HockeyNews
PLUS

SHL täpper till kryphålen för de kontraktslösa NHL-svenskarna

(13698) Johan Hemlin-Scandinavium
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 19 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Kontraktslösa NHL-svenskar hör av sig till SHL-klubbarna om att få starta säsongen hemma i Sverige.

Det finns kryphål – men de har SHL koll på. Blotta misstanken gör att spelarna stoppas.

– Det är klubbarna väl medvetna om, så jag tror inte att du ser någon klubb som kommer med en sån lösning, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


NHL:s kommande säsong, 2020/2021, börjar inte förrän veckorna efter träningscamperna i november.


För mängder av NHL-stjärnor blir det en flera månader lång väntan på att få dra på sig skridskorna och spela matcher igen. Och NHL-spelare utan kontrakt upplever just nu en stor ovisshet inför framtiden.


Att då få visa upp sig och hålla igång i Europa till dess att det blir öppningar och möjligheter i Nordamerika är därför högintressant.


Men i KHL, där ett lönetak har införts, och där det för tillfället finns ytterst få välbetalda jobb att söka, ser det mörkt ut.


I Schweiz är det ekonomiska läget extremt ansträngt under coronakrisen och de flesta platserna för importspelare är redan upptagna.


Så kan de kontraktslösa NHL-spelarna skriva avtal med SHL-klubbar i ett par månader till dess att de kan starta NHL-förberedelserna i november?


Det korta svaret: Nej.


LÄS MERDjurgården bemöter uppgifterna om att en NHL-forward är på gång


Det finns ett par möjligheter att skriva korttidskontrakt med SHL-klubbar. Bland annat kan en kontraktslös spelare skriva ett provkontrakt för att på så sätt få chansen att spela till sig ett avtal över hela säsongen.


– Tryouten är ok fram till seriestart. Det är samma regler som vi alltid har haft, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Ett annat sätt är att låna spelare under en kortare tid.


– När du kommer in i serien kan du låna spelare från underliggande föreningar och från andra SHL-klubbar. Det har alltid varit tillåtet inom svensk hockey. Sedan har vi haft en öppning i fem säsonger tror jag det är för att ersätta skadade spelare, säger Johan Hemlin.


Ett exempel var när Daniel Widing förra säsongen lånades in av Luleå i sju veckor då flera forwards var skadade.


– Det har fungerat bra och det ska vi försöka bibehålla. Vi kommer att ta beslut om det i början på september. Om då får en spelare skadad kan du lyfta in en annan spelare under en begränsad tid. Det har vi även provat under JVM. Det tar vi beslut om inför varje säsong och det kommer i september, säger Johan Hemlin.


LÄS MERWiding lämnar Luleå: "Krävde ingen monstersumma"


I år råder det en speciell situation under den pågående coronapandemin. Det finns rätt många kontraktslösa NHL-spelare som väntar på att nästa säsong ska dra igång med träningscamper i november och sedan seriestart efter det.


Johan Larsson och Dmytro Timashov är två av de kontraktslösa NHL-svenskar som väntar på att nästa NHL-säsong ska börja. Foto: Bildbyrån.


För att inte behöva gå utan att spela nån form av matcher i augusti, september och oktober undersöker de möjligheten att spela i SHL till dess att NHL smygstartar 2020/2021 i november med camperna.


Men det går inte, enligt reglerna.


Kan man tänka sig att spelare och klubbar försöker runda regelverket genom att skriva ett avtal för hela säsongen för att efter några månader komma överens om att bryta avtalet av någon kreativ anledning?


– Det finns redan stipulerat om en spelare och en klubb inte matchar ihop under senare delen av säsongen, så finns det möjligt att i en trepartsöverenskommelse bryta ett avtal givetvis, säger Hemlin.


Han understryker samtidigt:


– Men det bygger på att, 1) Det var inte andemeningen när man skrev avtalet från början. 2) Det får inte finnas några klausuler, ”out” eller muntliga överenskommelser kring det där. 3) Spelaren kan givetvis inte ha ett avtal som ligger och väntar i någon annan liga.


– Det har fungerat väl i fyra år.


Det borde ändå gå att hitta ”smarta” lösningar på att bryta ett kontrakt efter några månader?


– Ja, men skulle vi misstänka att det är på tapeten så stoppar vi spelaren. Då kan han inte komma upp på lineupen. Spelare där inte SHL godkänner ett avtal eller är i en gråzon, där vi säger nej, då kan han inte spela. Det är klubbarna väl medvetna om, så jag tror inte att du ser någon klubb som kommer med en sån lösning.


– Du kan nog titta ganska lång tid tillbaka i tiden före de här fyra åren innan du kan hitta ett sånt avtal.


Under NHL-lockouten 2012/2013 gick Brynäs runt den rådande överenskommelsen i SHL genom att skriva kontrakt med Cody Franson över hela SHL-säsongen, men när NHL började igen bröts kontraktet och han flyttade till Toronto i januari 2013.


– Men då är du tio år tillbaka nästan… säger Hemlin.


– Regelverket är till för att underlätta för klubbar och spelare. Vi ska ju inte stoppa, utan det är för att det ska vara ordning och reda och fair play åt alla håll.


Johan Hemlin betonar att klubbarna själva vill ha tydliga riktlinjer att förhålla sig till.


– Vi har exakt samma regelverk som vi har haft de senaste fyra-fem åren. Det är bara det att frågorna hopar sig lite mer när NHL har en förskjuten säsong. Det är enda skillnaden. Det är 14 klubbar som vill ha ett regelverk och det är därför vi lägger det på det här sättet.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)