HockeyNews
PLUS

Leksands talangfulle center om händelserika veckan: "Har varit extremt roligt"

(13070) Nils Åman
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2020

FacebookXWhatsApp

25 februari gjorde Nils Åman två assist i sin SHL-debut för Leksand.
En vecka senare gjorde han sitt första SHL-mål och däremellan hade han hunnit med att ha mest istid av alla forwards i omgång 47.
De senaste en och halv veckorna har varit händelserika för Leksandstalangen.
– Det har varit extremt roligt att få en sådan här chans och att få spela så här mycket har varit extremt kul, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

När Leksands drog med en del skadebekymmer på forwardssidan inför bortamatchen mot Frölunda 25 februari tog man beslutet att testa J20-lagets poängkung Nils Åman.

Åman tog plats som center i förstakedjan mellan Oskar Lang och Spencer Abbott och när matchen var över hade Åman noterats för 11.04 i istid och två assistpoäng.

Sämre SHL-debuter kan en spelare ha.

– Det var glädje rakt igenom, det är ju en dröm man haft hela livet – att få göra SHL-debut. Det är klart att man var lite nervös i början men efter ett tag så släppte det och man kunde spela ut och försöka göra sitt bästa, säger Åman till HockeyNews.se.

Fyra dagar senare spelade han 17 minuter och 36 sekunder när Leksand mötte Skellefteå. Isen lämnade han poänglös men speltiden var mest av alla forwards i SHL den omgången.

Sedan debuten har Åman matchats i såväl fem mot fem som i både numerära överlägen och underlägen.

– Det är klart att jag inte förväntat mig att jag skulle få så här stort förtroende i början så det har varit extremt roligt så det gäller bara att försöka ta chansen. Det har varit extremt kul att få en sådan här chans och att få spela så här mycket har varit extremt kul, säger Åman.

Nils Åman efter sitt första och hittills enda SHL-mål. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Och det var just i numerärt underläge som Åmans första SHL-mål kom när han tog emot en passning från Matt Carey framför mål och rundande Färjestads Arvid Holm innan han la in pucken i målet framför Leksandsklacken i Tegera arena i hans femte match i Sveriges högsta liga.

– Man kände bara en stor glädje, säger han om när han såg pucken korsa mållinjen.

Innan Åman lyftes upp i A-laget i Leksand den här säsongen gjorde han 47 poäng på 30 matcher i Leksands J20-lag och hann också med en kort lånesejour i Karlskrona i allsvenskan där han fick rutin från spel på seniornivå.

Sex matcher in på SHL-äventyret tycker han också att han kommer mer och mer till sin rätt i ligan.

– Jag tycker att det har gått bättre och bättre för varje match. Kanske inte nu mot Brynäs, det var inte min bästa match, men i de andra matcherna tycker jag att det har rullat på bättre och bättre, säger han.

Nu hoppas han få vara med när Leksand ska spela ett nytt kvalspel med ett SHL-kontrakt i potten.

– Det ska bli en häftig utmaning och så får man spela sitt första kval om man tar plats. Jag tycker att stämningen i gruppen är bra och vi har haft några matcher här på slutet där jag tycker att vi har fått igång ett bra spel och en bra känsla.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)