HockeyNews
PLUS

LISTA: Här är SHL:s tio mest betydelsefulla värvningar hittills

(13902) Enroth/Klasen/Tambellini
Bildbyrån

Publicerad: 11 maj 2020

FacebookXWhatsApp

SHL-lagen har kommit en bra bit med sina lagbyggen under silly season.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, rankar här de tio mest betydelsefulla värvningarna som har blivit officiella.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Adam Tambellini, till Rögle från Modo. Foto: Bildbyrån.


10. Adam Tambellini, f, Rögle


Kommentar: Han har gjort stor succé i Modo i Hockeyallsvenskan, vilket tidigt gjorde Rögle och sportchefen Chris Abbott intresserade.

25-årige Tambellini kommer från en välkänd kanadensisk hockeyfamilj där pappa Steve har varit NHL-stjärna och stor NHL-ledare och storebror Jeff har spelat i Växjö, Djurgården och Modo.

Adam Tambellini kommer till en bra miljö och får stor chans att lyckas i SHL.


9. Mantas Armalis, mv, Djurgården


Kommentar: Tillbaka i Stockholm för att på allvar ta upp kampen med Niklas Svedberg om förstaspaden. Det borde göra Djurgården ännu stabilare på målvaktssidan.

Armalis hade en tuff säsong i Skellefteå där han efter en höftoperation hade svårt att bräda Gustaf Lindvall som fick ett imponerande genombrott. Svedberg gjorde i sin tur en fin säsong i Djurgården och nu ska en frisk och sugen Armalis visa sin klass igen i SHL.


Filip Berglund, till Linköping från Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


8. Filip Berglund, b, Linköping


Kommentar: Med en väldigt bra säsong i Skellefteå i ryggen kommer Filip Berglund till LHC med ett stärkt självförtroende. Här får Bert Robertsson in en högerskjutande back som kan spela ihop med toppbacken Jonas Junland och därmed bilda ett av SHL:s mest välbalanserade backpar. Åtminstone ser det ut så i tanken. Berglund är allround och kan naturligtvis fungera i olika konstellationer.


7. Henrik Haukeland, mv, Färjestad


Kommentar: Den VM-meriterade norske målvakten har två riktigt starka säsonger med sig i bagaget från Finland till Karlstad. Haukeland har tidigare spelat i SHL med Leksand och har nu skaffat sig ännu mer erfarenhet från topphockeyn och var förstemålvakt i KooKoo den senaste säsongen. Upplagt för en spännande batalj med Arvid Holm om speltiden i Färjestad i höst och vinter.


Oliver Lauridsen, till Malmö från Jokerit. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin


6. Oliver Lauridsen, b, Malmö


Kommentar: Redhawks har fått in bröderna Lauridsen, Markus och Oliver, och tvillingarna Westerholm, Pathrik och Ponthus, och av de här starka nyförvärven borde Oliver Lauridsen, 31, vara det effektivaste tillskottet.

Han är en back som Frölunda gärna hade plockat tillbaka efter de fyra säsongerna i KHL-klubben Jokerit. Malmö får här tyngd och erfarenhet som ger välbehövlig trygghet i defensiven.


5. Otto Paajanen, f, Leksand


Kommentar: Redan förra säsongen hade Leksand en stark centeruppsättning. På papperet. Men medan Marek Hrivik gjorde överägande bra insatser i SHL med nykomlingen Leksand tog det lång tid innan Patrik Zackrisson kom igång ordentligt.

Med Otto Paajanen som ny center ökar konkurrensen och spetsar till centersidan på ett väldigt bra sätt. Med Paajanen, Hrivik, Zackrisson och Jon Knuts har LIF förutsättningar att göra en bättre säsong än senast.


4. Linus Klasen, f, Luleå


Kommentar: Finns det en övertro på att den nu 34-årige Klasen ska dominera i poängligan i SHL efter sex år i Schweiz? Då kanske man blir besviken. Men om man har mer rimliga krav på den tekniskt så begåvade forwarden så kommer han säkerligen att göra Luleås offensiv mer oförutsägbar tack vare sitt spelsinne och sin påhittighet.

Troligen behöver han tid för att anpassa sig både till spelet i SHL och till det i ”Bulan” Berglunds Luleå.


Anton Wedin, till HV71 från Chicago/Rockford. Foto: Bildbyrån.


3. Anton Wedin, f, HV71


Kommentar: Det här är en drömvärvning med SHL-mått. Mångsidige Wedin utvecklades till Tre Kronor-spelare under sin SHL-säsong i Timrå och banade vägen för ett NHL-kontrakt med Chicago där han gjorde fyra NHL-matcher.

Med en 27-årings erfarenhet av hockey på olika nivåer och fortfarande ett driv att nå ännu högre höjder är det här en perfekt spelare i en topproll i ständigt guldjagande HV71.


2.  Markus Ljungh, f, Linköping


Kommentar: Det blev bara en säsong i KHL och Admiral Vladivostok så omställningen tillbaka till spelet i SHL lär gå smärtfritt för listige Ljungh som har varit en förstklassig center i både HV71 och Djurgården tidigare.

Med den Tre Kronor-meriterade västeråsaren i laget växer LHC:s styrka på centersidan där man även fått in Oula Palve och har sedan tidigare Jaakko Rissanen och Dan Pettersson.


Jhonas Enroth, till Örebro från Klagenfurt. Foto: (c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov


1. Jhonas Enroth, mv, Örebro


Kommentar: 31-årige Enroth är den mest välmeriterade av samtliga SHL-värvningar inför kommande säsong. Redan förra våren var han i Örebro och gjorde ett starkt intryck då han var med och räddade laget från kval och fick uppleva åttondelsfinal som en bonus.

Med Enroth, som är van att spela massor av matcher, får Örebro en matchvinnare som kan spela på hög nivå under lång tid.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)