HockeyNews
PLUS

Snart har halva SHL-säsongen gått – här är vinnarna och förlorarna

(21457) Vinnare-förlorare
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 3 december 2021

FacebookXWhatsApp

SHL närmar sig halvtid av grundserien. Vilka lag har förbättrat sig sett till tabellen jämfört med förra säsongen? Och vilka går sämre?

Häng med i denna genomgång så får du svaren om vinnarna och förlorarna.


1 Frölunda, 25 matcher, 50 poäng, 79–60 (+19)


Vid samma tid ifjol: 47 poäng, 67–58 (+9)


Skillnad: +3 poäng och en klart bättre målskillnad.


Kommentar: Frölunda snittar två poäng per match och har skaffat sig ett fint utgångsläge. Förra säsongen började laget dala under andra halvan då man från omgång 26 och framåt inte var bättre än nia, vilket gav en slutlig sjundeplacering.

I år har laget ett bättre målvaktsspel, Ryan Lasch är tillbaka och i högform och det är mycket som talar för att Frölunda ska kunna bibehålla topplaceringen säsongen ut.


Frölunda är på rätt väg. Roger Rönnberg arbetar envist och målmedvetet med förbättringar, vilket ger resultat. Foto: Bildbyrån.


2 Rögle: 23 matcher, 49 poäng, 78–59 (+19)


Vid samma tid ifjol: 47 poäng, 78–56 (+22)


Skillnad: +2 poäng och nästan identisk målskillnad.


Kommentar: Ängelholmarna har gått starkt även den här säsongen och nu har Eric Gelinas anslutit och kan ge laget en ytterligare push.

Med det sagt så är skillnaden poängmässigt knappt märkbar. Rögle har en röd tråd, en kompetent ledarstab och en häftig stomme av spelare som bär upp laget. Även i år är detta en guldkandidat.


3 Skellefteå, 24 matcher, 46 poäng, 77–53 (+24)


Vid samma tid ifjol: 36 poäng, 64–65 (-1)


Skillnad: +10 poäng och en oerhört mycket bättre målskillnad.


Kommentar: Skellefteå är en lagmaskin som mullrar så tyst och effektivt att väldigt få har märkt att laget är på en tredjeplats i SHL under nye huvudcoachen Robert Ohlsson.

Det är värt en rungande applåd!


Skellefteå är stryktåligt, pallar skador, och som så många gånger förut har spelare utvecklats fint och blivit till bättre hockeyspelare.

Jonathan Johnson har fått ut den kapacitet han har haft i sig och han leder en av SHL:s mest spännande kedjor med Rickard Hugg och Linus Karlsson. 


4 Leksand, 24 matcher, 42 poäng, 74–63 (+11)


Vid samma tid ifjol: 40 poäng, 71–66 (+5)


Skillnad: +2 poäng och en bättre målskillnad.


Kommentar: Skadorna på slutet har ställt till det och masarna har tappat poängtempot något. Men det snackas väldigt lite om saknaden efter toppduon Marek Hrivik och Peter Cehlarik.


Max Veronneau har vänt upp och ner på SHL med sitt enastående målskytte och kloke centern Mikael Ruohomaa har varit en succévärvning. Dessutom har backen Calle Själin tagit ett av de största individuella kliven i ligan.


5 Oskarshamn, 24 matcher, 42 poäng, 78–69 (+9)


Vid samma tid ifjol: 33 poäng, 64–65 (-1)


Skillnad: +9 poäng och en betydligt förbättrad målskillnad.


Kommentar: Årets stora komet i SHL! Det mesta som smålänningarna har gjort har fallit väl ut. Patrik Karlkvist är en av SHL:s stora målgörare efter klivet upp från Modo.


Både tränaren Martin Filander och lagbyggaren Thomas Fröberg har förlängt sina kontrakt. Oskarshamn ligger femma i SHL efter snart halva säsongen och frågan är om något av lagen underifrån verkligen kan peta ner IKO?


6 Luleå, 23 matcher, 41 poäng, 69–52 (+17)


Vid samma tid ifjol: 43 poäng, 65–58 (+7)


Skillnad: -2 poäng, men en klart bättre målskillnad


Kommentar: Efter en något trög start på säsongen har Luleå varvat igång och ser allt mer ut som det Luleå man vill vara. Backsidan är välbalanserad och Oscar Engsund har förvandlats till målkung. De finska backarna Julius Honka och Sami Lepistö gör lagkaptenen Erik Gustafssons vardag lite enklare.


Offensivt får Linus Omark allt fler som gör honom sällskap. Och det är ju trevligt för Luleå. Att tränarstaben har förlängt kontrakten med klubben verkar också ha gett laget lugn och ro att jobba på.


Luleå ler och börjar få ordning på allt fler detaljer i sitt spel. Foto: Bildbyrån.


