HockeyNews
PLUS

Så vände SSK från botten till serieledning: "Stor skillnad"

(30725) Södertälje
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 17 december 2023

FacebookXWhatsApp

Elva trepoängare på de 14 senaste och 35 av 42 möjliga inspelade poäng.
Södertälje har katapulterat sig upp till serieledning.
Och det hela bottnar i inte minst två stora förbättringar i spelet, enligt 38-årige poängkungen Marcus Eriksson.

ANNONS

Av de 14 senaste matcherna har Södertälje vunnit tolv varav elva har varit trepoängare, medan man bara blivit utan poäng två gånger. Den starka formen, som sträcker sig tillbaka till 5 november, är en rejäl skillnad mot lagets 13 första matcher.

Under de matcherna tog man nämligen bara fyra trepoängare och spelade in poäng i totalt sju matcher. Där och då var man två poäng ifrån jumboplatsen och 16 bakom serieledande Brynäs.

Och det finns framförallt två stora anledningar i spelet som lett till den monumentala resultatmässiga förändringen hos SSK, menar poängkungen Marcus Eriksson.

ANNONS

– Vi hade ett snack innan förra uppehållet där vi tryckte mycket på försvarsspelet i egen zon och tränade mycket på det, och det tycker jag har blivit bättre. Sedan har vi varit bättre på att inte tappa puck på offensiva blå och i känsliga lägen, för det var vi inte så bra på i början. Vi släpper in färre mål nu på sådana saker, så det är väl främst att vi är bättre i försvarsspelet och att vi är bättre i spelet kring linjerna som jag tycker är de största skillnaderna och gjort att vi börjat vinna fler matcher, säger han.

LÄS MER: Efter krossen – Södertälje nya serieledare

Trots att man under söndagseftermiddagen vann med klara 5–0 mot Almtuna så föll man ändå tillbaka i gamla synder – till en början.

ANNONS

Knappt halvvägs in i andra perioden tog SSK också timeout, vid ställning 0–0. 

Prick åtta minuter senare ledde hemmalaget med 4–0.

– Jag tycker inte att det är någon jättestart av oss utan första perioden är sådär. Sedan är inte de jättebra heller utan det är en jämn period men ingen höjdare spelmässigt. I andra börjar de starkare och vi tappar puck på fel ställen så de får vända spel och skapar många farliga målchanser. Sedan så tar vi timeout där och gör mål i bytet efter, och därefter tycker jag att vi steppar upp ordentligt och äger resten av den perioden, säger Eriksson och fortsätter:

ANNONS

– Sedan spelar vi av tredje perioden bra och släpper inte till något bakåt och får göra något framåt. Så det var en bra sista halva av oss, men sämre start.

LÄS MER: Månadens spelare – Marcus Eriksson: "Det är skitkul"

De tre poängen mot Almtuna gör att Södertälje nu letat sig hela vägen upp i serieledning tack vare bättre målskillnad än Brynäs, som förvisso har spelat två matcher färre än SSK.

ANNONS

Men serieledning är serieledning.

– Jag såg det. Det är klart att det är kul att leda serien och jag tycker att från förra landslagsuppehållet så har vi varit riktigt bra i många matcher, och även i de matcher där vi inte varit skitbra så har vi hittat vägar att vinna. Så det är en stor skillnad på spelet sista 15 kontra första 13.

Med lika många spelare på isen är SSK starka.

ANNONS

Sämre är det då när man får chansen i powerplay, eller ska freda målet i numerära underlägen där man i den senare kategorin är sämst av alla lag i serien.  Men kanske är det på väg att vända även där. 

Mot Kalmar i fredags var det i powerplay man säkrade segern, och gjorde totalt två mål, och mot Almtuna blev det ett mål i numerärt överläge. Samtidigt har man inte släppt in något mål i boxplay i de fyra senaste matcherna.

– I fem mot fem har vi varit bra, så kan vi få ordning på special teams kommer vi bli ännu farligare. Nu tycker jag att boxplay varit skapligt på slutet, men sedan så ska man ju ha klart för sig att när det har gått så här långt på säsongen så tar det lång tid med ett bra boxplay innan siffrorna går upp. Så det är inte säkert att vi landar på de siffror vi vill ha sett över hela säsongen men kan kanske inte heller stirra oss blinda på det utan kolla på de fem senaste eller så för att se att vi är på rätt väg, säger Eriksson.

ANNONS

ANNONS: Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Och som krydda på moset finns två 38-åriga poängmaskiner som oftare än sällan kliver fram för sitt Södertälje.

Eriksson själv, som fixade 2–0 mot Almtuna, leder hela seriens poängliga på sina 34 poäng och Linus Videll är inte långt efter på sina 28 poäng. Den senare var däremot frånvarande från söndagens match.

ANNONS

Så frågan är, vad matas den 38-åriga duon egentligen med?

– Hahaha ja du, jag vet inte om vi käkar något speciellt. Det är kul att det går så pass bra och det är kul att få spela med Linus och ”Fille” (Filiph Engsund), nu var ju båda de borta, men jag tycker att vi har hittat något där och det är tre som läser spelet bra, vill släppa puck och spela. Det är otroligt roligt att spela med dem och vi vet att vi kan skapa offensiv, så det är bara positivt att få spela med dem, säger Eriksson.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln