HockeyNews
PLUS

Möt Shane Wright – sensationen som överträffar Connor McDavid

(13353) Shane Wright 3
William Gustafson

Publicerad: 22 mars 2020

FacebookXWhatsApp

OSHAWA. Shane Wright är den exceptionella rookien i Ontario Hockey League som överträffar Connor McDavid. Som femtonåring klev han i höstas in i världens bästa juniorliga och har snittat en bit över en poäng per match.
I ligan där de flesta är fyra, ibland fem, år äldre.
HockeyNews.se har träffat den nyblivne 16-åringen i ett första reportage av åtta om kanadensisk juniorhockey.

Efter att John Tavares, som ju inte behöver någon närmare presentation, tilläts kliva in i Ontario Hockey League ett år tidigare än brukligt säsongen 2005-06 har fem spelare tilldelats så kallad ”Exceptional player status”. Tavares, Aaron Ekblad, Connor McDavid, Sean Day och nu senast Shane Wright har alla fått tillåtelse att gå in i ligan redan som 15-åringar.

Redan det sällskapet, och benämningen ”exceptional player”, skvallrar om att det är något speciellt med Shane Wright, född 5 januari 2004 i Burlington, Ontario. Men det är vad Wright har gjort sedan han debuterade i OHL i höstas som gör det hela ännu mer spännande.

Just den här kvällen gästar Shane Wrights Kingston Frontenacs, som slutade sist i OHL förra säsongen och därmed fick chansen att välja Wright först i OHL-draften i somras, topplaget Oshawa Generals. Vi får en pratstund med den hajpade tonåringen innan uppvärmningen.

– Jag har känt mig bättre och bättre ju längre säsongen har lidit. Jag har fått mer självförtroende och mitt spel har förbättrats för varje match som har gått, säger han och låter som vilken medietränad NHL-spelare som helst.

– Jag försöker att inte fokusera på pressen som kommer utifrån, vad andra tycker om mig och vad för slags status som folk sätter vid mitt namn. Jag vill bara spela hockey, fortsätter Shane Wright.

Shane Wright är redan en ledande spelare för sitt Kingston. Foto: William Gustafson

Han är nyss fyllda 16 år, men är redan nu ett uppmärksammat namn i hela Kanada. Han har redan fått vänja sig vid kändisskap.

– Lite grann. Intervjuer, skriva autografer och sådant, jag har börjat vänja mig vid sådant nu faktiskt.

Men du är fortfarande väldigt ung, nyss fyllda 16?

– Ja, men jag har redan fått en del erfarenhet av den biten, så jag har vant mig.

Shane Wright har fått vänja sig med att vara i rampljuset. Foto: William Gustafson

Att det är just i Tribute Communities Centre i Oshawa som vi står tillsammans med Shane Wright känns nästintill ödesmättat. I taket hänger nämligen John Tavares nummer 91. Det var nämligen här som den första ”exceptionella spelaren” spenderade merparten av sin juniorkarriär. Tavares första säsong i OHL och i Oshawa Generals efter att ha tilldelats ”exceptional player status” slutade med 45 mål och 77 poäng på 65 matcher, ett poängsnitt på 1,18 poäng per match.

Världens just nu bästa hockeyspelare, Connor McDavid, slutade sin rookiesäsong i OHL, för Erie Otters, på 25 mål och 66 poäng på 63 matcher. Det ger poängsnittet 1,04. Shane Wright är på god väg att överträffa McDavids siffror.

Med 58 matcher spelade, och några omgångar kvar av grundserien, står Shane Wright noterad för just 66 poäng. Hans 39 mål och 27 assister tangerar McDavids poängtotal och Wright har alltså några matcher på sig att kliva förbi Edmontonstjärnan. Och Kingston-rookiens poängsnitt på 1,14 överträffar följaktligen Mcdavids 1,04, och med en stark avslutning kan Wright utmana Tavares siffror.

Men det är varken Tavares eller McDavid som Shane Wright har som sin stora idol.

– Jag ser upp till Sidney Crosby. Han har varit min favoritspelare hela mitt liv. Det är sättet han spelar på som jag verkligen fascineras av, berättar Wright. Han är allround och han har vunnit allt man kan vinna, Stanley Cup, mästerskap, Hart Trophies. Han har allt.

Shane Wright är den senaste spelaren att tilldelas så kallade "exceptional player status av Hockey Canada och har under rookiesäsongen levt upp till statusen. Foto: William Gustafson

På något sätt känns det befriande att den medietränade och brådmogne tonåringen får något stort i blicken när han beskriver det gångna decenniets största hockeynamn.

Men hur var det då att som 15-åring gå in och spela mot några av världens bästa 19-åringar?

– Det var annorlunda. Många äldre killar som var större och starkare och spelet här är mycket snabbare, så jag var tvungen att anpassa mig till det. Det är fortfarande en omställning och jag måste anpassa mig och mitt spel för att kunna spela mot större och starkare killar. Men jag känner att jag är på rätt plats och att det är här jag ska vara, säger Shane Wright.

Shane Wright. Foto: William Gustafson

Och frågar man människor i Shane Wrights omgivning råder det heller ingen tvekan om att han har hittat sin plats i Kingston Frontenacs. Lagets huvudcoach, tillika forne NHL-spelaren, Kurtis Foster:

– Vi var nyfikna på att se vad han kunde göra eftersom vi hade höga förväntningar på honom efter vad han hade gjort vid en sådan ung ålder. Han verkar bara bli bättre och bättre för varje match och du kan definitivt se hans talang i varje match. Hans arbetsmoral är ”top notch” och han är en grabb som vi är glada över att ha i vårt lag, säger Foster och fortsätter:

– Från dag ett har han alltid krävt det bästa möjliga från både sig själv och från sina lagkamrater och det är därför han redan har ett ”A” på bröstet.

Finns det någon NHL-spelare som du kan jämföra hans spel med? Någon han liknar?

– Han är så ung så det är svårt att se just nu, men kanske en ung John Tavares. Men Tavares var inte en lika bra skridskoåkare som Shane. Shane har en väldigt kraftfull skridskoåkning och är väldigt snabb, säger Kurtis Foster.

Finns det något som du tycker att han behöver förbättra eller jobba på?

– Han måste nog bli lite mindre hård mot sig själv. Just nu är han nog lite för hård mot sig själv, men det är ju i grunden bra, det är därför han är så ”elit”. När han blir äldre så lär han sig nog att handskas med det.

Shane Wright. Foto: William Gustafson

Vi pratar med Kurtis Foster efter matchen mot Oshawa och efter att ha fått bevittna en sådan där imponerande insats av 16-åringen som den här kvällen resulterade i ett mål och två assistpoäng är det svårt att inte stämma in i hyllningskören.

– Jag vill utvecklas så mycket jag kan här i Kingston och förhoppningsvis vinna ett mästerskap här. Och sedan får vi se hur det blir med NHL-draft och sådant om några år, sa Shane Wright avslutningsvis.

Ja, det är ju trots allt en tid kvar innan vi på allvar kan jämföra Shane Wright med Tavares, Crosby och McDavid.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)