HockeyNews

Tre Kronors stjärnmålvakt om OS-chansen, KHL-nollorna och SHL-klubbarna

(20608) Lars Johansson/SKA St Petersburg
(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov

Publicerad: 10 november 2021

Lars Johansson är tillbaka i Tre Kronor och med chans att spela till sig en OS-plats.

SHL-klubbar med Leksand i spetsen har försökt locka hem honom från KHL – där han på lite drygt fyra år har hållit nollan 40 gånger.

Nu ska han visa upp sig för den svenska publiken igen.


Som ensam KHL-spelare är stjärnmålvakten Lars Johansson uttagen i Tre Kronor.


Dels för att det passade in i hans spelschema med SKA St Petersburg i KHL. Dels för att 34-årige Johansson är så bra att han skulle kunna nypa till sig en OS-biljett även i konkurrens med NHL-svenskarna.


Och han medger att OS i Peking finns i tankarna.


– Ja, men det är klart att det finns lite det ändå, att man vet inte riktigt vad som händer. Det är klart att NHL-spelarna har sagt att de ska komma, men samtidigt kan saker och ting hända. Då kanske man är mer aktuell om NHL-spelarna inte skulle komma till ett OS, säger Johansson till HockeyNews.se.


NHL har fram till den 10 januari på sig att stoppa NHL-deltagande i OS om det blir stora problem med coronasmittan och NHL-spelarnas säkerhet inte kan garanteras.


– Samtidigt hoppas jag verkligen att de kommer. Det är alltid roligt att se de bästa, men utifall att är chanserna större att man är med i diskussionen, säger Johansson.


Han ser fram emot att spela Karjalaturneringen med Tre Kronor och var inte med i landslaget förra säsongen. Senast han var med var i februari 2020 precis före pandemins utbrott. Skellefteås Gustaf Lindvall ska få göra debut i Tre Kronor den här veckan.


Inför den här säsongen bytte Lars Johansson klubb i KHL. Efter fyra år i CSKA Moskva har han och familjen flyttat norrut till Sankt Petersburg.


– Det blev lite snabba ryck. Jag tänkte väl nästan att jag skulle flytta hem. Eller jag visste inte vad jag skulle göra efter säsongen utan jag skulle ta allt efter slutspelet. Sedan förlorade vi tyvärr finalen och fick en jäkla revanschlusta och ville vara kvar och vinna. Och då fick jag från CSKA att de ville välja och gå på ett annat målvaktspar. Då dök SKA snabbt upp i diskussionen och det gick väldigt snabbt där, att sajna för dem. De är alltid ett topplag och har en bra organisation, förklarar Johansson klubbskiftet.


Lars Johansson var med i Beijer Hockey Games i februari 2020. Nu är han tillbaka i Tre Kronor och med chans till OS-plats. Foto: Bildbyrån.


– Framför allt är det en bra stad för familjen. Det är det som är det viktigaste för mig att vara där borta, att det sociala utanför måste funka. Vi har tre ungar nu och engelsk skola, det finns kanske inte i alla ryska städer. Men när Sankt Petersburg fanns med som alternativ gick det ganska snabbt att sajna där.


LÄS MERLeksand visar intresse för stjärnmålvakten – som får lämna CSKA


I september blev Lars Johansson pappa för tredje gången.


– Precis, det kom i Sankt Petersburg. Det var en ny erfarenhet det också, att föda barn i Ryssland, men allt gick bra och familjen är på plats. Det var intressant men roligt och tryggt och säkert.


Det har speglat av sig i hans spel på isen. Efter en knölig försäsong har Johansson fått en superstart i SKA St Petersburg.


– Lite knöligt var kanske en underdrift. Det gick väldigt dåligt på försäsongen. Det funkade inte alls för mig riktigt där i början. Det tog ett tag för mig att komma in i det. De spelar ett annorlunda spelsystem. CSKA var väldigt strikta med spelsystemet och hade spelat med samma coach (Igor Nikitin) och system i fyra år så det är klart att man blir van, säger Johansson.


Om omställningen till SKA:


– Det blir lite annorlunda när det blir något väldigt olikt och jag hade svårt att anpassa mig i början. Som tur var så var det försäsong. När väl säsongen drog igång startade jag som andramålvakt och tyvärr gick det lite sämre för honom (Alexander Samonov). Jag fick chansen att hoppa in i några matcher och det gick bra. Efter det har det rullat på bra och funkat egentligen fram tills precis innan landslagsuppehållet då jag har haft det lite tuffare.


– Men överlag har det gått bra och vi är med där vi vill vara uppe i toppen och krigar med laget. Vi har fått lite nya spelare och det har varit lite ruljans, men överlag har vi hittat rätt och vi går vidare på det vi har.


