HockeyNews
PLUS

Finske forwarden om flytten till Karlskoga och höga kraven på sig själv

(14488) Rekonen-BIK
Privat/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Aleksi Rekonen är tänkt att vara spetsspelare i BIK Karlskoga, enligt klubben.
Värvningen från den finska högstaligan har samma krav på sig själv.
– För mig själv så vill jag vara en nyckelspelare och bidra till att laget vinner matcher, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

BIK Karlskogas lagbygge närmar sig slutet.

I fredags presenterade klubben värvningen av den finske forwarden Aleksi Rekonen som därmed blev den tolfte forwarden att skriva på för klubben som nu har 21 spelare på kontrakt över den kommande säsongen.

Med över 300 matcher i den finska ligan och ett U18-VM i bagaget är det en meriterad forward som ansluter till laget.

– Jag är riktigt taggad. Det blir ett nytt land och baserat på vad jag hört från mina kompisar som spelat i allsvenskan så är det ett bra lag och en bra liga, säger Rekonen till HockeyNews.se.

Och när väl kontakten initierades gick det snabbt att bestämma sig för den 26-årige forwarden.

– Det var ett lätt val när de erbjöd ett kontrakt och jag sa samma dag att jag ville skriva på. Så jag är väldigt glad över att tillhöra BIK. Jag hade inga direkta planer på var jag skulle spela nästa säsong men jag fick erbjudandet från BIK och min agent sa att det var ett bra lag så jag tog ett snabbt beslut, säger han.

LISTA: Sju olika hockeynationer – härifrån kommer de allsvenska importerna

Världsläget spelade också in i att han inte var sen med att skriva på för BIK när chansen dök upp.

– Med coronavirusets framfart så vet ingen hur ligan kommer se ut och vilka spelare som kommer att spela där. På den finska spelarmarknaden väntar alla på vad som ska hända så när jag fick erbjudandet från BIK ville jag ta ett tidigt beslut och inte vänta tills i höst, säger han.


Rekonen spenderade två säsonger i Ässättröjan. Foto: Ässät


För Rekonen blir det första gången han spelar klubblagshockey utanför den finska gränsen, något han ser fram emot.

Under förra säsongen, där Rekonen noterades för 20 poäng på 57 matcher för Ässät, var han lagkamrat med Simon Åkerström och Jakob Stenqvist i Björneborgslaget. Två spelare han pratade om Hockeyallsvenskan med innan han skrev på.

– De sa att det var en bra liga och att den inte är så högt aktad som den borde vara. Den är bättre än vad många tror, så därför är jag spänd på att få visa upp mig i allsvenskan. Det har varit mitt mål, att spela utanför Finland och jag hoppas att det blir fler än bara ett år oavsett om det blir i Sverige eller något annat land. Sverige är nära Finland vilket är bra också, säger Rekonen.

Vad kan du säga om dig själv som spelare?

– Jag är en användbar spelare som kan spela både på kanten och som center. Jag har spelat powerplay och boxplay, men jag tycker att min skridskoåkning och skott är mina största styrkor. 

När forwarden presenterades av BIK berättade sportchefen Torsten Yngvesson att tanken är att Rekonen ska bli en viktig kugge för laget i jakten på SHL.

Något som han själv har som krav på sig själv också.

– Jag hoppas så klart att vi är framgångsrika och vi går för titeln. För mig själv så vill jag vara en nyckelspelare och bidra till att laget vinner matcher och jag ska se till att vara redo när säsongen drar i gång, säger han.

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)