HockeyNews
PLUS

Backlund: Tungt favoritskap för serieledande Växjö

(31722) Växjo - Backlund
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 30 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Tisdagens Powerplay förgylls av SHL. Sex spännande matcher hämtas från Örnsköldsvik i norr till Växjö i söder. Ångestmackan i Behrn Arena smäller högt, så även reprisen av Lakers - Luleå som slutade i tumult uppe i Norrbotten. Kupongen tas sedermera i mål av ett par läckra NL-matcher. Nu laddar vi fullt mot åtta rätt!

ANNONS

Spelstopp: 18:59


1. HV71 - Färjestad 2

Det som länge såg så bra ut för HV71 borta mot Frölunda grusades av ett juniormisstag. Bokstavligt talat. Det är dock inte tal om att hänga Hugo Fransson för den misslyckade tackling som renderade i matchstraff, tre matchers avstängning och HV-förlust (1-2). Ungtuppen har varit bättre än vad någon väntat sig och kommer garanterat tillbaka starkare. Inte heller Färjestad fick anledning att jubla. Inte en enda av de 37 välriktade puckar som FBK avlossade mot Filip Larsson i Leksands kasse landade i densamma. Många stjärnor behöver se sig själva i spegeln, men ännu är det ingen ko på isen. Inled i öster och snåla inte med färgen.


ANNONS

2. MoDo - Frölunda 1

Mikael Ruohomaas exit skavde uppe i Ö-vik och den sportsliga ledningen såg till att de inte skulle behöva se honom den närmaste tiden. En del av den finska playmakerns avtal med Frölunda innebär att han inte finns tillgänglig till spel när göteborgarna beger sig till Hägglunds Arena. Då känns centersidan otroligt tunn. Sådant är fallet även i MoDo. Rimligtvis letar “Hinken” Gradin efter förstärkningar i sista sekund, för det framstår som tydligare och tydligare att gubbar som Hutsko och O’Regan inte håller måttet. Däremot har Sampo Ranta och den samspelta andralinan visat sig kapabla att bära lagets offensiv. När tvåan är uppe över 50-strecket och nosar är det sista tecken att ansluta.


3. Leksand - Skellefteå X

ANNONS

Filip Larsson var den stora dominanten när Leksand chockade Färjestad häromsistens. 4-0 var knappast siffror som speglade matchbilden, men liksom flera gånger tidigare under säsongen visade Larsson att han är helt omöjlig att överlista när han är i zonen. Skellefteå har ett par ess i rockärmen inför resan till Tegera Arena. Dylan Sikura testades i en ny miljö mot Rögle och det dröjde inte länge innan kanadicken med de lena handlederna hittade maskorna. Det mesta var positivt med 4-1-segern, bortsett från Elias Salomonssons crosschecking som renderade i en fyra matcher lång avstängning. Den unge backen har annars varit en av lagets bästa spelare mot slutet. En tight och målsnål affär ligger nära till hands. Jag vågar mig inte på att sia om hur det slutar och lutar mig istället mot en helgardering.


4. Örebro - Rögle 1

Den som räknar skott i Behrn Arena kommer sannolikt att ha ganska lite att göra. Det är nämligen två lag med helt andra prioriteringar än att lägga pucken på mål som drabbar samman. För Rögles del behöver någonting drastiskt ske. Både Abols och Rifalk har talat om allvaret i lokalmedia. Det fortsätter att hända ytterst lite när skåningarna har pucken och med Ryfors borta försvinner en tänkbar matchvinnare. Det slår heller inga gnistor om Örebro, däremot finns där en nyfunnen optimism under Niklas Eriksson. Närkingarna hjälper Enroth och Arntzen betydligt bättre än tidigare och för stunden håller jag dem snäppet över RBK. 1X ramar in detta väl.