SKA St Petersburg bröt med Fredrik Händemark, som har flyttat tillbaka till Malmö i SHL. Klubben har plockat in den finska backstjärnan Mikko Lehtonen och fått hem Nikita Gusev från NHL.


– Det var tråkigt, absolut. Men ibland blir det så. Det är en del av hockeyn vet man. Det gick bra i början, men sedan hamnade han (Händemark) i fel fack efter ett litet tag och kände väl att det var på gång och då bestämde han sig för att dra hemåt. Det är absolut tråkigt. Det är en bra kille och en bra hockeyspelare, men vi fick in några nya och en ny import och då var det tyvärr att en plats fick ryka. Så är det ibland. Det går snabbt, säger Johansson.


Sju nollor för Lars Johansson i SKA St Petersburg. Med det är han bäst i KHL den här säsongen. Foto: (c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov.


Lars Johansson har, trots att han var andremålvakt i CSKA, briljerat i KHL. Första säsongen höll han nollan sex gånger på 21 matcher. År två blev det nio nollor på 24 matcher år tre och fyra blev det totalt tio nollor till.


Och i slutspelet i våras satte han nytt rekord genom att spika igen sju gånger när det gällde som mest.


I SKA har han hållit nollan sju gånger på 20 starter och är uppe i 32 nollor i grundserien och 40 nollor med slutspelet inräknat.


Han har blivit utsedd till veckans bästa målvakter två gånger under hösten och han blev månadens målvakt i oktober.


LÄS MERNu är Lars Johansson bäst i KHL:s slutspel genom tiderna – sju nollor!


Men just att rädda v-a-r-e-n-d-a puck har blivit Lars Johanssons signum i KHL.


– Det är alltid roligt. Jag går in till varje match med målet att hålla nollan, haha. Det spelar ingen roll om det står 4–0 eller 5–0. Backarna kan väl intyga att de är lite trötta på mig när jag står och skriker när det är två minuter kvar och vi leder med 6–0. Men jag vill inte släppa in något mål, säger han roat.


Han fortsätter ödmjukt:


– Sedan ska man veta att det är en laginsats. Man håller inte nollan, i alla fall inte så där många gånger om man har ett dåligt försvarsspel framför sig, utan jag har haft turen att ha en bra kommunikation och ett bra samarbete med backar och allting och har fått in det. Det är hela laget som håller nollan, inte bara jag. Men sedan blir det väl jag som blir creddad för det lite mer och det tackar väl jag för, hehe.


– Det väl de också att de har en stor del i det, men som jag sa, varje match går jag in för att hålla nollan och laget för att hålla nollan. Då har man bäst chans att vinna.


Men många nollor blir det?


– Det har blivit extremt många här i början så får vi se. Förhoppningsvis kan vi hålla i det. Nu har det varit några tyngre matcher och man vet att det går upp och ner under en säsong i alla fall. Det gäller att studsa tillbaka snabbt igen.


Det är din femte säsong i Ryssland – då kan du svära på ryska till backarna?


– Hah, nog kan jag det… Jag är inte någon expert på ryska, men försöker blanda lite ryska och engelska beroende på vilka jag har framför mig. Lite grann kan jag kommunicera med dem på ryska, men det blir väl ändå mest engelska där ute på isen.


Lars Johansson verkar trivas där han är.


– Efter fem år har man kommit in i det mer och mer, men det är klart, det blir några missförstånd med språket ibland. Man har lärt sig att göra det enkelt för sig. När det gäller taxi har de Uber-appar och mat kan man beställa hem så man gör allt på telefonen numera. Man behöver inte prata så mycket. Man har lärt sig hur man ska göra för att göra det enkelt för sig så det funkar bra ändå.


Inför den här säsongen ville Leksand ha Lars Johansson som ny målvakt efter Janne Juvonen och det viskades om hans förra SHL-klubb Frölunda.


Är det många SHL-klubbar som ligger på?


– Ja, det är kanske några stycken. Det blev några förra året. Men det som är lite skönt när man har en agent är att man inte behöver ta det själv. Det löser de. Men det är klart, någon klubb har väl visat intresse, så är det väl.


Lars Johansson var med och vann Gagarin Cup med CSKA Moskva 2019 och han vill gärna vinna en titel igen. En förutsättning för att spela och bo i Ryssland är att livet vid sidan om också fungerar och det gör det nu.


Frågan är om han kommer att återvända och spela i SHL.


– Det är lite beroende på hur länge jag blir kvar i Ryssland. Jag känner att jag har mer hockey och det går bra just nu så jag vill spela mer. Om det blir mer i Ryssland eller mer i Sverige eller om det blir någon annanstans, det kan jag inte riktigt svara på just nu, säger Johansson.


Men han ställer dörren på glänt:


– Samtidigt hade det varit roligt att spela i Sverige igen. Det tycker jag ju. Men det beror på om jag stannar i Ryssland eller inte.