Kristianstad om lärdomarna som nykomling – och så fortsätter lagbygget


18 april 2020
Kristianstads lagbygge inför säsongen 2020/2021 har kommit hyggligt långt fram. Men än finns ett gäng platser att fylla i truppen. Kristianstads elitansvarige Christian Falk reder ut läget för HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

På fredagseftermiddagen presenterade både Rögle och Kristianstad att 17-årige målvaktslöftet Calle Clang kommer att vara utlånad till den allsvenska klubben den kommande säsongen

– Vi är väldigt glada att få låna in av landets mest talangfulla målvakter och dessutom visar detta återigen vilket utmärkt samarbete vi har med Rögle. Calle är ingen ny bekantskap för oss utan stod redan i vår träningsmatch mot Tingsryd förra året. Vi är på jakt efter en målvakt till och räknar med att presentera det innan sommaren, sa Kristianstads elitansvarige Christian Falk till klubbens hemsida.

Därmed är en av av två keeprar klara för kommande säsong. Den andra ser med största sannolikhet ut att bli 29-årige Mattias Pettersson, som var klar tvåa bakom Joe Cannata i Björklöven, men gjorde det bra under de elva matcherna han fick chansen i under säsongen.

Redan i slutet av mars skrev Kristianstadsbladet att Pettersson och Kristianstad var överens. Men ännu har inte klubben presenterat Björklövenkeepern.

– Det har ryktats om honom och det är en jättebra målvakt. Men så länge han inte är signad så kan jag inte säga så mycket mer, säger Christian Falk till HockeyNews.se.

Mattias Pettersson är nära att bli klar för Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Ett annat målvaktsnamn som kommit upp på ytan på senare tid är 22-årige Jonathan Stålberg, som den gångna säsongen spelade 24 matcher i Hockeyettan med Mörrum. Men det är ingen namn Falk vill kommentera. 

– Jag tänker inte spekulera om fler namn på målvaktssidan, säger Falk.

Däremot kan Christian Falk bekräfta att fyra målvakter lämnar klubben. Långtidsskadade Joel Gistedt, Antti Lehtonen, Christian Engstrand och Oliver Tornerefelt som samtliga representerade Kristianstad i Hockeyallsvenskan har gjort sitt i klubben.

–  De kommer inte att spela i Kristianstad framöver, säger Falk.

Knäskadade Joel Gistedt lämnar Kristianstad efter fyra år i klubben. Foto: Bildbyrån

På tränarsidan har assisterande tränaren Andreas Lilja tagit klivet in i SHL och Malmö där han kommer kampera tillsammans med Joakim Fagervall. Det innebär att Kristianstad är på jakt efter en assisterande tränare. Namnet som det surrats mest om är rutinerade Gunnar Persson, som den senaste säsongen var assisterande tränare i Leksand och som har sin bas i Skåne. 

– Det är inget som är klart, men Gunnar är den hetaste kandidaten och skulle passa perfekt in i ledarteamet med sin rutin och med alla sina egenskaper som tränare och ledare.

Gunnar Persson är fortsatt högaktuell för en ledarroll i Kristianstad. Foto: Bildbyrån

På backsidan har klubben just nu tre spelare på kontrakt. Enligt Falk ska det bli totalt sju backar innan man stänger butiken där. Hudiksvalls Erik Flood, Borlänges Lucas Bylin och Vita Hästen Rikard Olsén, som inte fick förnyat kontrakt av Norrköpingsklubben, är tre spelare som har kopplats till den allsvenska klubben.

– Det är bra spelare alla de du nämner och är intressanta för oss. Vi ska ha fyra backar till och sonderar marknaden. Vi får se vad vi lyckas få klart med.

LÄS MER: Ettan stjärnback om transferryktena

Även ihärdiga rykten placerar egna produkten och backen Alexander Molldén i Kristianstad. Molldén avslutade förra säsongen i Kristianstad efter att ha producerat 29 poäng på 37 matcher för Mörrum i Hockeyettan.

– Det är klart att man alltid vill plocka hem egna produkter. Jag har pratat med Molldén och vi för en diskussion, så mycket kan jag säga.

På minuskontot tappar Kristianstad några tunga backpjäser. Amil Krupic, som vann klubbens interna poängliga med 36 poäng på 48 matcher och som var tredje bästa poängback i serien, ser ut att ansluta till AIK:s storsatsning till nästa säsong.

Dessutom berättar Christian Falk att Moralånet Kristoffer Gunnarsson inte är aktuell för en fortsättning. 

– Han har ett kontrakt med Mora som vi får respektera. Det blir inget mer spel i Kristianstad för honom.

Kristoffer Gunnarsson blir inte kvar i Skåne. Foto: Bildbyrån

På forwardssidan har Kristianstad det bättre förspänt. Elva spelare har kontrakt och det ska bara in tre pjäser till om Christian Falk får bestämma.

– Tanken är att vi ska börja säsongen med 14 forwards.

Två av de platserna lär Erik Santesson och Daniel Andersson fylla.

