HockeyNews
PLUS

Backlund: Undervärderat HV71 kan skrälla

(32101) Powerplay HV
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Euro Hockey Tour i all ära. Nu är SHL äntligen tillbaka. Det börjar dra ihop sig på allvar och i såväl toppen som botten kommer det att vara dramatiskt hela vägen in i kaklet. En MoDo-seger i Örebro skulle exempelvis göra den nedre regionen extremt raffinerad. Som grädde på moset avrundas Powerplay-lappen med finlir från NL. Nu blir det åka av!

ANNONS

Spelstopp: 18:59


1. Färjestad - HV71 X

Helgen har innehållit idel publikfester i Löfbergs Arena, som stått värd för Beijer Hockey Games. Under tisdagen väntar ännu än. Fansens kära Färjestad har slutligen fått tillbaka Carl Lindbom och har därmed en fulltalig målvaktssida för första gången sedan Jesus gick i kortbyxor. Flera FBK-gubbar lirade med Tre Kronor och även om de sluppit resor sitter det hårda matchandet sannolikt i benen. En liten fördel med HV71:s kräftgång är att färre spelare blir attraktiva för den typen av turneringar. Kaski och Borgström fanns i det finländska laget, i övrigt fick “Tjurarna” tillfälle att vila. Humöret är på topp efter 10-1-segern mot Oskarshamn och kapaciteten i bortalägret är hög. Med extremt vänstervridna streck täcker jag hela spannet på momangen.


ANNONS

2. Luleå - Malmö 1

När Malmö reser till Norrbotten är det lätt att stirra sig blind på vilka gubbar som kommer tillbaka. Visst, Kivihalme var en stor positiv överraskning och Kuokkanens klass går inte att snacka bort. Det ändrar dock inte på faktumet att skåningarna gäller som tydlig underdog mot ett hämndlystet Luleå. Trots stora skadeproblem på centersidan har “Björnarna” kontinuerligt presterat på en hög nivå, även om det saknats lite udd. Tyrväinens återkomst betyder extremt mycket. Jag tror på en ensidig affär i “Delfinen” och spikar den etta som inte rusar över 60-strecket med råge.


3. Frölunda - Timrå 1

ANNONS

Två formstarka gäng gör upp i Scandinavium. Timrås segersvit sprack dock innan uppehållet mot Växjö (1-3). Där körde medelpadingarnas offensiv fast i Lakers-muren. Senast det började bära emot valde Ante Karlsson att börja mixtra med linorna på stubinen, med svaga resultat. Det återstår att se hur den avgående coachen tacklar denna motgång. På Frölundas himmel finns inga moln. Ruohomaa har visat sig passa ypperligt i pusslet och adderar den skicklighet med puck som det gedigna kollektivet saknade. Seriens bästa hemmalag har tveklöst häng på en silverplats och jag ser inte något poängtapp komma här. Trolig etta!


4. Skellefteå - Leksand X

Vad som borde blivit tre pinnar för Skellefteå nere i Malmö blev bara två. Pudas och Lindberg gick i vanlig ordning längst fram i ledet och med duon i högform är SAIK oerhört svåra att tas med. Linus Söderström utgick under måndagens träning och i skrivande stund är hans status oklar. Lindvall är en högklassig ersättare om så krävs. Vem som än vaktar kassen lär ha en del att stå i när Leksand hälsar på. Masarna har tappat lite mark i den absoluta toppen och är måna om att ta tillbaka den. Då krävs att Elvenes och de båda stjärnslovakerna rycker upp sig. Ettan lär landa strax över 50 procent, vilket är ett pris i knapp överkant. Jag är tidigt på plats med alla tecken och håller en tumme för LIF.


ANNONS

5. Oskarshamn - Linköping 1

Pinsamt och ovärdigt. Oskarshamns 1-10-förlust var en insats som inte hör hemma i Sveriges bästa hockeyliga. Kollapsen var total och omedelbar. När Langhamer byttes ut efter mindre än tre minuter stod det redan 0-3 på jumbotronen och det slutade sannerligen inte där. Det krävs bara en lätt bris för att korthuset ska falla, däremot finns det offensiva kvaliteter i laget för att stöka till det mot överpresterande gäster med pressen på sig. Linköping håller på att tappa sin åtråvärda topp-sex-plats och det är inget snack om att det är på tiden. Östgötarna gjorde en slät figur i 1-2-förlusten mot Rögle och är helt omöjliga att backa som galet överstreckade favoriter i Be-Ge Hockey Center. Den friskt resande ettan är högsta prioritet och tar sällskap av högertecknet i en målrik match.


6. Örebro - MoDo 1

ANNONS

Försvarsexperterna Örebro ser ut att ha löst den värsta krisen. Framåt ser det fortsatt tamt ut, men med stark organisation och disciplin har kompetenta motståndare i Leksand och Luleå avfärdats i närtid. Misstagen har minimerats från både utespelare och målvakter och lyckas coach Eriksson få fart på offensiven kan ÖHK bli riktigt farliga. Där är vi inte än. MoDo behöver ett trendbrott för att inte halka ned under strecket och tvingas till negativt kval. Det letas febrilt efter förstärkning på en mycket begränsad marknad. När O’Regan och Hutsko floppat och Ruohomaa släpps har jag svårt att se grabbarna från Ö-vik bryta ned hemmaförsvaret. Tydlig vänsterfattning!


7. Davos - Zug X

Zugs har tappat fart den senaste tiden. I försöken att få bukt med problemen och landa en komfortabel tredjeplats hjälper det inte att de är ett av de lag som hade flest spelare i Beijer Hockey Games. Kovár, Hofmann, Senteler och Bengtsson, bara för att nämna några. Samtidigt är grundförmågan högre än hos Davos, vilket vägs upp av att de blågula lirar inför den egna publiken. Summa summarum - en oerhört tight och oviss tillställning väntar i Dahlbeck, Rasmussen och Nordströms hemmaborg. Helgarderingen kommer väl till pass såvida inte spelvärde uppenbarar sig närmare spelstopp.


ANNONS

8. Lausanne - Biel 1

Lausanne gick på uppehåll med en del frågetecken och tre raka förluster. Suomelas form har sett bättre dagar, men en gubbe som Théo Rochette har steppat upp mot slutet och var även en av få glädjeämnen i det schweiziska landslag som inkasserade tre förluster i helgens landslagsturnering. Biel kommer till Vaudoise Aréna med ett litet mentalt övertag efter att ha gått segrande ur lagens möte innan breaket. Säteri var sin vana trogen suverän och är en tänkbar matchvinnare här. Hemmafördelen gör att penseln inleder i öst, men här bör nyttjas rikligt med färg.


Backlunds dunderspik: Luleå

ANNONS

Kuokkanen och Kivihalme är enorma tillskott för ett Malmö med goda utsikter att lösa kontraktet utan kval. Uppe i Luleå ska det dock inte vara tillräckligt. Omark håller i taktpinnen när “Bulans” gäng kontrollerar händelseförloppet och roffar åt sig samtliga poäng.


Backlunds skrällbud: HV71

Ett kraftigt undervärderat HV71 ska absolut inte räknas ut på förhand i Karlstad. Färjestads energidepåer har drabbats hårdare av landslagsspel och det kan dessutom bli tal om underskattning. Missa inte X2!

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Färjestad - HV71 1x2

2. Luleå - Malmö 1

3. Frölunda - Timrå 1

4. Skellefteå - Leksand 1x2

5. Oskarsh. - Linköping 12

6. Örebro - MoDo 1x

7. Davos - Zug 1x2

8. Lausanne - Biel 1x2


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.