HockeyNews
PLUS

VM-backen: "Kommer jag hem så är det Djurgården jag ska spela för"

(23578) Erik Gustafsson/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 12 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. NHL-backen Erik Gustafsson har kommit till VM trots att han har ett utgående kontrakt.
Och hemma i Sverige skulle han vara en drömförstärkning för SHL-satsande Djurgården.
– Kommer jag hem så är det Djurgården jag ska spela för, säger Gustafsson.

VM-guldvinnaren Erik Gustafsson är en av fyra NHL-backar i Tre Kronors VM-lag 2022. Det här är tredje gången som den 30-årige Chicagospelaren är med i VM och han var med och vann guldet i Köpenhamn 2018.

Efter en mellanlandning i Stockholm, Gustafsson hann inte spela några matcher i genrepet i Beijer Hockey Games, är Gustafsson tillsammans med lagkamraterna i Tammerfors.

– Kul att vara här och på plats och ha första ispasset klart, säger han efter den timmeslånga träningen i Nokia Arena.

LÄS MERDjurgården inspireras av HV71:s resa tillbaka till SHL: "Krävs en mix"

– Jag är alltid sugen på att spela VM. Att spela för sitt land och sätta på sig Tre Kronor-tröjan. Det är något man har drömt om också när man var liten och gick på Globen och kollade matcher. VM är alltid något jag vill göra och har växt upp med.

Erik Gustafsson har haft några år av kringflackande mellan NHL-klubbarna och skrev inför den här säsongen på ett ettårskontrakt med Chicago Blackhawks där den powerplayskicklige stockholmaren gjorde 18 poäng (3 mål, 15 assist) på 59 NHL-matcher.

Det hör inte till vanligheterna att spela VM med ett utgående NHL-kontrakt, men Gustafsson verkar inte berörd av det faktumet.

– Jag känner att det är ett bra sätt att visa att man kan spela bra även i landslaget. Jag tycker bara det är kul att vara här. Det är alltid lärande. Kontraktet får man tänka på senare. Det är inte första gången jag sitter utan kontrakt. Man har varit i den situationen förut.

LÄS MERLämnar Tre Kronor för Djurgården – Ragnarsson: "Ett drömjobb, faktiskt"

Chicagobacken Erik Gustafsson i samspråk med Marcus Ragnarsson, assisterande förbundskapten och snart i Djurgården. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Djurgården har inte direkt gjort någon hemlighet av att Erik Gustafsson står högt på önskelistan i satsningen för att ta sig tillbaka till SHL.

– Djurgården står mig alltid närmast hjärtat när man är hemma i Sverige. Just nu känns det som jag inte är klar där borta. NHL är högst upp på listan. Sedan får man se efter det vad som händer. Kommer jag hem så är Djurgården jag ska spela för. Men just nu är inte kroppen och huvudet där, säger Gustafsson.

Vad tycker du om den satsning Djurgården gör?

– Bra att få hem de stora gubbarna. De som har varit med mycket över Atlanten och även i Europa. Jag tror att de behöver en ledarstab och Krüger, Brodin och Norman är tillbaka så får de in lite backar där tror jag det kan bli riktigt bra, säger Erik Gustafsson.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!