ANNONS

5. Linköping - Oskarshamn X

Den senaste tiden har Linköping framstått som det kanske svagaste laget i topp-åttan. Östmans armé har inte räckt till mot de allra främsta och efter en rond borta mot Luleå var matchbilden lätt att känna igen. Då vaknade “Cluben”. Patrick Russell fortsätter att gå från klarhet till klarhet som center och smällde in dubbla puckar när östgötarna vände och vann med 4-2. Någon storfavorit vars korg jag gärna placerar samtliga ägg i är värdarna däremot inte. Oskarshamns brist på självförtroende gör att de faller ihop när det börjar gå utför. Glimtvis visar Wagner och Jasek så pass mycket kvalitet att “Oket” inte går att skriva av. När ettan streckas minst 15 procentenheter för högt är valet enkelt. 1X2!


6. Växjö - Luleå 1

ANNONS

Joachim Blichfeld och Noah Östlund har visat strålande slag på sluttampen och derbyt mot Oskarshamn var sannerligen inget undantag. Att bara fyra spelare i serien gjort fler mål än Blichfeld efter att han satt spiken i kistan med 5-1-pucken senast är någonting som det pratas för lite om. Marcus Sylvegård får med all rätt merparten av rubrikerna, men bredden är en av Växjös allra starkaste discipliner. Luleå inledde piggt mot Linköping men mattades i takt med att spelare efter spelare föll ifrån under matchens gång. Fyra gubbar utgick och bara Laaksonen kom tillbaka. Hardegård och Tyrväinen åker troligen inte med laget till Vida Arena, vilket är en enorm försvagning. Då känner jag mig bekväm med att singla ettan trots att procenten är i högsta laget.


7. Fribourg - Zug 1

Thomas Grégoire har gått från läktaren i Ängelholm till läktaren i Fribourg och som serietvåan uppträder för stunden krävs sannolikt en skada för att den kanadensiska backen ska få chansen att visa upp sig. Sörensen, Wallmark, De la Rose, Borgman, DiDomenico och Gunderson som fyller utlänningskvoten är samtliga extremt svåra att peta. I Zug finns en annan herre som lämnat Rögle under säsongen och som inte heller kommer att finnas med på isen. För Riley Sheens del är det dock inte tal om någon petning. Han är nämligen överkroppsskadad och rapporteras bli borta februari ut. Utöver det gör skador på Geisser och Schlumpf att gästernas backsida ser tunn ut. Då är spikettan högintressant såvida den inte överstiger 50 procent.


ANNONS

8. Bern - Biel 2

Utöver försvarskolossen Patrik Nemeth är det inte särskilt mycket som håller Bern över vattenytan. Publiklaget från huvudstaden har därtill en vass offensiv import i tyske Dominik Kahun. Känslan är dock att truppen där bakom inte håller måttet för en toppstrid. Biel ångar på och tog fjärde segern på fem försök i söndags mot SCL Tigers (4-2). Detta trots att stjärnan Jesper Olofsson petats mot slutet. Viktor Lööv försvarar de blågula färgerna med den äran och lär vara en förgrundsfigur även här. Måla från höger!


Backlunds superspik: Växjö

ANNONS

Luleås tunna trupp är mer skadekänslig än de flesta och mycket tyder på att Hardegård och Tyrväinen inte är aktuella för spel i Vida Arena. Då är det tunga favoritskap som serieledande Växjö axlar motiverat. Etta!


Backlunds skrällbud: MoDo

Ruohomaa tillåts inte ta revansch på MoDo. Då ser Frölunda riktigt tunna ut på centersidan och favoritskapet på över 50 procent blir oerhört svårt att motivera. Jag inleder med 1X.

ANNONS


324 rader

1. HV71 - Färjestad 1x2

ANNONS

2. MoDo - Frölunda 1x2

3. Leksand - Skellefteå 1x2

4. Örebro - Rögle 1x

ANNONS

5. Linköping - Oskarshamn 1x2

6. Växjö - Luleå 1

7. Fribourg - Zug 1

ANNONS

8. Bern - Biel x2


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

ANNONS

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.