HockeyNews
PLUS

Snabbutredning avgör indianens framtid i Frölunda: "Har följt debatten"

(14477) Frölundaindian
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 5 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Indianen i Frölundas klubbmärke kan snart vara ett minne blott. 
Just nu pågår en utredning i SHL-klubben där kontentan kan bli att man skrotar indianen från sitt varumärke. 
Enligt Göteborgs-Posten ska ett besked komma i augusti. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

Debatten om varumärket Frölunda Indians har blossat upp igen sedan NFL-laget Washington Redskins ombetts att byta namn och varumärke.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser har uppmanat klubben att ta bort indian-logotypen och namnet Redskins, då det av många ses som kränkande mot ursprungsbefolkningen.

NFL-lagets ägare Daniel Snyder har kovänt och nu är klubben öppen för ett namnbyte. Redskins kommer att göra en grundlig undersökning av namnet. "Det här tillåter oss inte bara att väga in lagets stolta tradition och historia, utan även åsikter från organisationen, den nationella fotbollsligan och lokalbefolkningen som vi är stolta att representera på och utanför planen", säger Snyder i ett uttalande. 

Nu kan även SHL-laget Frölunda Indians vara på väg att byta varumärke. Efter ett styrelsebeslut i juni bestämde sig SHL-giganten för att utreda sitt varumärke.

Enligt Göteborgs-Posten  kan indianen försvinna i augusti. 


– Vi har följt debatten som funnits kring Washington Redskins och även Cleveland Indians (baseboll). Det är därför vi har bestämt oss för att göra analysen. Vi har betraktat vår indianlogga som en hyllning och har byggt vår varumärke med goda värderingar kring indianen. Vi inser samtidigt att det finns en koppling som är tveksam – och det finns aspekter att ta hänsyn till, ja.. då måste vi göra det som alla andra. Vi måste skaffa oss en bättre kunskap –  och analysen ska vara klar i augusti. Efter det fattar vi ett beslut om hur vi ska gå vidare. Det kan innebär att vi byter varumärke, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till GP.

Frölunda Indians och speedwayklubben Indianerna från Kumla blev så sent som 2015 anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO) då anmälaren ansåg att deras symboler och namn var kränkande. DO tog aldrig fallet vidare då det ansågs falla utanför diskrimineringslagens skydd. 

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)