Drömstarten i tredje perioden sänkte Färjestad – Luleå vann första ronden

(23411) Luleå
ANNONS

Publicerad: 30 april 2022

LULEÅ. Två mål på 54 sekunder i början av tredje perioden – drömstarten i sista akten knäckte Färjestad i Coop Norrbotten Arena.

Luleå har tagit kommandot i finalserien efter öppningsmatchen på hemmaplan.

ANNONS

Hemmafansen var törstat efter SM-finalen i Luleå och hemmalaget kom ut starkt i öppningsperioden i Coop Norrbotten Arena.

Färjestad drog på sig ett par utvisningar men Luleå hade inledningsvis svårt att utnyttja de numerära överlägena och får ingenstans lyckades Per Åslund ge Färjestad ledningen i spel fyra mot fem.

Luleå hämtade sig dock snabbt och kvitterade genom Jack Connolly drygt en minut senare – efter första perioden hade vi 1–1 på resultattavlan.

I andra perioden spelade Färjestad upp sig, fick längre anfall och hade flera bra avslut utifrån med trafik på kassen och Joel Lassinantti fick visa att han är en av seriens bästa målvakter. Luleå var dock inte ofarliga utan Pontus Andreasson hade ett drömläge i slottet och Sami Lepistö missade ett friläge direkt från utvisningsbåset.

Det oavgjorda resultatet stod sig till andra pausvilan och i tredje perioden fick Luleå en drömstart som chockade gästerna.

Julius Honka hittade en lucka bakom Dominik Furch efter bara 49 sekunder och mindre än en minut senare så ökade Einar Emanuelsson på till 3–1.

Färjestad fick börjar jaga och forcera offensivt för att skapa nytt liv i matchen – chansen kom när Juhani Tyrväinen åkte på en tvåminutersutvisning men hemmalaget kunde klara av det boxplay-spelet och när samme Tyrväinen kom ut på isen igen dröjde det inte länge innan han fick en chans att kontra och finländaren punkterade matchen med sitt 4–1-mål med mindre än fem minuter kvar att spela.

Med drygt två minuter kvar hettade det till efter att Jacob de la Rose delat ut en tackling på Pontus Själin – FBK-forwarden fick matchstraff och tvingades kliva av den första finalen.

Nu avgörs match två i Karlstad på måndag och redan dagen efter spelas match tre uppe i Coop Norrbotten Arena.

Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0)
Mål, Luleå: Jack Connolly, Julius Honka, Einar Emanuelsson.
FBK: Per Åslund.
Skott: 31–24 (13–8, 8–6, 10–10)

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.