HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Keepern och stjärnorna visade vägen i krossen

(16125) Jacob Crespin Halmstad
Krister Andersson / Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2020

FacebookXWhatsApp

Halmstad och Mörrum har mycket gemensamt den här säsongen. De är att betrakta som outsiders med unga målvakter som klivit fram stort och som nu dessutom kan luta sig mot förstalinor med riktiga stjärnnamn.
Men när de drabbade samman under söndagen var det inget snack om vilka som var vassast. Mörrum vek ner sig och Halmstad lekte sig fram till förkrossande 7-1.
Här är söndagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Halmstad mot Mörrum. Två lag som från lite av en underdog-position skaffat sig goda förutsättningar för att kunna vara med och kriga om platserna i Allettan.

Två lag med rutinerade storstjärnor i anfallslinjerna.

Men framförallt två lag med unga spännande målvakter.

Ifjol fick Jacob Crespin spela andrafiolen bakom succémannen Anton Malmborg i Halmstad. Den här säsongen vilar lite mer ansvar på hans axlar.

Inför säsongen lyftes målvaktspositionen som det stora frågetecknet i Mörrum. Skulle något av de två 19-åriga Tingsryds-lånen Emil Cederlund och Didrik Jansson verkligen hålla som förstekeeper i tuffa Hockeyettan södra?

Cederlunds svar på den frågan har varit ett solklart ja. Han har spelat lysande i säsongsinledningen och gjorde det bra även mot Hammers.

Den unge keepern gjorde ett par riktigt fina ingripanden och kunde inte lastas för målen som tillslut började trillade in i strid ström när Mörrum blev mer och mer uppgivet.

På andra sidan klev Jacob Crespin fram i hemmamålet och gjorde några riktigt vassa räddningar. Lugn och trygg och såg till att Halmstad kunde sätta sig i förarsätet i matchen.

Det är verkligen kul att se att återväxten på målvaktssidan i Hockeyettan är stark och bred.

Men så var det den där lilla saken med de rutinerade stjärnorna. De som visade vägen.

Sedan rutinerade Alexander Johansson valde att signa med Hammers kan laget matcha en förstalina som gör skillnad. I par med Robin Dahse dominerade SHL-veteranen isen och skapade långa anfall och självförtroende för hemmalaget under matchens första halva. Det smittar av sig och ger luft även åt övriga delar av laget och noterade sig i protokollet ganska omgående.

Robin Dahse vårdade puck, rundade kassen och serverade Alexander Johansson. Ett stjärnsamarbete som resulterade i ett tidigt ledningsmål för Hammers. En kombination som inte ens duktige Cederlund kunde stoppa. Efter den vägledningen tog övriga laget rygg och kedjan med Martin Pärna, David Stenbacka och Oliver Olsson excellerade och hade en riktigt rolig eftermiddag.

I Mörrum säsongsdebuterade den allsvenska slitvargen Oscar Holst (som fick lämna matchen efter ett NHL-slagsmål i slutet) i en kedja tillsammans med tungt SHL-meriterade Marcus Paulsson (som klev av i tredje perioden). En lina som visade goda intentioner men som var långt ifrån lika dominerande som Halmstads toppnamn. Något som i slutändan blev avgörande.

Mörrum var inte dåliga, i alla fall inte i de två första perioderna, men när allt summeras var det ändå Halmstad som hade lite rappare spelvändningar och lite enklare att etablera långa anfall.

Det hela avgjordes i slutet av den andra akten när Oliver Olsson hittade nätet för femte matchen i rad efter att han skrinnade sig till ett friläge och hängde 3-1-pucken i periodens allra sista sekund. Psykologiskt blytungt förstås.

När samme man kunde pricka in 4-1 från en usel vinkel i inledningen av tredje (ett av få misstag av Cederlund) var det hela helt och hållet över och Mörrum föll samman. Ett svaghetstecken när det började luta emot.

Halmstad ser stabila ut på alla fronter och är definitivt en allvarlig utmanare i Allettan-racet.

* * *

Det återfanns ett nygammalt ansikte i uppställningen hos Tranås den här eftermiddagen. Anton Blomberg fick inte ut vad han önskade i Hockeyallsvenskan med Västervik och valde att vända tillbaka till klubben han representerade med vasst resultat säsongen 18/19.

Den skicklige forwarden presenterade sig direkt genom att sätta ett straffslag i nät. I slutändan räckte det dock inte hela vägen. Gästande Karlskrona kunde avgå med segern efter att ha satt avgörande 4-3 i förlängning.

* * *

I Piteå var Carl Becker tillbaka efter att nyligen ha brutit med Södertälje. Återkomsten blev poänglös för den skicklige anfallaren, men laget kunde i alla fall lämna Örnsköldsvik med tre poäng efter seger med 5-2.

* * *

När Enköping körde över toppkonkurrenten Wings med 5-1 noterade Daniel Andersson milstolpen hundra poäng i klubbens färger. Som om det inte vore nog har anfallaren nu gjort poäng i samtliga matcher för Enköping den här säsongen. I kvällens match blev det 1+1.

* * *

Ikväll blev det islossning för Lukas Söderlund. Forwarden som ska vara den främste snajpern för Mariestad har haft svårt att få pucken i nät inledningsvis, men ikväll kom säsongens två första mål hemma mot Surahammar. Matchen som helhet måste dock betraktas som en stor besvikelse då gästerna kunde avgå med segern 3-2 efter förlängning.

* * *

Niklas Örnmarker Sandberg gjorde hattrick när Malung den här aftonen gjorde ytterligare en stark insats på hemmaplan och kunde besegra topplaget Skövde med 7-6 efter förlängning.

* * *

Borlänge krossade Eskilstuna Linden med hela 8-0 den här söndagen och målvakten Victor Eriksson svarade för ytterligare en fin insats när han höll omgångens enda nolla.

* * *

Nykomlingen Sundsvall hade en riktigt stark helg med flera upphämtade underlägen i Hockeyettan norra. Under lördagen vände det unga laget 0-2 till 3-2-seger hemma mot Kiruna AIF genom metodiskt arbete och tålamod och på söndagen hämtade de blåa upp ytterligare flera underlägen och kunde besegra Kalix med 7-6 i ett riktigt målkalas.

Viktiga poäng in på kontot för nykomlingen som överraskar stort i säsongsupptakten.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)