HockeyNews
PLUS

Lämnar Tre Kronor för Djurgården – Ragnarsson: "Ett drömjobb, faktiskt"

(23309) Marcus Ragnarsson/Tre Kronor
Niclas Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 24 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Den 1 juni är Marcus Ragnarsson tillbaka i Djurgården för första gången på tolv år. Han finns redan med i kulisserna när nya spelare är på väg in i SHL-satsningen.
– För min del är det här ett drömjobb, faktiskt. Man får jobba med Djurgården. Det känns jätteroligt, säger Ragnarsson till HockeyNews.se.

VM-förberedelserna pågår för fullt för assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson. Tillsammans med Johan Garpenlöv och Markus Åkerblom ska Ragnarsson försöka leda Tre Kronor till ett VM-guld i Tammerfors i slutet av maj.

Sedan börjar det nya jobbet i Djurgården. En klubb med vilken han har vunnit SM-guld två gånger, både 1990 och 1991. Och det var i Djurgården han avslutade sin långa och framgångsrika spelarkarriär 2010/2011 och började nästa karriär som coach.

LÄS MERLinköpings drag: Plockar in konkurrentens främsta målskytt

50-årige Ragnarsson hade en kontakt med förre sportchefen Joakim Eriksson redan inför förra säsongen.

– Det var att lyssna av med mig om vad jag hade för framtidsplaner. Det var lite löst. Men nu i och med att mitt kontrakt med förbundet gick ut och den öppningen fanns. För mig är det här bland det som lockar mest i min tränarkarriär så är det att få vara i Djurgården igen och ha lite backansvar. Det ser jag verkligen fram emot.

Tillförordnade sportchefen K-G Stoppel var den som såg till att Marcus Ragnarsson värvades tillbaka till Djurgården.

– Det var innan kvalet mot Timrå. När Jocke (Fagervall) kom in och tog över så var det en kontakt inför nästa år, säger Ragnarsson.

– Jag sa att oavsett om Djurgården spelar i SHL eller allsvenskan så kan jag tänka mig att komma till Djurgården.

Marcus Ragnarsson bor norr om Uppsala och kan pendla till Stockholm. Precis som när han hade flyttat hem från NHL i Nordamerika för att på nytt bli stjärnback i Djurgården i karriärens slutskede.

– Djurgården ligger mig varmt om hjärtat. För min del är det här ett drömjobb, faktiskt. Man får jobba med Djurgården. Det känns jätteroligt.

Marcus Ragnarsson kommer in i ett läge där Djurgården ramlat ner i Hockeyallsvenskan och ska leda laget ihop med Joakim Fagervall som huvudcoach. Men i takt med värvningarna av starka Djurgårdsnamn som Daniel Brodin, Marcus Krüger och John Norman i kombination med att Tim Söderlund, Ludvig Rensfeldt och Emil Berglund har förlängt sina kontrakt är tongångarna hos supportrarna positiva.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att såna som Krüger och Brodin väljer att komma hem fast det är allsvenskan. Det sänder väldigt bra signaler att de vill vara med och ta Djurgården tillbaka till SHL igen. Och det är väldigt bra killar i laget. De har drivet och det är otroligt viktigt som tränare att ha såna spelare, som kommer till jobbet varje dag och som vet vad som krävs.

LÄS MEREk och Nilsson: Så slutar den allsvenska finalen – de går till SHL

Ragnarsson poängterar:

– Det är också bra med Rensfeldt. Han var en bra spelare för dem förra året. Det är en väldigt bra förlängning, och bra sajningar av Djurgården, tycker jag.

Vad säger du om backsidan?

– Just nu är det två stycken på kontrakt (Linus Arnesson och Ludvig Hedström) så där försöker vi hitta något som passar in bra med karaktär och skicklighet, framför allt en offensiv back kanske skulle behövas. Hedström och Arnesson är mer defensivt inriktade. Det är några unga på gång också, men jag tror att man måste ha någon som har varit med lite grann och har viss rutin.

Var kan det finnas såna backar då?

– Jag tror att både K-G och Tobbe Pehrsson jobbar för fullt på det. Det är klart, jag börjar min anställning i Djurgården den 1 juni. Jag är anställd av förbundet tills efter VM. Jag har fått info vilka spelare som finns på radarn så det är klart att man får vara med lite där också och säga vad man tycker om olika spelare som kommer upp. Det är spännande att se.

Att även John Norman flyttar hem ger Djurgården en enastående centersida med allsvenska mått mätt.

– Det är också en spelare som är väldigt nyttig och som har mycket med sig i bagaget som är positivt.

På backsidan är de NHL-meriterade ex-djurgårdarna Fredrik Claesson, 29, och Erik Gustafsson, 30, drömnamn för Djurgården. Ragnarsson om Claesson:

– Han kom upp när jag spelade 2010/2011 nånting och gjorde sin debut, så lite koll på honom har jag. Och är du i en sån ålder att du ska flytta hem så finns det inga SHL-lag i Stockholm längre… Om du vill flytta hem och spela och har ett Djurgårdshjärta blir det lätt att man hamnar där.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)