HockeyNews
PLUS

Lasse Granqvist om ungdomsidrottens nedstängning: "Allvarligt problem"

(17158) Lasse Granqvist
Bildbyrån

Publicerad: 3 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Coronapandemin härjar i Sverige och har gjort så att barn- och ungdomsidrott fått stängas ner.
Det är ett problem som C Mores programledare Lasse Granqvist ser allvarligt på.
– Det är en enorm utmaning för idrotten att få tillbaka breddidrotten, säger han på Niklas Wikegårds instagram.

Barn- och ungdomsidrott, däribland ishockeyn, får inte bedrivas på grund av den stora smittspridningen av covid-19 i Sverige. Ishallar har stängt och på Zinkensdamm i Stockholm har isen smälts. 

Att breddidrotten inte kan bedrivas, är något som C Mores programledare och kommentator Lasse Granqvist ser allvarligt på.

– För det första är det en smittspridning som måste begränsas, all respekt för det. För det andra, när breddidrott inte får finnas till, det är en enorm utmaning för idrotten att få tillbaka barn och ungdomar, att få tillbaka breddidrotten och få igång motionsidrotten. Det är det viktigaste folkhälsoperspektivet som finns, säger han på Niklas Wikegårds instagram.

TV-pucken var en av de sista ungdomsturneringarna som hann spelas innan breddidrotten stängdes ner. Foto: Bildbyrån.

Under pandemin så har mycket handlat om hur elitklubbarna och deras a-lagsverksamhet ska klara sig. Granqvist menar nu att Riksidrottsförbundet och andra idrottsansvariga måste ta upp frågan om folkhälsan på sin dagordning.

– Vi pratar bara om eliten och ekonomi och pengar och vad som gäller där. Riksidrottsförbundet och andra idrottsansvariga måste ta in diskussionen om folkhälsan på dagordningen, det är oerhört illa när barn, ungdom och bredd försvinner från kartan, och den situationen har vi nu, säger han och fortsätter:

– Och igen, smittspridningen är massiv, jag fattar det, men situationen att inte få vara på en rink utomhus eller en bandyplan till exempel, det är obegripligt.

Granqvist tror också att det är dags att statens och regeringens stöd nu i större utsträckning också borde gå till breddidrotten.

– Staten ger ju en stor penningpåse till Riksidrottsförbundet som sköter fördelningen och dem har ju lagt en stor procent till elitidrotten, för att kompensera för intäktsbortfall. Jag förstår det, men jag tror det är dags att börja vikta om den för att se till att barn och ungdomar och bredd kommer tillbaka. Det får inte vara så att den nya ekonomiska realiteten när vi ska försöka få tillbaka ett liv efter den här pandemiska nedstängningen leder till att vi inte når tillbaka till barn och ungdomar. Det kommer bli ett jätteproblem i ett folkhälsoperspektiv och det är riktigt, riktigt illa, säger han.

***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)