HockeyNews
PLUS

DIF-backen klar för spel mot Färjestad – och junior redo ersätta Holland

(21074) Gragnani Högström Nilsson
Bildbyrån

Publicerad: 2 november 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Marcus Högström körde för fullt. Marc-André Gragnani och Tom Nilsson var tillbaka på is.

Så en av Djurgårdens skadade backar har gett klartecken för spel mot Färjestad.

Och en vikarie för sjuke Peter Holland är utsedd vid behov.


Djurgårdens skadelista har varit lång och den kommer att vara det tills efter landslagsuppehållet.


På backsidan bekräftar Marc-André Gragnani för HockeyNews.se att han spelar mot Färjestad.


– Jag känner mig bättre, säger han.


Gragnani spelade sin första match för Djurgården mot Oskarshamn den 23 oktober. Tanken var att han skulle träna ytterligare en tid innan han gav sig in i spel. De två veckorna inför flygresan till Stockholm hade han inga istider i Montreal eftersom hans träningskamrater hade gett sig av till sina NHL-camper.


Dessförinnan hade han inte spelat match sedan i våras med Djurgården. När han nyligen gav sig in i spel fick han spela över 23 minuter mot Oskarshamn och nästan 25 minuter mot Örebro och han hade assist i båda matcherna.


Marc-André Gragnani är tillbaka i Djurgården. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Men. 34-årige Gragnani fick muskelproblem på grund av belastningen.


– Det är samma som förra året att det blev för mycket. Jag fick ingen tid att bygga upp mig och så spelade jag 25 minuter per match. Men nu borde det bli bra åtminstone fram till uppehållet och så får jag mer tid att ta hand om min kropp, säger han till HockeyNews.se inför matcherna mot Färjestad, Leksand och Luleå.


LÄS MERWarg om uppbrottet från Örebro – går direkt in i Djurgårdens lag


Marcus Högström har inte spelat sedan den 7 oktober mot Rögle och har missat de åtta senaste SHL-matcherna.


– Jag tränade för fullt och idag är det bra, säger han till Hockeynews.se.


Men när han spelar återstår att se. Siktet är inställt på den 18 november.


– Vi får ta det dag för dag. Det blir när det blir, säger Högström.


Tom Nilsson blev skadad mot Timrå den 16 oktober och har stått över de senaste fyra matcherna. Planen är att han gör comeback på torsdag borta mot Leksand.


– Det var första gången jag var tillbaka och tränade idag och det kändes bättre än förväntat, så får vi se vad som händer, säger Nilsson.


Forwardsduon Sebastian Strandberg och Linus Videll får vänta med spel tills den 18 november. Och frågan är om Peter Holland kan spela mot Färjestad.


Han har varit sjuk efter matchen mot Rögle. Därför är Wiktor Nilsson, 19, tänkt som ersättare till Holland på platsen mellan Rhett Rakhshani och Paul Carey.


Nilsson spelade i Djurgården i SHL förra säsongen. En knäskada satte stopp och han var borta i sex månader. Sedan några veckor tillbaka är han i spel i J20.


– Det är en spelskicklig center, en tvåvägscenter som är bra både offensivt och defensivt och med en bra känsla för spelet. En rajtare som är ganska stark i kroppen och har gjort riktigt bra helgen med juniorerna, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till HockeyNews.se.


Djurgården har brutit kontraktet med forwarden Matt Lorito. Han gjorde två mål och fyra assist på 14 matcher, men fastnade i fjärdekedja.


– Lorito är en bra spelare med sin spelskicklighet och bidrar med det. Men där vi befinner oss just nu där vi behöver lite mer ”grind” (grovjobb), attityd, lite mer närkampsspel och fysiskt spel för att kravla oss ur den här situationen, då har inte Lorito riktigt de egenskaperna. Då kändes det bättre både för hans del och vår del att vi tog det beslutet att gå skilda vägar för lagets bästa, säger Tobias Pehrsson.


Mot Färjestad gör backen Stefan Warg debut för Djurgården.


– Det är också anledningen till att Warg kommer in, ”grind”, attityd, fysiskt spel. Då behöver vi ha spelare som är bra i närkampsspelet och Warg är då en sådan spelare fast på backsidan. Det känns som två bra åtgärder i laget i det här läget och sedan fortsätta jobba för att få tillbaka de andra backarna, Gragnani, Tom och ”Högga” och jobba för att få tillbaka Videll och Strandberg efter brejket, säger Tobias Pehrsson.


Från Örebro till Djurgården. Stefan Warg gör sin debut mot Färjestad på tisdagskvällen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


– Spännande med tre matcher den här veckan och se vad som kommer ut ur det, men närkampsspelet blir viktigt.


Djurgårdsbacken Linus Arnesson har varit lagkamrat med Stefan Warg i Örebro och de kan få bilda backpar mot Färjestad.


– Warg spelade jag lite med i Örebro och han bidrar med positivitet. Han är en ledare, han var kapten i Örebro, och det är alltid välbehövligt. Sedan är han ju väldigt stark i det fysiska spelet i egen zon, men har även bra passar så det är en väldigt nyttig värvning för oss, säger Arnesson till HockeyNews.se.


I tabellen ligger Djurgården näst sist.


Hur mår ni annars?


– Vi har sagt att första perioden senast mot Rögle var absolut för dålig. Hela matchen tyckte jag att vi spelade bättre och bättre så vi har en positiv känsla för kommande matcher och inför uppehållet. Vi ligger där vi ligger i tabellen, men har ändå en positiv stämning i laget när det går som det går, säger Linus Arnesson.


Han värvades till Djurgården från just spel i Färjestad.


– Vi vet hur de spelar. Bra forwards, snabba forwards. Kan vi vända snabbt mot dem så har de strul när vi är i deras zon. Det vet jag själv när jag var där. Det är inte jättemycket struktur utan de förlitar sig mycket på forwardsen, säger Arnesson.


Backen Pontus Johansson drabbades av en skada på underkroppen mot Rögle, vilket håller honom borta i två till fyra veckor.


– Det kunde ha gått mycket värre, säger Johansson till HockeyNews.se.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)