HockeyNews
PLUS

Målvaktslöftet om draften och tuffa konkurrensen i landslaget: "Smickrande"

(13653) Calle Clang
Bildbyrån

Publicerad: 21 april 2020

FacebookXWhatsApp

Nyligen blev det klart att 17-årige Calle Clang lånas ut från SHL-klubben till allsvenska Kristianstad.
I en intervju med HockeyNews.se berättar den lovande målvakten om den tidiga seniordebuten TV-Pucken, den tuffa konkurrensen i landslaget, NHL-draften och det kommande äventyret i Kristianstad. 

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

När HockeyNews.se når Calle Clang på telefon är han och spelar landhockey med några kompisar i Ängelholm. Det har gått någon dag sedan det blev officiellt att Röglekeepern lånas ut till Kristianstad i Hockeyallsvenskan.

– Efter två hela säsonger i J20-laget kände jag mig ganska klar med den nivån och kände att jag ville spela på en nivå där jag utmanas lite mer. Och då är allsvensken ett väldigt bra ställe att utvecklas i. Både jag och Rögle har haft en bra dialog och det här känns jättebra. Jag vill ta nästa steg, säger Calle Clang till HockeyNews.se.

Vad vet du om Kristianstad?

– De är nya på allsvensk nivå och jag vill vara med och försöka att etablera klubben i serien. Jag känner till tvillingarna Wahlgren som de värvade in nyss, säger Clang, som fyller 18 år om en månad.

I Kristianstad ryktas han konkurrera med rutinerade Mattias Pettersson, som vänta ansluta till klubben från Skåne efter en sejour i Björklöven.

– Bäste man ska spela och skulle det inte vara jag, så har jag alltid möjligheten att få spela i J20 med Rögle. Men målet är att spela så mycket som möjligt i allsvenskan.

LÄS MER: Kristianstad om lärdomarna som nykomling

Han har två år kvar på kontraktet i Rögle, som nyligen värvade Johan Gustafsson. Och precis som Rögles nye målvakt fick Calle Clang känna på seniorspel tidigt. Gustafsson gjorde sin seniordebut i Hockeyallsvenskan som 14-åring i Arboga. Även Clang var 14 år då han fick chansen i division 2 med moderklubben Olofström.

– Det var en betydelselös match för klubben, men det var väldigt häftigt. Jag har alltid spela med äldre killar så det var ingen konstigt så sett. 

Redan när seniordebuten var gjord stod det klart att Calle Clang skulle till Ängelholm där spel i Rögles juniororganisation väntade säsongen därpå. Sedan dess har det rullat på rätt bra för en av svensk ishockeys stora framtidsnamn. Han vann TV-pucken med Skåne 2017 där Clang glänste i målet.

– Bara att få vara med i TV-Pucken är en dröm, men att lyckas gå hela vägen... Det är enormt. Det är en väldigt rolig höjdpunkt i karriären.

Calle Clang när det begav sig i TV-Pucken. Clang blev mästare med Skåne 2017. Foto: Bildbyrån

För ett år sedan ingick Calle Clang i Småkronornas guldtrupp som triumferade på hemmaplan. Det blev ingen match på isen där Clang konkurrerade med Hugo Alnefelt (HV71) och Jesper Wallstedt (Luleå), som både kände på SHL-spel den gångna säsongen. 

– Arnefelt och Wallstedt är jäkligt bra målvakter och det är kul att det har gått så bra för dem.

Småkronorna som vann VM-guld på hemmaplan 2019. Foto: Bildbyrån

Om inte coronapandemin hade slagit till hade Calle Clang haft ett nytt U18-VM i USA att längta till.

– Jag såg verkligen fram emot att försvara guldet, jättetråkigt att det blev inställt. Men man förstår varför det blev som det blev.

Calle Clang får i stället sikta på nästa års junior-VM i Kanada. Det var en av anledningarna till att han ville ta nästa steg och utvecklas i Hockeyallsvenskan.

– JVM är ett mål och en dröm jag har haft sedan jag var liten. Och jag tror att jag har större chans till spel där om jag får spela i Hockeyallsvenskan och utvecklas på det sättet.

Men även till JVM lär det blir tuff konkurrens av Hugo Arnefelt och Jesper Wallstedt. 

– Det är jäkligt bra målvakter i de här årgångarna och det är väldigt kul för svensk hockey. Det gäller att prestera för att ta en plats i truppen. Både jag, Jeppe och Hugo är bra vänner utanför isen. Men på isen kör jag mitt race och de kör sitt, säger Calle Clang.

Calle Clang i landslagsdressen. Foto: Bildbyrån

En annan sak som väntar för Calle Clang, när det väl blir i år, är NHL-draften. Clang förutspås inte att gå i topprundan, men rankas som en av de bästa europeiska målvakterna.

– Jag har haft kontakt med representanter från en del klubbar och det är både kul och smickrande. Sedan skulle det inte vara hela världen om jag inte blev draftad och jag försöker att inte lägga någon större vikt på det.

Vilket lag hoppas du ska välja dig?

– Jag har inget favoritlag där så det spelar faktiskt inte så stor roll, säger Calle Clang.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!