagen sin första träning med Tre Kronor och är redo att göra sin första VM-match mot USA.

– Det får vi också se. Han kommer att vara med på matchen imorgon. Sedan om han kommer att stå eller inte, det är ett beslut vi ska ta.

Magnus Hellberg gjorde en stormatch i Tre Kronors mål mot Finland och stoppade alla fem straffarna i 3–2-vinsten. Hellberg har spelat tre matcher i rad sedan Marcus Högberg vaktade målet mot Österrike i premiären.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har konkurrens. Det är inte bara på målvaktssidan vi har konkurrens i den här truppen. Nu har vi konkurrens på egentligen alla positioner. Det är bra som tränare att du får plocka bort spelare istället för att leta efter spelare för att få ihop tre kedjor eller fyra kedjor, säger Garpenlöv.

Han fortsätter:

– Nu är vi där att vi kan tänka till lite grann. Om man går på dem som känns heta och försöka hitta roller för vissa spelare som de ska göra i matcherna och bygga vidare på det. Det är jag tacksam och glad för.

Spartak Moskva-målvakten Oscar Dansk, Frölundaduon Christian Folin och Elmer Söderblom samt Skellefteåforwarden Linus Karlsson får åka hem nu när Tre Kronor är på väg att få in de sista NHL-förstärkningarna.

Är det skönt att ha truppen fulltalig?

– Jag vill ju prata om dem som är här. Inte prata om dem som kanske kommer även om vi måste göra det jobbet. Det är roligare att prata om dem som är här och spelar bra här och visar upp sig och spelar för Tre Kronor. Nu när vi stänger igen är det skönt för laget. Nu vet alla att de tillhör den här truppen och kan slappna av på ett annat sätt. Vi kan fokusera bara på det här och släppa allt vid sidan om. Förhoppningsvis blir det en liten boost.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)