– Det är spelare som vi vill ha kvar och som vi hoppas göra klart med.

En annan som det har pratats om är Troja/Ljungbys centerforwarden Oscar Öhman, som har levererat över 70 poäng i Hockeyettan de två senaste säsongerna. Falk förnekar inte intresset för Öhman, men vill inte kommentera mer än så.

Kan det bli aktuellt med fler spelarlån från Rögle?

– Vi kollar alltid på SHL-lån, sedan om det är från Rögle eller annan klubb spelar ingen roll. Men vi hade en bra kontakt med Rögle i fjol och det kan bli mycket väl bli fler spelare därifrån.

17-årige målvaktslöftet Calle Clang är utlånad till Kristianstad från Rögle. Foto: Bildbyrån

Ni har värvat in en hel del J20SuperElit-spelare och det ryktas om en del spelare från Hockeyettan. Är det en medveten strategi?

– Gath (Mikael, huvudtränare i Kristianstad) är bra på att utveckla unga spelare och har varit J20-tränare i Rögle tidigare så det blir en naturlig koppling där. Vi ska inte sticka under stol med att vi inte kan värva skyttekungar från Hockeyallsvenskan, men vi kan hitta blivande. Ett exempel är Anton Heikkinen (nu i Södertälje) som vi tog in från HV71:s juniororganisation. Han gjorde 15 mål på 40 matcher i Hockeyallsvenskan. Det är lite så vi måste jobba. Sedan känner vi att en del spelare som vi har förlängt med inte nådde sin fulla potential i fjol och ett års rutin från Hockeyallsvenskan hoppas vi kommer att göra dem gott.

Tonåringen Anton Heikkinen gjorde en stark debutsäsong i Hockeyallsvenskan. Det blev 15 mål på 40 matcher – nu fortsätter karriären i Södertälje. Foto: Bildbyrån

I mitten av mars skrev HockeyNews.se att Kristianstad var på väg mot en miljonförlust och att elitlicensen var i fara. Men när det i veckan kom besked från Svenska ishockeyförbundet att elitlicensen pausas för kommande säsong. Men tro inte att Kristianstad, som även de har korttidspermitterat personal och spelare, tokjublar över förbundets besked. Ett enormt arbete väntar framöver.
– Det enda som det här med elitlicensen förenklar för oss är att vi inte riskerar att åka ur. Men vi har fortsatt en tung ryggsäck som vi bär med oss från de senaste åren. Vi kan inte lägga oss ner och dö och kommer fortsätta att jobba stenhårt. Johan (Lindbom, klubbchef i KIK) har slitit jättehårt och vi har fått lite nya strukturer i klubben. Det känns som att vi är på på rätt väg, säger Christian Falk, som berättar att man förmodligen kommer att ha Hockeyallsvenskans lägsta spelarbudget säsongen som kommer.

– Jämfört med förra säsongen så kommer den att sänkas med 15-20 procent.

LÄS MER:
 Miljonförlust för Kristianstad

Annars har Kristianstad dragit en hel del lärdomar från debutsäsongen.

– Det finns en hel del som vi kan justera och förfina. Allt kan bli proffsigare. Till exempel hur vi hanterade resorna till bortamatcher och träningstider. Förra säsongen tränade vi eftermiddagar. Till nästa säsong hoppas vi kunna köra förmiddagar, jag tror att det är bättre för spelarna, då kan de äta frukost, träna och sen ha eftermiddagarna fria för jobb eller annat. Men vi har bara en isyta i Kristianstad och vi för diskussioner med kommunen. Jag hoppas att vi kan få grönt ljus där, säger Christian Falk.

***

KIK:s silly season


IN:
Adam Falk (Djurgården J20), Acke Ringström (Herlev), Lucas Edmonds (Växjö J20), Joel Wahlgren (Modo J20), Max Wahlgren (do), Calle Clang (lån, Rögle). 

UT: Joel Gistedt (klubb ej klar), Antti Lehtonen (do), Oliver Tornerefelt (do), Christian Engstrand (do), Amil Krupic (do), Fredrik Lindblom (slutar), Kristoffer Gunnarsson (Mora), Nikolai Skladnichenko (klubb ej klar), Anton Heikkinen (SSK), Morten Jensen (klubb ej klar), Riley Bourbannis (klubb ej klar), Dennis Finn Olsson (klubb ej klar), Tony Pappila (Hanhals), Axel Sundberg (klubb ej klar), Mikael Johansson (do), Andreas Lilja (Malmö).

Truppen just nu: Målvakter: Calle Clang. Backar: Viktor Wahldén, Acke Ringström, Mathias Röndbjerg. Forwards: Herman Hansson, Fredrik Hansson, Max Wahlgren, Joel Wahlgren, Lucas Edmonds, Adam Falk, Gustav Willman Borvik, Dennis Svensson, Malte Sjögren, Kalle Miketinac, Johan Lundgren.


***


SE OCKSÅ – ADAM FALK OM ÅREN I DJURGÅRDEN OCH FRAMTIDEN I KRISTIANSTAD


***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.