HockeyNews
PLUS

Räknar bort Raymond: "Han spelar ju högre upp och mer PP än i Frölunda"

(20983) Raymond Montén
Bildbyrån

Publicerad: 24 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

I morgon presenterar Tomas Montén truppen till sista turneringen innan JVM i Kanada.

Lucas Raymond, William Eklund och Alexander Holtz är tunga namn för Juniorkronorna som förbundskaptenen har små förhoppningar på.

– Vi räknar inte med Raymond. Han har varit väldigt bra, säger Montén till HockeyNews.se.

Svenska juniorernas imponerande inledningar på sina karriärer i Nordamerika får konsekvenser för Tomas Monténs inför JVM i Kanada – förbundskaptenens sista innan han lämnar sitt uppdrag.

Alexander Holtz fick lämna New Jersey som sista forward på träningslägret och har gjort tre mål på tre matcher i AHL – han ligger i dagsläget närmast spel i turneringen vid årsskiftet.

LÄS MER: Svidande förlust i Krakens hemmapremiär: "Det gör ont"

William Eklund har tagit en plats i San Jose och noterats för tre assist på fyra matcher samtidigt som Lucas Raymond spelar i Detroits nya förstakedja och den högerfattade playmakern har infriat alla förväntningar och han spelar en huvudroll direkt i lagets offensiv.

– Jag såg första matchen i sin helhet sen har jag sett alla highlights och andra klipp och han ser väldigt bra ut. Han får spela i rätt omgivning för att bidra med det han ska göra, säger Montén.

Spelade JVM i bubblan i fjol. Foto: Bildbyrån

Han har i redan räknar bort Raymond från spel i JVM.

– Han spelar ju högre upp och mer powerplay än vad han gjorde i Frölunda, säger Montén.

– Han ser starkare ut, unga killarna blir ju det automatiskt men det syns verkligen att det blivit en förändring. Vi räknar inte med honom och det är alltid så. Adam Boqvist spelade inte sitt sista år och Rasmus Dahlin spelade inte sina två sista år. Killarna är för bra för tidigt.

LÄS MER: Lindholm glödhet – gjorde hattrick och avgjorde på övertid

Så länge Holtz får spendera tid i AHL finns en större chans att han blir tillgänglig för den svenska truppen, som kommer att spela sitt JVM-gruppspel i Red Deer knappt två timmar utanför Edmonton.

– Men även om Alex spelar i AHL nu så finns en stor risk att ingen av dom är tillgänglig. Det kommer att försvaga oss mycket och det förstår ju alla men det är så det fungerar och vi får kolla deras status när det börjar närma sig, säger Montén.

Holtz håller till i AHL just nu. Foto: Bildbyrån

I morgon kommer Tomas Montén att presentera truppen till fyrnationsturneringen i Ängelholm i november, sista lägret inför mästerskapet i Kanada.

– Vi har ett antal spelare som varit med tidigare som kärnspelare och vi försöker bygga ihop en stomme nu och samtidigt testa lite nya spelare som gått bra. Det är genrepet och vi tar det bästa laget som ser mest spännande ut just nu och sedan får vi se vad vi kan prestera i Ängelholm, säger Montén.

I fjol drabbades det svenska laget av covid-19 och turneringen i Malmö fick ställas in men nu ser Montén fram emot att få spela inför publik på hemmaplan.

– Det var väldigt längesedan vi spelade hemma nu eftersom det inte blev något i fjol. Vi hoppas det kommer mycket folk och framför allt ungdomar och juniortränare, säger Montén.

•••

SE OCKSÅ: Han blir svensk poängkung i NHL – enligt spelarna själva

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS