HockeyNews
PLUS

Ek: Tungt för stjärnan – poänglös i tio raka matcher

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 16 januari 2024

FacebookXWhatsApp
Örebro blev den tredje SHL-klubben den här säsongen att sparka sin huvudcoach. Både HV71 och Rögle har till viss del fått till en liten förbättring efter att ha gjort likadant.
Vilka har bäst form i SHL? Och vilka har sämst?
Mattias Ek med en ny powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).
ANNONS

14 (8) Timrå

Kommentar: Fem raka hemmaförluster och tre raka förluster totalt sett i SHL är förstås dyster läsning för TIK-fansen. Med Didrik Strömbergs comeback i lördags saknas ”bara” Joonas Lyytinen och backsidan börjar må bättre. Matchen hemma mot Frölunda på torsdag känns som en chans till omstart för hela Timrå. Dags att bryta den negativa hemmatrenden och ge supportrarna ett rejält målfyrverkeri och ett försenat Gott Nytt År!

13 (12) Malmö

ANNONS

Kommentar: Skadorna har plågat Malmö de senaste veckorna vilket har lett till mer eller mindre kreativa lösningar för att fylla på i laguppställningen. Bara fyra inspelade poäng de fem senaste inklusive fyra raka förluster har gjort att Redhawks är indraget i bottenstriden. Kännbart att poängmaskinen Janne Kuokkanen har saknats de senaste två matcherna. Lauri Pajuniemi kan i alla fall spela mot HV71 på torsdag efter att ha avtjänat en avstängning.

12 (14) Oskarshamn

Kommentar: Patrik Karlkvist är tillbaka efter fem missade matcher och har spelat de senaste två men utan att göra poäng. IKO har inte fått igång powerplay ordentligt. Bara ett mål de senaste sju matcherna. Och förklaringen är väl den att Karlkvist varit borta ur leken. IKO har plockat fyra poäng de senaste fem matcherna och det är för lite om man på allvar vill försöka ta sig över kvalstrecket. Tåget kanske redan har lämnat perrongen.

ANNONS

11 (11) Örebro

Kommentar: Johan Hedberg fick avsluta sin korta tid som huvudcoach i Örebro med en 3–0-seger hemma i Behrn arena mot streckkonkurrenten Malmö efter den hemska 5–0-kollapsen mot Frölunda i Göteborg. Men då var tränarbytet redan bestämt. Kanske kan Niklas Eriksson få ordning på ett underpresterande Örebro som annars började säsongen frejdigt. Att Samuel Johannesson är tillbaka efter skada, och nu i målform, är ett välkommet tillskott.


Johan Hedberg har fått lämna Örebro. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

10 (10) Modo

Kommentar: Det finns en förmåga i Modo att ta poäng och även vinna täta matcher på övertid. Fyra av de fem senaste matcherna har fått till förlängning och Modo har 4–3-vunnit borta mot både Luleå och Oskarshamn. Hemma har det däremot blivit förluster på övertid. Spännande att se vem som ersätter toppcentern Mikael Ruohomaa som drog vidare till Frölunda. Än så länge gör Josh Dickinson ett starkt jobb som ledande center.

9 (7) Luleå

ANNONS

Kommentar: Luleå har skakat av sig de tre raka förlusterna före och efter nyår mot bland andra rivalerna Skellefteå. En 3–0-seger i Oskarshamn följdes upp med en 2–1-seger hemma mot HV71 där Luleå jobbade sig till en vändning och till tre poäng. Jonas Berglund är i sitt livs målform och kämpade in segerpucken mot HV genom att vara rätt placerad igen. Elva mål på 32 matcher för den 33-årige forwarden är enastående.

8 (13) HV71

Kommentar: Säsongens andra Norrlandsturné, den här gången i lite kortare format, slutade också med noll poäng och stryk mot både Skellefteå och Luleå utan att vara riktigt nära vare sig poäng eller seger. Dessförinnan hade HV tagit tre raka segrar och åtta av nio poäng. Jönköpingslaget lider en del av att skadelistan fortfarande är lång och att lagkaptenen André Petersson är ett av namnen på den.

ANNONS

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

7 (5) Leksand

Kommentar: 1–8-proppen i Växjö är inte kul att tugga i sig. ”En lektion”, som coachen Challe Berglund uttryckte det. Efter det att Oskarshamn bröt Leksands sex matcher långa segersvit har det hackat en del även om det har blivit poäng och som mot Modo två poäng i Örnsköldsvik. Gäller för leksingarna att hitta tillbaka till det spel som har gjort laget framgångsrikt en längre tid.

ANNONS


Leksand fick sig en lektion av Växjö som vann med 8–1 i lördags. Foto: Bildbyrån.

6 (9) Rögle

Kommentar: Ängeholmarna är ett topp sex-lag sett de senaste fem matcherna och efter det att Roger Hansson tog över efter Cam Abbott har resultaten börjat gå mer i rätt riktning. En spelare som Albin Sundsvik har gjort mål i tre av de fyra senaste. En toppspelare som Adam Tambellini har börjat göra mål och poäng. Däremot går det tungt för tidigare så drivande Rodrigo Abols – poänglös i tio raka matcher.

ANNONS

5 (1) Färjestad

Kommentar: Skadorna på målvakterna Max Lagacé och Carl Lindbom kunde ha överskuggat de senaste veckorna och lett till idel förluster, men juniorer och inlånade målvakter har smält in väl i helheten så Färjestad har trots allt som hänt tagit nio poäng de senaste fem matcherna. Liam Öhgren är tillbaka i FBK efter JVM och har fixat två mål. Totalt har han gjort fyra mål på de sju SHL-matcher han har spelat. Inte illa efter en skadefylld höst. Ett sparkapital.

4 (2) Växjö

ANNONS

Kommentar: Vilken vecka för Växjö… 13–2 sammanlagt mot toppkonkurrenterna Leksand (8–1) och Färjestad (5–1). Hattrick av Hugo Gustafsson mot LIF. De regerande mästarna är nu bara en poäng bakom serieledande Färjestad och målvaktsparet Adam Åhman/Emil Larmi visar att de tillhör de allra bästa i ligan. Marcus Sylvegårds målskytte är också vasst och frågan är om han inte kommer att ta hem titeln som SHL:s skyttekung den här säsongen. Förra säsongen, som var stark i Malmö, innehöll 17 mål på 52 matcher. Det har han nått i Växjö – på 33 matcher.

3 (4) Linköping

Kommentar: 7–1-förlusten borta mot Skellefteå var inget annat än en rejäl omgång med smisk på stjärten. Sex av de sju målen släppte LHC in i numerärt underläge. Ett okarakteristiskt ras för Linköping som hade vunnit fyra av fem matcher sedan annandag jul och tagit poäng i samtliga fem. Men tar man matchstraff och sedan fortsätter att gnälla på domarna matchen igenom kan det straffa sig så här. Hårt.

ANNONS

2 (6) Frölunda

Kommentar: Kanske är Modo-värvningen Mikael Ruohomaa nyckeln till att få det att lossna för landslagsforwarden Malte Strömwall. Det har blivit mål i de två senaste matcherna för Strömwall. Och poäng i fem raka. Frölunda har plockat 13 av 15 poäng de fem senaste. Frans Tuohimaa höll nollan mot Rögle och dessförinnan har Lasse Johansson vunnit fyra i rad och varit en god bit över 93-procentig i kassen.

1 (3) Skellefteå

ANNONS

Kommentar: Skellefteå har haft backar på JVM, backar skadade, backar avstängda, men ändå radat upp fyra segrar i rad i SHL plus en bortavinst i CHL mot Vitkovice och står därför med ena benet i CHL-final. Vändningen i Växjö, knocken mot HV och överkörningen mot LHC är tre styrkebevis. Lagkaptenen Jonathan Pudas har varvat upp rejält med åtta poäng på de fem senaste och bultar på dörren till Tre Kronors omklädningsrum. Jonathan Johnsons fem assist mot LHC är i sig sanslöst bra.


Det gäller att se upp för Robert Ohlssons Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln