HockeyNews
PLUS

Djurgården inspireras av HV71:s resa tillbaka till SHL: "Krävs en mix"

(23523) HV71-jubel Djurgårdsdepp
Bildbyrån

Publicerad: 8 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. HV71:s tid i Hockeyallsvenskan blev bara ettårig.
Djurgården blickar nu mot Jönköpingsklubben för att hitta rätt pusselbitar till lagbygget.
– Det är ett maratonlopp med 100-metersprecision, säger tillförordnade sportchefen K-G Stoppel till HockeyNews.se.

Djurgården har kommit en bra bit i sitt allsvenska lagbygge med hemvändare som Daniel Brodin, Marcus Krüger och John Norman klara. I truppen finns en målvakt, fem backar och elva forwards, så det återstår en hel del jobb trots allt.

Sedan Djurgården misslyckades i kvalet mot Timrå och rasade ur SHL har den sportsliga ledningen med tillförordnade sportchefen K-G Stoppel i spetsen följt HV71:s öde i det allsvenska slutspelet. HV åkte förra våren ut ur SHL med dunder och brak efter en kvalmiss mot Brynäs. Men smålänningarna bestämde sig för att satsa direkt och mycket på att ta sig tillbaka till SHL omedelbart. Och har lyckats.

LÄS MERHemvändande stjärnan och stortalangen skadade i Djurgården

Stoppel har gjort jämförelser med det Djurgården har framför sig och det HV71 nu har lagt bakom sig.

– Det man kan konstatera är att det är ingen enkel resa, säger Stoppel. HV71 skaffade sig två matchbollar och ledde med 3–1 i finalmatcher. Men laget missade den första matchbollen och i den sjätte finalen tappade HV en 2–0-ledning efter två perioder så att det blev förlängning. I den första övertidsperioden var Björklöven det klart starkare laget. Men i ett powerplay i början av den andra förlängningsperioden fullbordade HV71:s skarpskytt Fredrik Forsberg ett hattrick som tog HV till SHL.

– Jag ska villigt erkänna, att i slutet på matchen var det Björklöven som dominerade. HV hade fullt sjå. De fick den där utvisningen som räddade dem och vände det där, säger Stoppel.

Han fortsätter:

– Det är vi fullt medvetna om. Att bygga laget som ska göra det är den lilla saken. Sedan ska man få laget att göra det. Det är ett maratonlopp med hundrametersprecision. Det spelar ingen roll hur bra du är i serien. Sedan är det tre gånger sju matcher för att ta dig hela vägen.

Djurgården har satsat på hemvändare och på spelare med ett Djurgårdshjärta, men det kommer att behövas fler komponenter för att göra laget komplett och vägen mot SHL framkomlig.

– Det kommer att krävas en hel del av olika typer av förberedelser. Det är därför vi säger att det är en långsiktig strategi och beteende som vi måste skapa till att börja med.

LÄS MERDjurgårdens nästa drag – värvar poängstark back: "Jätteglada"

HV71 värvade spelare med allsvensk erfarenhet. Och i fredags presenterade Djurgården backen Kevin Karlsson närmast från Troja/Ljungby.

– Det gäller att hitta en mix av dem som har erfarenhet av allsvenskan och kanske upp- och nedflyttningar och sedan ett antal etablerade. Dessutom de unga och oförstörda spelarna. Det är spännande och utmanande, säger K-G Stoppel.

Det har cirkulerat rykten om att Djurgården är intresserat av HV71-forwarden Jesper Kokkonen, som är från Flemingsberg söder om Stockholm. Men Stoppel tonar ner det.

– Det är klart att han finns med våra listor, men det är inga prioriterade diskussioner.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)