HockeyNews
PLUS

Efter lyftet – Växjökaptenen hyllar nyförvärven: "Ingen sitter säkert"

(12786) Erik Josefsson
Bildbyrån

Publicerad: 23 februari 2020

FacebookXWhatsApp

VÄXJÖ. Efter segern i sexpoängsmatchen mot Linköping har Växjö fortsatt greppet om sista slutspelsplatsen. Stor del i att favorittippade Växjö fortfarande kan rädda säsongen är nyförvärven som har kommit in under säsongen – i alla fall om du frågar lagkaptenen Erik Josefsson.

– Det är ingen som sitter säkert på sin position, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


33-årige centern Erik Josefsson är inne på sin tolfte raka säsong i Växjö och synonym med Växjö Lakers under etableringsfasen som SHL-lag för snart tio år sedan, men även under guldåren 2015 och 2018.

Den här säsongen har varit motig Växjö Lakers, men för Josefssons del har den varit succéartad och han är på väg att slå personligt poängrekord i SHL. På 42 matcher har det hittills blivit 17 (9+8) poäng. Josefsson har själv svårt att svara på varför han lyckats så bra just den här säsongen.

– Jag vet inte vad som har hänt egentligen. Fram till de sista fem matcherna var jag fjärdecenter och tog mest defensiva tekningar. Men jag har bra kedjekamrater och har gjort mål när jag fått lägena, säger Erik Josefsson till HockeyNews.se.

Hemma mot Linköping som också krigar en slutspelsplats vann Växjö med 2–1 efter mål av Emil Pettersson och Fredrik Karlström. En viktig seger som fortsatt ger Växjö ett bra slutspelsläge inför de åtta avslutande omgångarna i SHL.

– Det var en jämn och tajt match. Skönt att vi lyckades dra det längsta strået. De har några rappa forwards och backar som fyller på, så det gällde för oss att vara med omställningarna och vara solida i mitten av banan och inte fastna utmed sargerna. Det var en styrka i vårt spel som var en av nycklarna till segern, säger Växjökaptenen.

Växjökaptenen Erik Josefsson har varit en viktig kugge den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Växjö inledde SHL-säsongen bedrövligt, och har åkt på ett par bakslag under säsongen, men har sakta men säkert ändå hittat rätt.

– Vi har förenklat vårt spel. Vi försökte att vara konstruktiva i höstas, men det låste sig med alla förluster. Nu spelar vi ett spel som är mer i symbios med varumärket Växjö Lakers. Jag tycker att vi har en stabil grund och ett stabilt spel. Fem mot fem har vi varit bra under hela säsongen, även om vi har bitar att med där med. Vi har haft det tuffare i special teams och det är väl därför vi ligger där vi ligger i tabellen.

Erik Josefsson är en omtyckt trotjänare i Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån

Växjö har förändrat truppen under säsongen och spelare som Niclas Lundgren, Ilari Melart, Miika Koivisto, Jacob Micflikier, Casey Bailey och Marcus Paulsson har både höjt kvalitén i laget, men även medelåldern.

– Vi hade ett ganska ungt från början och jag var väl näst äldst. Nu har vi fått in några åldermän som har varit med på resan tidigare och som hjälper både mig och det yngre killarna i laget så att vi kan jobba långsiktigt och vågar tro på det vi gör. Vi har letat mycket under stenar för att hitta svar på frågor, men någonstans måste man lita på det spel man har.

Josefsson hyllar framför allt Ilari Melart.

– Det är alltid en vitamininjektion när nya spelare kommer in. Nyförvärven har gjort att konkurrensen har ökat. Det är ingen som sitter säkert på sin position. Träningarna har blivit bättre och det har blivit ett lyft. Melart var inte tänkt som en offensiv kraft, men har blivit det och har gett oss ett djup i vårt anfallsspel med lite mer backrörelser och det har gett oss fler alternativ, säger Erik Josefsson.


LÄS MER: Ilari Melart inför sluttampen på serien

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)