7 Örebro, 24 matcher, 40 poäng, 64–50 (+14)


Vid samma tid ifjol: 45 poäng, 74–65 (+9)


Skillnad: -5 poäng, defensiven har förbättrats medan offensiven har försämrats.


Kommentar: Örebro har byggt en stabil defensiv grund att utgå ifrån. Men helt uppenbart har offensiven blivit lidande.


När man får ihop båda delarna så blir Örebro ett giftigt lag med tanke på att man har ett så pass skickligt målvaktspar i Jhonas Enroth och Jonas Arntzen.

Och sett till lagbygget behövs ersättare för Rasmus Rissanen och Juuso Puustinen (om han inte återvänder snart).


LÄS MERVinnarna och förlorarna när sista fjärdedelen av SHL återstår


8 Växjö, 24 matcher, 38 poäng, 70–69 (+1)


Vid samma tid ifjol: 44 poäng, 70–49 (+21)


Skillnad: -6 poäng och en väldigt mycket sämre målskillnad där mästarna nu har stora problem med försvars- och målvaktsspelet.


Kommentar: Den senaste tiden har skador satt käppar i hjulet för de regerande mästarna. Ändå har Växjö kämpat till sig både poäng och en seger mot LHC.


Den tydligaste försämringen jämfört med förra säsongen är målvaktsbiten. Att behöva byta Viktor Fasth och Erik Källgren mot ett nytt målvaktspar har inte gått smärtfritt.

Så frågan är om inte sportchefen Henrik Evertsson har målvaktsfrågan på sitt bord inför 2022.


9 Färjestad, 24 matcher, 31 poäng, 74–79 (-5)


Vid samma tid ifjol: 35 poäng, 74–72 (+2)


Skillnad: -4 poäng och en något sämre målskillnad.


Kommentar: Guldsatsningen har kommit av sig. Så sent som hemma mot Skellefteå fick man en ny rejäl snyting (3–6-förlust). FBK som har fått hem en handfull kanonspelare är faktiskt sämre poängmässigt än förra säsongen vid samma tid.


Defensiven är fortfarande inte i ordning och Färjestad släpper in fler mål 2021 än 2020.


Färjestad har fått hem poänggöraren Marcus "Lilliz" Nilsson, men det är i försvarsspelet som laget har sina största brister. Igen. Foto: Bildbyrån.


10 Linköping, 27 poäng, 54–71 (-17)


Vid samma tid ifjol: 30 poäng, 66–76 (-10)


Skillnad: -3 poäng och en försämrad målskillnad.


Kommentar: LHC hade en tung period så här års 2020. På de kommande tio matcherna blev det bara nio poäng och när vintern var som mörkast fick dåvarande huvudcoachen Bert Robertsson sparken.


I år är utgångsläget ungefär detsamma, men harmonin och lugnet i Linköping är bättre. Och bakom sig i tabellen finns nu det några lag som har det betydligt värre.


11 Brynäs, 27 poäng, 57–77 (-20)


Vid samma tid ifjol: 27 poäng, 61–84 (-23)


Skillnad: ±0 poäng, ganska sig lik målskillnad.


Kommentar: Gävlelaget står och stampar i SHL utan att kunna ta sig uppåt. Tränarskiftet till Mikko Manner kan vara ett lyckat drag på ett mänskligt plan. Spelarna trivs bättre och mår bättre.


Men sett till resultaten har det inte hänt mycket. Alls.


12 Malmö, 25 poäng, 55–74 (-19)


Vid samma tid ifjol: 24 poäng, 55–77 (-22)


Skillnad: +1 poäng, men väldigt lik målskillnad.


Kommentar: Med i princip samma poängskörd förra hösten låg Malmö sist i SHL. Placeringsmässigt är Malmö bättre i år, men sett till den kraftigt förstärkta spelartruppen med stjärnor som Carl Söderberg, Fredrik Händemark och Magnus Pääjärvi har laget inte varit i närheten av att motsvara förväntningarna. Formkurvan pekar rakt ner.


Förra säsongen kom ett lyft efter en svag inledning. I år är det tvärtom.


13 Timrå


Nykomling. Spelade i Hockeyallsvenskan förra säsongen.


14 Djurgården, 24 matcher, 18 poäng, 57–87 (-30)


Vid samma tid ifjol: 30 poäng, 62–67 (-5)


Skillnad: -12 poäng och en oerhört mycket sämre målskillnad.


Kommentar: Stockholmslaget har fallit tyngst den här säsongen jämfört med förra. Skadorna är en förklaring. De sena förberedelserna inför säsongen en annan. Satsningen på Barry Smith som huvudcoach en tredje.


Värvningar som Matt Lorito, Paul Carey och Peter Holland har varit misslyckade och mängder av skador har satt Djurgården i ett närmast hjälplöst tillstånd. Snart får man börja förbereda sig för att stå rustat för ett kval i vår.


Djurgården är jumbo i SHL och det börjar lukta kval. Foto: Bildbyrån.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln