HockeyNews
PLUS

Stråhle om avgångskraven: ”Det bekommer mig inte”

(30412) Viktor Stråhle och Lövendepp
Bildbyrån

Publicerad: 4 december 2023

FacebookXWhatsApp
Björklöven ligger tvåa i Hockeyallsvenskan – men den senaste månaden har varit tung.
Något som lett till både arga mejl och avgångskrav.
– Det bekommer mig inte överhuvudtaget om jag ska vara helt ärlig, säger tränaren Viktor Stråhle till Hockeynews.
Björklöven inledde säsongen strålande med nio segrar på de tolv första omgångarna. Men under november gick det betydligt sämre och efter fyra förluster på de fem senaste omgångarna så har en del röster höjts för att tränaren Viktor Stråhle ska få sparken. I en krönika i dagens tidning skriver Västerbotten-Kurirens sportchef Markus Isacson bland annat:  ”Arga mejl börjar komma till undertecknad och liverapporten på sportsajten under matcherna svämmas ofta över av ilskna kommentarer. Tränaren Viktor Stråhle är ifrågasatt där ute och åsikten att han borde bytas ut florerar definitivt. Ja, det är till och med så att vissa tycker att sportchef Per Kenttä börjar tappa magin.”

– Så kommer det alltid vara, men det hade kanske varit mer befogat om vi legat tolva i tabellen i stället för tvåa. Sen har jag full förståelse för att folk vill mycket och vill den här klubben väl men det vill vi också och vi jobbar röven av oss på ren svenska och gör allt vi kan för att det här ska bli ännu bättre, säger Stråhle som även själv fått både mejl och meddelanden från besvikna fans.

– Ja, men självklart får jag det. Det ramlar in både det ena och det andra. Det är folk som är frustrerade och arga och det är väl en klick som är det och sen finns det en klick som inte gör några ljud ifrån sig som kanske inte tycker likadant men å andra sidan så bryr jag mig inte jättemycket, säger Stråhle och fortsätter:

– Ska jag bli påverkad av vad någon annan tycker så skulle jag nog inte kunna hålla på med det här jobbet. Jag måste vara nöjd med mitt eget arbete, jag måste se till att jag gör mitt yttersta och jag kan inte lyssna på bruset utifrån och börja agera utefter vad varje supporter tycker. Alla fans har ju olika lösningar på det här problemet ändå, vissa tycker vi är bra offensivt, vissa tycker vi är bra defensivt, vissa tycker att det är ingångar i offensiv zon som är dåliga och skulle jag lyssna på allt så skulle vi inte ha något spelsystem tyvärr.

Med det sagt så håller han med om att det inte sett bra ut alla gånger. Det har varit både höga toppar och djupa dalar och allt däremellan.

– Det är klart att vi inte är nöjda med det vi har presterat, så är det ju. Sett över hela säsongen så tycker jag att vi har varit för ojämna, men vi har en poäng mer nu än vi hade vid den här tidpunkten förra året, men vi ligger bättre till i tabellen för att ligan är betydligt bättre i år. Alla lag slår alla och poängen är jämnare fördelade, så man får inte dra för stora växlar av det samtidigt som vi inte är nöjda med det vi levererar så givetvis jobbar vi på att bli bättre.

Det är framför försvarsspelet med puck Björklöventränaren anser kan bli mycket bättre.

– Det är inte är nog bra, hur vi väljer att nyttja pucken, vi blottar oss för mycket och det är där vi har störst åtgärder att genomföra.

Menar du att ni tar dumma beslut med pucken och får farliga kontringar emot er?

– Ja, lite så. Det är svårt att försvara sig mot den typen av grejer vi får emot oss. Sen så finns det vissa andra saker vi måste göra bättre defensivt också, men de flesta farligheter vi får emot oss kommer tyvärr från pucktapp när vi har pucken på bladet själva och inte värderar situationen på ett tillräckligt bra sätt. Men det vet vi om och vi har haft lite snack om det nu och jag tycker att träningen i dag var väldigt bra när det kommer till de bitarna. Det finns inga genvägar i det här eller några mirakelkurer utan det handlar om att göra saker bättre och träna ännu hårdare och titta på ännu mer video och landa i vad den här gruppen ska åstadkomma tillsammans och vad slutmålet är.

Att det skulle vara någon form av kris håller han verkligen inte med om.

– Att det är folk som ligger på oss och tycker att det är kris tycker jag är väldigt konstigt när vi har legat etta och tvåa i stort sett hela säsongen. Jag vet inte riktigt om jag köper den krisstämpeln även om vi inte levererar den hockeyn vi vill just nu. Prestationen måste upp men resultaten har varit nog bra för att placera sig högt upp i tabellen, sen kunde vi absolut ha haft fler poäng men vi kunde ha haft färre också.

Ja, både ni och Brynäs får utstå en hel del kritik trots att ni ligger etta och tvåa. En del kanske har en skev bild av den här serien?

– Ja, men precis så är det. Det många inte vet är att varenda lag är bättre. Det har kommit ner en hel drös SHL-spelare och spelare från andra bra ligor vilket gör att de som var tongivande i topplagen året innan och för två år sedan spelar i lagen på den undre halvan vilket gör att de lagen blir mycket mycket bättre. Det tror jag att folk inte förstår. Kolla på Tingsryd, kolla på Östersund som plockade poäng av Brynäs senast, alla slår ju alla, Västervik har tagit poäng av alla topplagen. Man måste vara nykter och titta på vad det är för typ av liga vi spelar i. Den blir mer och mer lik SHL, både Allsvenskan och SHL har aldrig varit jämnare och det finns en anledning till det, säger Stråhle som kan trösta sig med att alla hans utespelare är friska och hela för dagen.

Den ende som stod över dagens träning var målvakten Joona Voutilainen.

– Han har varit lite dålig ett tag så han behövde vila lite.

Han var ju sjuk nyligen också. Är det något liknande igen?

– Ja, men det har väl hängt i lite så det gäller att försöka få honom frisk nu, helt frisk.

Har han gått runt och varit småförkyld i en månad eller?

– Nja, lite sliten bara. Han har inte haft någon feber eller så där, lite småkänningar bara men det har väl alla vid den här tidpunkten på året.

Är det inte oroande att han varit småsjuk så här länge?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har haft flera spelare som har haft precis samma sak och jag själv med.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!