HockeyNews
PLUS

Forwarden vände hem från college – nu kan karriären vara över: "I ett vägskäl"

(14582) Nils Rygaard
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 19 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Nils Rygaard inledde säsongen i Södertälje och avslutade i Vimmerby.
Nu är frågan om hockeykarriären fortsätter eller om den är avslutad för den tidigare collegeforwarden.
– Jag är lite i ett vägskäl i mitt liv och känner att antingen fortsätter jag med hockeyn till hundra procent eller så satsar jag på det civila, säger han till HockeyNews.se.

Efter tre och en halv säsong på University of Alaska Anchorage och totalt fem säsonger i USA vände Nils Rygaard inför förra säsongen hem till svensk ishockey igen när han i början av september anslöt till Södertälje på try out-kontrakt.

Den tidigare Linköpingsjunioren spelade till sig ett permanent kontrakt med Södertälje och skrev på för fyra månader där han noterades för 22 matcher i Hockeyallsvenskan där det blev en assistpoäng.

I takt med att de tidigare skadade spelarna återvände minskade istiden för Rygaard som först lånades ut i två matcher till Nyköping i början av december innan det i slutet av månaden stod klart att han lämnade SSK för spel i Vimmerby.

På plats i Vimmerby blev det tio poäng på 16 seriematcher och tre assist på fyra kvalmatcher innan säsongen tog slut.

– Jag tycket att jag kom in bra i gruppen och hade en bra tid där, men vi tog ett beslut att jag behövde mer istid och det var det som det grundade sig i att jag åkte till Vimmerby efter nyår. Jag tror att det var ett bra beslut för att få speltid och utvecklas, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Jag fick en väldigt bra vardag i Vimmerby och trivdes fantastiskt bra med Phil (Horsky) som tränare och Morgan (Persson) som sportchef och alla grabbar i laget.

Månaderna i Vimmerby ser han glatt tillbaka på.

Det även om säsongen tog slut på ett annat sätt än vad de hoppats på.

– Det var ett fantastiskt gäng och det var en glädje över att komma till hallen. Vi gick som tåget och hade något bra på gång, så det var synd att det tog slut som det gjorde. Vi kanske inte hade gått upp men att få komma in i kvalserien hade varit stort för laget och staden. Jag såg det som en stor möjlighet för mig själv, att visa framfötterna under en eventuell kvalserie och på så sätt få lite fler blickar på sig, säger han.


Rygaard gjorde 22 matcher i SSK-tröjan. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån


Innan den nu 25-årige centern lämnade för spel i USA hade han inte spelat mer än fyra matcher på seniornivå i det som hette European Trophy.

Det blev därför en omställning när han kom tillbaka till landet inför förra säsongen.

– Det måste jag säga att det var, det var en omställning att komma tillbaka och spela i Sverige. Det är en annan spelstil i collegehockeyn och det var ett stort steg att gå från juniorhockey i Linköping till små rinkar där, men för mig var det helt perfekt väg att gå, säger han och fortsätter:

– Sedan har det varit en utmaning att komma in i svensk hockey igen, med annan spelfilosofi och andra rinkar. Men det har varit jättekul att komma hem hit och spela.

Och frågan är om det blir någon mer ishockey för Rygaard.

På college tog han motsvarande kandidatexamen efter att han studerat business management och ekonomi och en karriär i det civila lockar i allra högsta grad, där han nu under sommaren går ett traineeprogram.

– Jag är lite i ett vägskäl i mitt liv och känner att antingen fortsätter jag med hockeyn till hundra procent eller så satsar jag på det civila, säger han.

Ett erbjudande i en miljö där han kan satsa på ishockeyn till hundra procent krävs för att han inte ska hänga upp skridskorna på hyllan, helst i allsvenskan.

– Just nu är det där jag står skulle jag vilja säga. Samtidigt så hade jag en fantastisk tid i Södertälje och i Vimmerby och kände att jag kunnat utvecklas där också. Om jag tar ett beslut att jag satsar så hade jag kunnat fortsätta i Hockeyettan men jag har ett mål att jag vill komma till allsvenskan eller satsa på det civila.

Samtidigt tänker han inte stressa fram ett beslut angående framtiden.

– Det har inte varit några konkreta erbjudanden från allsvenskan, så jag har lite is i magen och avvaktar, säger han.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)