HockeyNews
PLUS

Efter 30 år som domare – Pierre Schilken har dömt sin sista match

(12780) Pierre Schilken
Johan Löf/Bildbyrån

Publicerad: 23 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Domarkarriären tog sin början för 30 år sedan.
Nu är den över för Pierre Schilken som la pipan på hyllan efter Björklövens seger över AIK i fredags.
– Jag har haft en underbar resa, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

När Björklöven tog emot AIK hemma i A3 arena under fredagen var det sluthållplatsen på karriären för en av de som befann sig på isen.

Efter 15 säsonger i Hockeyallsvenskan var det domaren Pierre Schilkens match, något som uppmärksammades inför matchen och efter matchen tackades han av hemmasupportrarna.

För HockeyNews.se berättar han om beslutet att lägga pipan på hyllan, karriären och känslorna efter sista matchen.

– Det känns bra faktiskt. Det var ett val jag gjorde redan innan säsongen så jag visste att det skulle komma, så det känns bra, säger Schilken och fortsätter:

– Jag har hållit på länge. Jag började döma ishockey 1990 under tiden man fortfarande spelade hockey så man har hållit på ett tag och jag kände att jag var klar. Det blev 15 säsonger på elitnivå i Hockeyallsvenskan, jag har haft en underbar resa.

Hur har resan varit?

– I helhet så är det en berg- och dalbana och precis som för alla andra spelare så är det en tävling. Det är någon av oss i ligan som ska döma den sista matchen, som är bäst, så det har varit en tävling med upp och ned. Man har tränat och slitit för att få den sista matchen så det är klart att det varit en berg- och dalbana i sig, men det har varit jäkligt roligt. Jag har mött oerhört många härliga människor i både domare, spelare och tränare så det har varit kul.

Pierre Schilken under en match mellan Leksand och Vita Hästen 2017. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Beslutet att det här skulle bli hans sista säsong togs alltså redan innan första nedsläpp i höstas.

Förklaringen till beslutet är enkel.

– Hockeyn tar ju tid. Jag har ett jobb på sidan och det är jättesvårt att kombinera jobb och hockey och jag kände att hockeyn tog för mycket tid. Så det var helt enkelt tiden ifrån både jobb och familj som gjorde att jag valde att lägga ned, säger Schilken.

Med 30 år i yrket och 15 på elitnivå har det hunnit dömas ett gäng matcher.

Vissa av dem står ut mer än andra.

– Det är jättemånga minnen men ett minne är när vi hade en massa NHL-proffs som var med i Anze Kopitar och grabbarna i Mora, det var en härlig säsong. Men ett av de som sticker ut mest är en match på Hovet i januari 2013 när det var Järnkaminernas dag och det var Djurgården–Karlskoga med fullsatt på läktarna. Det är något man kommer ihåg och inget man får uppleva jättemånga gånger. Det var bra stämning och en bra hockeymatch så det är ett av de som sticker ut. Sedan har man dömt på Globen också så man har uppfyllt det, men att få vara med om en sådan här dag så är det något som sticker ut, säger han.

Samma säsong, 2012–13, var det lockout i NHL under ett halvår vilket ledde till att en del NHL-spelare vände till Hockeyallsvenskan för att få matcher i kroppen i väntan på att NHL skulle sparka igång igen.

Anze Kopitar, Bobby Ryan, Carl Hagelin och Mikael Backlund var några av lockoutspelarna som spelade i serien under hösten och inledningen av vintern.

Ett avbrott i vardagen på vissa sätt för domarna.

– En sak som sticker ut när man dömer spelare som varit på andra sidan Atlanten är att deras professionalitet syns och de har en helt annan respekt för domarna än vad vi kanske har i Sverige. Man behandlar domare på ett annat sätt så det var aldrig några problem med de spelarna, de var artiga och trevliga, säger Schilken.

Pierre Schilken i samspråk med Christian Berglund under en match mellan BIK Karlskoga och AIK i december 2014. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Under årens gång har ishockeyn utvecklats och domarnas jobb har även det förändrats, till det bättre enligt Schilken.

– När jag började i Hockeyallsvenskan så var det att vi domare dömde matcherna och sedan var det klart. Nu har allsvenskan insett att domarna är det 15:e laget och en del av organisationen vilket gör att vår kommunikation mot lag, sportchefer och tränare är helt annorlunda jämfört med när jag började, säger han och fortsätter:

– Vi träffas en gång per säsong och diskuterar hur vi ska bete oss sportsligt, framförallt med arbetsmiljö och sådana bitar och vi alla skriver under ett papper på hur vi ska göra. Sedan är det saker som faller utanför ramarna, självklart, men vi har en idé om hur vi tycker att sporten hockey och Hockeyallsvenskan ska bedrivas för att vi ska kunna jobba där och de tycker jag är riktigt, riktigt bra att vi kan prata och diskutera med varandra om hur vi ska bete oss när vi inte tycker likadant och sådana saker.

Att dialogen mellan spelare, tränare och domare utvecklats är något som gör alla bättre och skapar större förståelse för varandra menar den nu pensionerade domaren.

– De kan komma in 30 minuter efter match och diskutera med domarna på rätt premisser att de får ställa en fråga och man är trevlig istället för att man kliver och tycker att man är skit så diskuterar man. ”Jag såg på situationen såhär, hur tycker du att det var?” ”Jag såg den såhär” och så kollar vi på filmen och förklarar hur regeln fungerar och varför vi gjorde si eller så och då får tränaren en förklaring. Då är det lättare för dem att gå vidare också, det förstår ju jag med. När man diskuterar och inte får något svar så är det svårt att gå vidare. Det är största skillnaden mot när jag började, att vi pratar med varandra, säger han.

Med pipan på hyllan efter 30 år som domare, som avslutades med 35 matcher den här säsongen. kommer han dock inte lämna sporten bakom sig.

– Nu ska jag titta på hockey, både live och på tv, konstaterar han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)