Ek: Med Nylander i den här kedjan ökar Tre Kronors medaljchanser

21 maj 2022
TAMMERFORS. Mot USA blev det smärtsamt tydligt hur mycket Tre Kronor saknar en William Nylander i sitt lag. En kreativ målgörare.
Vilken tur då att han är på ingång! Och då vill jag se honom i bästa möjliga kedja.

Bästa kedjorna måste vara bäst. Så var det inte när Tre Kronor spelade en tidig lördagsmatch mot USA med vårsolen i högform i Tammerfors.

Men för Tre Kronor såg det ärligt talat lite si och så ut mot ett USA med ett gäng hyggliga NHL-spelare. Det är första gången i detta VM, där Johan Garpenlövs lag framgångsrikt spelat och vunnit fyra raka matcher, inte nådde upp i en speciellt hög nivå.

De första minuterna var koncentrerade och leksingarna Nils Åman och Oskar Lang – som fortsätter att göra succé ihop i VM – serverade Buffalo-backen Rasmus Dahlin till ett tidigt 1–0-mål.

##Sedan var det som om Tre Kronor gick på långlunch.

USA tog över spelet, kvitterade och tryckte på för ett ledningsmål. VM-debuterande Boston-målvakten Linus Ullmark fick se ett stort antal puckar flyga runt honom redan i den första perioden varav en smet in över hans högeraxel.

Garpenlöv gjorde en förändring redan inför den andra perioden och bänkade den alldeles för osynlige Mathias Bromé och lyfte in Anton Bengtsson som fick börja som extraforward. Men egentligen hände det alldeles för lite i de båda toppkedjorna med Emil Bemström–Lucas Wallmark–Joakim Nordström och Rasmus Asplund–Joel Kellman–Carl Grundström (Bengtsson). Garpenlöv satte hop Grundström med Jacob Peterson och Carl Klingberg, men offensiven lämnade mycket övrigt att önska.

Det är alldeles uppenbart att Tre Kronor är i skriande behov av William Nylanders trollerilåda. En spelare i världsklass som har de egenskaper som behövs för att få hål på motståndarförsvar internationellt. Överlag i VM är det få spelare som sticker ut så när David Pastrnak flög från Boston till Tammerfors blev Tjeckien en klass bättre direkt.

Samma sak får Garpenlöv hoppas händer med Tre Kronor när William Nylander går in i laget. Tre Kronor måste ha spets. Tre Kronor måste få till något som ser ut som en ledande kedja.

Och då skulle jag vilja se William Nylander ihop med Buffalo-forwarden Rasmus Asplund och Dallas-centern Jacob Peterson. Asplund har visat att han har en stor offensiv potential och Peterson är en smart center som skulle balansera en toppkedja.

Tre Kronors powerplay var inget vidare mot USA, men Dahlin och Asplund hittade varandra och det var nära att ge utdelning.

Som tur är har Tre Kronor ett homogent lag med hög lägstanivå. Carl Grundström blixtrade till mot USA och visade hur vass han är och hur lite han behöver för att göra mål. Grundström skulle kunna vara ett alternativ till Asplund i förstakedjan. Men nu vet Tre Kronor hur det är att förlora i VM. Det kan också vara nyttigt, surt nog.