HockeyNews
PLUS

Förre generalsekreteraren Jan-Åke Edvinsson har avlidit – blev 81 år

(25647) Jan-Åke Edvinsson
Bildbyrån

Publicerad: 8 december 2022

FacebookXWhatsApp

Internationella ishockeyförbundets före detta generalsekreterare Jan-Åke Edvinsson har avlidit. Han blev 81 år.

Det var i tisdags i Stockholm som Jan-Åke Edvinsson gick bort efter en längre tids sjukdom, meddelar IIHF på sin hemsida.

Edvinsson var Internationella ishockeyförbundets generalsekreterare i 20 år mellan 1986 och 2006 och låg bakom den organisation som idag håller uppe den internationella ishockeyn.

– Det är med stor sorg och saknad som vi har fått veta att Jan-Åke Edvinsson har gått bort, en sann hockeychef, en värdefull och imponerande representant för Svenska ishockeyförbundet och IIHF. Genom hans bortgång förlorar vi en underbar medlem i ishockeyfamiljen. Han har alltid haft våra största respekt genom att alltid vara professionell, positiv, motiverad och en person som alltid brytt sig om IIHF-familjen. Vi känner oss alla ledsna efter den tragiska nyheten och våra tankar är hos hans familj och vänner, säger IIHF:s president Luc Tardif till IIHF:s hemsida.

Jan-Åke Edvinsson fick IIHF att växa som organisation under sina 20 år på jobbet. Antalet medlemsnationer växte från 34 till 64 och ishockeyn blev en världssport.

Edvinsson var från Trolle Ljungby i Kristianstads kommun och började på Svenska ishockeyförbundet 1972. Fyra år senare blev han generalsekreterare där. 1986 fick han posten på IIHF i Wien innan kontoret flyttade till Zürich 1991. Efter sin pensionering 2006 bodde han och hans hustru kvar i Zürichområdet innan han flyttade hem till Sverige.

2013 blev Jan-Åke Edvinsson invald i IIHF:s Hall of Fame under en ceremoni i Stockholm i samband med VM där Tre Kronor vann VM-guld.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)