HockeyNews
PLUS

Spelschemat i VM irriterar förbundskapten Garpenlöv: "Det är katastrof"

(23758) Johan Garpenlöv/Tre Kronor VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 21 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Förbundskapten Johan Garpenlöv var missnöjd efter 3–2-förlusten på övertid.
Och det var spelprogrammet i VM som gjorde honom mest irriterad.
– Spelschemat är katastrof. Det är andra VM-turneringen i rad som vi har tre back-to-back i rad, säger Garpenlöv.

Tre Kronor föll mot USA trots ett tidigt och snyggt ledningsmål av Buffalo-backen Rasmus Dahlin. USA vann på övertid med 3–2.

– Jag är inte nöjd med första perioden. Jag tycker inte att vi är närvarande även om vi gör första målet, så känns det som vi saknar nån procent och det gör att USA kan ta över den perioden, säger Garpenlöv.

Ett snack i omklädningsrummet mellan den första och perioden fick lite bättre ordning på Tre Kronors spel och Carl Grundström kunde rädda en poäng med sitt 2–2-mål i den tredje perioden.

– Vi visar bra moral och karaktär och kommer tillbaka och kvitterar. Även om vi förlorar den här matchen är det starkt att komma tillbaka, men jag tycker att USA gör en bra match idag. De spelar lite mer fysiskt än tidigare och det gjorde att vi inte fick samma flyt i spelet, säger Garpenlöv.

Tre Kronor har haft ett ryckigt spelprogram i VM. Förra helgen var det premiär mot Österrike på lördagen och dagen efter väntade guldkandidaten Tjeckien. Efter en dags spelledigt fortsatte Tre Kronor mot Storbritannien i tisdags för att redan på onsdagen möta nästa guldkandidat Finland.

LÄS MEREk: Med Nylander i den här kedjan ökar Tre Kronors medaljchanser

Och efter Tre Kronors match mot USA väntar alltså Norge imorgon. Ingen gundkandidat förvisso, men spelschemat irriterar Johan Garpenlöv.

– Spelschemat är katastrof. Det är andra VM-turneringen i rad som vi har tre back-to-back i rad. Jag tror det är vi och Storbritannien som har det. Igen vi kan vinna matcher ändå. Det har vi visat nu. Men jag tycker att det är jättekonstigt att det får vara så i en VM-turnering, säger Garpenlöv.

LÄS MERVM-backen Lindholm om valet av Leksand: "Verkar vara ett mysigt ställe"

Har ni framför era åsikter till Internationella ishockeyförbundet?

– Ja, haha. Men det är enligt ”regulation” (regelverket). Det är de ovanför mig som bestämmer det här, men igen, jag tycker att det är katastrof.

Tre Kronor tappade en poäng mot Finland och nu två mot USA. Finland har tappat färre poäng och kan vinna gruppen. Om Tre Kronor halkar ner till tredje eller fjärdeplats kan man behöva flytta till Helsingfors för att spela VM-kvartsfinal.

– Vi vill sluta etta. Vi gick för gruppsegern och den här matchen var jätteviktig. Vi har fortfarande chansen, det är matcher kvar naturligtvis, men etta eller tvåa är viktigt för oss. Försöka vara kvar här och slippa resa. Plus att semifinalen förmodligen blir ett lättare motstånd om jag läser av tabellen rätt i den andra gruppen. Med det sagt är det inte dåliga lag, men det är lättare lag än kanske de som kommer etta eller tvåa i den gruppen, säger Garpenlöv.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS