HockeyNews
PLUS

Europakollen: Holmström nära toppformen och Lundskog får fart på Bern

(25012) Europakollen
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 18 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
Axel Holmström är på väg mot storformen igen och är poängbäst av svenskarna i den finska ligan. Johan Lundskog har fått fart på Bern och så börjar Linus Omark röra på sig i poängligan i Schweiz.
Här är veckans Europakollen.
ANNONS

Genève-Servette har en guldklimp i svenske backen Henrik Tömmernes. Den 32-årige värmlänningen har nu jubilerat då han har spelat 250 matcher för den schweiziska klubben om man räknar in de 22 slutspelsmatcherna också.

Tömmernes har hållit en konstant hög nivå sedan han kom till Genève-Servette och har också blivit utsedd till MVP i ligan. Tre gånger har han blivit utsett till ligans bästa back. Det priset fick han även i SHL säsongen innan han stack till Genève 2017.

Frågan är om han flyttar tillbaka till Frölunda efter den här säsongen då kontraktet löper ut. Något han antagligen har med i sina beräkningar. Under tiden öser han på i National League. På tolv matcher har Tömmernes gjort elva poäng och toppar såväl backarnas poängliga som svenskarnas.

ANNONS

Robin Kovács har haft en bra vecka i Lausanne där han gjort poäng tre matcher i rad (två mål, tre assist) och skuggar Tömmernes i svenskarnas poängliga. Och nu har den notoriske poängplockaren Linus Omark börjat komma igång. Fyra assist på de senaste tre matcherna och fem assist på fem matcher i oktober skvallrar om att poängformen är på väg.

35-årige Omark har nu gjort 98 assist totalt på 109 matcher i den schweiziska ligan. Eftersom han även har petat in 41 puckar är poängskörden 139 poäng (41 + 98) på 109 matcher för Zug och Genève. Hyfsat!

Bern, som har Johan Lundskog, 38, som huvudcoach och Mikael ”Musse” Håkanson och Christer Olsson som assisterande, hade en tuff start på säsongen och det började knaka hos storklubben.

ANNONS

Men efter fem raka segrar har Bern klättrat till en femteplats och har 20 poäng på elva matcher. Oscar Lindberg är ensam svensk bland spelarna och har i poängväg bidragit med två mål och fem assist på elva matcher.

De fem bästa svenska poänggörarna i den schweiziska ligan
Henrik Tömmernes, b, Genève-Servette, 12 matcher, 5 mål + 6 assist, 11 poäng
Robin Kovács, f, Lausanne, 12 matcher, 6 mål + 4 assist, 10 poäng
Leon Bristedt, f, Davos, 11 matcher, 4 mål + 5 assist, 9 poäng
Linus Omark, f, Genève-Servette, 12 matcher, 2 mål + 7 assist, 9 poäng
Dennis Rasmussen, f, Davos, 9 matcher, 7 mål + 1 assist, 8 poäng

***

ANNONS

Det har lossnat för Axel Holmström i den finska ligan. Den 26-årige centern från Arvidsjaur slog igenom i Skellefteå i SHL med buller och bång 2014/2015. Som 18-åring öste han in 18 poäng (7 mål, 11 assist) på 15 matcher i SM-slutspelet. Med det vann han slutspelets assist- och poängliga och det var ett nytt poängrekord för 18-åringar.

Tuffa skador har spökat för Holmström och han hade två jobbiga säsonger i HV71 innan han bestämde sig för att flytta vidare till Finland. I Sport i Vasa har det kanske vänt för ”Holma” som i höst har gjort 13 poäng på 14 matcher. Han har redan gjort sju mål vilket är en tangering av hela förra säsongens målskörd. Då behövde Holmström 59 matcher. Nu har han alltså gjort det på 14 matcher.

Det är väl en Simon Hjalmarsson-effekt i det här eftersom Holmström har haft god hjälp av den förra SHL-stjärnan och VM-guldvinnaren som varit Holmströms kedjekamrat under hösten. Även Sebastian Stålberg har ingått i Holmström-kedjan.

De fem bästa svenska poänggörarna i den finska ligan
Axel Holmström, f, Sport, 14 matcher, 7 mål + 6 assist, 13 poäng
Simon Hjalmarsson, f, Sport, 13 matcher, 3 mål + 9 assist, 12 poäng
Linus Andersson, f, KooKoo, 14 matcher, 4 mål + 5 assist, 9 poäng
Petter Emanuelsson, f, Kärpät, 12 matcher, 4 mål + 4 assist, 8 poäng
Linus Nässén, b, Jukurit, 11 matcher, 1 mål + 6 assist, 7 poäng

***

I den tyska ligan DEL har Andreas Thuresson tagit sig upp till femteplatsen i den totala poängligan. Snart 35-årige Thuresson har gjort 13 poäng (5 + 8) på elva matcher för Köln. Han är inne i ett poängstim och har en svit på fyra matcher där han stått för fyra mål och fyra assist. Köln har ett publiksnitt på hemmaplan som imponerar: 12 100 åskådare. Det går att jämföra med Bietigheim som på sina sex hemmamatcher lockat 12 098 åskådare – totalt.

Annars är det rock’n’roll som vanligt i DEL. Ligajumbon Iserlohn sparkade tränaren Kurt Kleinendorst för två dagar sedan och han ersätts av Greg Poss.

***

Den tidigare AIK-, Modo- och Troja/Ljungby-målvakten Linus Lundin har fått en fin start på sitt äventyr i den polska ligan. Den 30-årige stockholmaren spelar för ligaledande Unia Oswiecim. På sex starter har han 94,9 i räddningsprocent och med det toppar han räddningsligan i den polska toppligan. Kevin Lindskoug (Podhale Nowy Targ) är femma.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln