HockeyNews

Så ska poängkungen bli kvar i Växjö

(1214) Pettersson Dahlén Evertsson
Bildbyrån

Publicerad: 3 december 2017

Växjö Lakers jobbar på att succéjunioren Elias Pettersson, 19, ska stanna i klubben även nästa säsong.
– Vi har en dialog med Vancouver. Hittills har alla parter varit överens om minst ett år till i Sverige. Det handlar mycket om att bygga upp den fysiska statusen, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson, som även berättar om sin klubbs möjlighet att förstärka med Timrås Jonathan Dahlén.

Henrik Evertsson, 45, dubbeljobbar som vd och sportchef i Växjö Lakers sedan några månader tillbaka. I andra SHL-klubbar behövs det två sportchefer för att klara av arbetsbelastningen.
– Så farligt är det väl inte. Det är väl inte bilden av att ha två jobb. Att ha två positioner på samma bolag är väl inte riktigt samma sak. Det innebär inte dubbel arbetsbelastning på det viset. Sedan blir det väl lite fler frågor, helt klart. Det är ingen dötid. Men man är ändå på samma arbetsplats och tar lite fler frågor så man får vara lite effektivare, säger Evertsson lugnt.

Och hur länge ska du jobba så här?
– Vi har sagt säsongen ut, så kommer vi att se var vi står efter det.
För Växjö Lakers som lag går det oerhört bra. Laget leder SHL och har gjort en enormt stark första halva av säsongen. Dessutom har Timråvärvningen Elias Pettersson direkt fått ett stort genombrott i landets bästa liga. På 24 matcher har han gjort 31 poäng, varav elva mål.
NHL-klubben Vancouver Canucks öser beröm över den spelare man valde först i driften sommaren 2017. Men det finns ändå en chans för Växjö att behålla 19-årige Pettersson även 2018/2019.
– Omöjligt är det absolut inte, säger Henrik Evertsson, som har en löpande kontakt med Canucks.

Utgångsläget när Elias Pettersson skrev på ett treårskontakt med Växjö var att SHL-klubben skulle få behålla honom åtminstone de två första åren eftersom Pettersson behöver bli fysiskt starkare.
– Det är svårt att träna med ett schema på 82 matcher (i NHL), säger Evertsson.
– Det är klart, fortsätter Elias så här och slutar på 75 poäng så är det svårt. Det är en sak vi kanske inte ska analysera mitt i en glödhet formtopp utan vi får väl se hur det ser ut efter hela säsongen. Men han är väl ett på sitt sätt, nu har han ett väldigt tydligt utvecklingsområde i sin fysik, många andra kanske är mer diffusa i om de tjänar på att vara här (i SHL) eller där (i Nordamerika).

Henrik Evertsson har förståelse för det sug som har skapats runt Elias Pettersson efter det att han börjat ösa in poäng i SHL. Att få behålla den skicklige forwarden i ett år till kan bli knepigt.
– Det var utgångspunkten från start, men det vet man ju också att det är inget som någon behöver hålla sig till. Det är bara fånigt att säga att så är det sagt. Så pratade vi i augusti-september, men det är ett levande dokument. Signar Elias med Vancouver är han Vancouvers spelare och då är det de som bestämmer. Det är inget snack om det.

Hade du förväntat dig att han skulle producera så mycket i SHL som han har gjort?
– Nej, det hade jag absolut inte gjort. Skulle han fortsätta i den här takten är det långt över mina förväntningar.

Hur mycket är hans förtjänst och hur mycket är det spelsmarte Robert Roséns eller powerplayspecialisten Joel Perssons och så vidare?
– Ingen spelare producerar väl helt ensam, men det är ju ingen som åker runt och gör honom bra kväll efter kväll utan det är på egna meriter. Sedan är det inte bara att producera i topphockey utan det finns ett helt spel som pågår runt produktionen och det är inte alls så att han gör det dåligt. Men den effektiviteten han har legat inne med de senaste fem matcherna vet jag inte om den är signifikativ för vilken klass han håller egentligen. Ibland blir det så här. Vi får väl utvärdera om ytterligare fem-tio matcher och gör han ytterligare två-tre poäng i snitt per match, då kanske vi får revidera det här. Men han har mycket att jobba på för att bli den spelare som han vill bli och Vancouver vill att han ska bli och som givetvis vi också skulle tycka det var kul om han blev.

Kanadensiska tidningar skrev tidigare i höst då Jonathan Dahlén återvände till svensk hockey från Vancouver att Dahlén skulle spela sig i form i Timrå för att sedan ta klivet vidare till SHL och eventuellt återförenas med Timråkamraten Elias Pettersson i Växjö. Så lär det inte bli, enligt Henrik Evertsson.
– Nej, vi har ingen kontakt överhuvudtaget kring Jonathan Dahlén. Han tog ett beslut att spela i Timrå och det är, vad jag vet, slutgiltigt.

Även utan Dahlén har Växjö brakat på och toppar SHL.
– Det går inte att vara något annat än nöjd givetvis. Det är jätteroligt att vi har fått den utdelningen. Vi har varit lite som lag, som jag sa om Elias, vi har varit otroligt effektiva och varit duktiga på att ta hem matcherna och vinna matcher även när vi inte har varit fantastiska i vår prestation. Men det är inte något man är missnöjd med att ha den egenskapen. Det är jättebra.

Växjö släppte nyligen backen Ben Youds till Rögle.
– Vi var övertaliga på backsidan och Ben hade inte spelat på ganska länge. Då när Rögle ställde frågan tycker jag väl inte att det fanns någon anledning att stå i vägen för det i och med att vi var nio backar och behövde ett par skador för att han skulle komma in och spela. Det var inte så planen var, då får man vara flexibel.

Och det kan som vanligt i Växjö bli sena förändringar i truppen inför SM-slutpspelet.
– Jag säger som alltid. Mitt jobb är att göra laget bättre om jag kan. Fram till den 15 februari har jag möjlighet att ta in nya spelare om jag tycker att det skulle göra laget bättre. Vi har ett bra lag redan vilket innebär att det inte är helt enkelt att göra det bättre. Vi får väl se.

Hur går det för skadade Janne Pesonen?
– Det har väl gått lite bättre än förväntat, men det är fortfarande en väldigt lång rehabperiod. Det är fortfarande grader i helvetet. Det är inte enormt mycket bättre, men lite bättre än vad man kunde hoppas på. Någonstans under januari eller något liknande ska vi nog kunna se honom tillbaka, säger Henrik Evertsson.
Då ska Växjö vara ännu bättre än nu i jakten på sitt andra SM-guld.