HockeyNews
PLUS

Guldhjälmen-vinnaren om livet i OHL: ”I Frölunda tränade vi mycket hårdare”

(13354) Andreas Karlsson 3
William Gustafson

Publicerad: 23 mars 2020

FacebookXWhatsApp
DEL 2/8: LONDON, ONTARIO. Säsongen 2005-06 vann han SHL:s skytte- och poängliga och röstades fram till vinnare av Guldhjälmen.
Numera för den tidigare HV71- och Frölundaspelaren Andreas Karlsson en, kanske för många, anonym tillvaro som assisterande tränare i det kanadensiska juniorlaget Kitchener Rangers.
– Det är business här borta. Det handlar om att vinna, säger Andreas Karlsson.

Den har flera gånger kallats ”världens bästa juniorliga”, Ontario Hockey League. Det är den geografiskt centrala av de tre stora juniorligorna i Kanada som tillsammans utgör Canadian Hockey League (CHL). Sedan tre år tillbaka är OHL Andreas Karlssons vardag. Och även om hans vardag som assisterande tränare i Kitchener Rangers inte är särskilt uppmärksammad hemma i Sverige så råder det knappast brist på uppmärksamhet från kanadensiskt håll.

Vi träffar Andreas Karlsson i hockeymeckat London i Ontario, timmen innan Kitcheners bortamöte med rivalen London Knights. Just nu är det ganska lugnt i katakomberna i arenan som med SHL-mått är av den större modellen. Men om en knapp timme ska Andreas Karlssons Rangers åka ut till en över 9 000 personer stor publik.

– Jag tror att folk där hemma har svårt att förstå hur stor juniorhockeyn är i Kanada. Att tidigare åka till Limhamns ishall där i Malmö och spela inför de närmast sörjande, och sedan kommer man hit. De bästa i dagens match skulle vara bra spelare i SHL, och vissa har ju redan fått speltid i NHL, säger Andreas Karlsson.

Andreas Karlsson är assisterande tränare i Kitchener Ragners. Foto: William Gustafson

Om det är någon som har mandat att jämföra juniorhockeyn hemma i Sverige och SHL med OHL så kanske det är just Andreas Karlsson. Hans egen SHL-karriär är väldokumenterad, men faktum är dessutom att innan han drog över till Kanada så coachade Andreas Karlsson Frölundas J20-lag under tre säsonger.

–  Det är business här borta. Det handlar om att vinna. Hemma i J20 handlar det mer om spelarutveckling och att göra juniorerna redo för seniorhockey, medan huvudfokuset här är att vinna varje match. Det är på gott och ont. Jag menar, jag tror vi ser resultatet av den vinnarmentaliteten varje år på JVM när nordamerikanerna ofta spöar Sverige i de viktiga matcherna, samtidigt som vi i Sverige nog är bättre fysiskt rustade för seniorhockey från J20-nivå.

En annan stor skillnad mellan OHL och svenska J20 är antalet matcher. OHL-lagen spelar 68 matcher i grundserien, att jämföra med de max 45 som ett J20 Superelit-lag hinner samla på sig innan det är dags för slutspel. Och då ska det också sägas att slutspelen i CHL spelas i bäst av sju, vilket också gör slutdelen av säsongen mer talrik på matcher.

– I Frölunda tränade vi mycket hårdare och grundligare, mycket beroende på att vi kunde. Här måste du hela tiden vara fräsch för nästa match, så under säsong går det inte att träna på samma sätt. Ibland kunde vi i Frölunda också vara lite nedtränade under delar av säsongen, men det är inte acceptabelt här då det ligger pengar i varje seger. Men jag tog ändå med mig en del metoder från Frölunda när jag kom hit. Nu tränar vi hårdare än när jag kom. Men på grund av de många matcherna kan vi ändå inte träna lika hårt som vi gjorde i Frölunda.

Axel Bergkvist är Kitcheners ende svenska utespelare. Foto: William Gustafson

Andreas Karlsson är varken ensam svensk eller ensam dalmas i Kitchener Rangers, faktum är att Leksandsbördige backen Axel Bergkvist är en av endast två svenskar i OHL den här säsongen och ger Andreas Karlsson dalmassällskap. Bergkvist spelade med Leksands J20 förra säsongen.

– Jag spelade väl typ 52-54 matcher förra säsongen och redan nu (i mitten av februari, reds. anm.) har vi passerat det. Och det är klart att det tär lite annorlunda på kroppen, men det är bara att försöka hålla kroppen i trim.

Vi träffar Axel Bergkvist efter matchen mot London och vi hör också med honom hur det är med den där skillnaden i träningsmöjligheter när man spelar fler matcher.

– Vi kör kanske inte en timme 100 procent, utan vi kör lite kortare träningar och lite mer hela vilodagar har vi också faktiskt, säger Axel Bergkvist, som gör sin första säsong i OHL.

Karlsson står numera bakom bänken. Foto: William Gustafson

Tillbaka till Andreas Karlsson. Hur hamnar egentligen en medelålders hockeypensionerad svensk i ett juniorlag tio mil från Toronto?

I Karlssons fall är det inte så lustigt faktiskt. Han är gift med en kanadensiska och familjen ville bosätta sig nära Toronto. Den tidigare Guldhjälmen-vinnaren började först coacha York University i den kanadensiska collegehockeyn säsongen 2015-16. Sedan blev han i princip handplockad av Kitchener Rangers två år senare.

– Jag skulle inte säga att det var på ett bananskal, man måste visa resultat. Det är det allt handlar om om man ska ta sig någonstans här borta. Någon sa typ ”han är en bra kille” och så fick jag erbjudande från Kitchener och det kändes spännande.

Nu är Karlsson inne på tredje säsongen i topplaget Rangers och trivs utmärkt. Han bor med sin familj i orten Burlington några mil från Kitchener.

– Kitchener och Burlington är perfekt. Det är i hjärtat av Ontario, så det blir inte så mycket resor jämfört med om jag hade varit typ i Western Hockey League.

Har du något mål? Coacha i NHL en vacker dag?

– Jag tror inte man ska tänka att man ska göra karriär. Det är likadant om man är spelare. Jag tror man ska vara här och nu och inte tänka så mycket på nästa steg, säger Andreas Karlsson innan han lämnar för den sista genomgången inför match.

•••

DEL 1: Möt Shane Wright – sensationen som överträffar Connor McDavid 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)