HA-svepet: Målexplosion, målvaktsinsats av högsta klass och retrotröjor

Det spelades fem matcher i Hockeyallsvenskan under fredagskvällen. Då bjöds det på en riktig målfest i Karlskoga, en tät kamp i Umeå och retrotröjor – bland annat.
Här har HockeyNews.se:s Alexander Nilsson summerat kvällens fem matcher.

UNIBET - ligans huvudpartner

Västerviks IK–Almtuna IS 4–2 (1–0, 0–1, 3–1)

Mål, VIK: Emil Alba 2, Erik Ullman, Tim Wahlgren
Mål, AIS: Mattias Granlund, Oscar Pentler, Hampus Harlestam

Västervik kom ut med femmans växel direkt från nedsläpp och skaffade sig tidigt ett övertag i matchen och det var kanske därför inte särskilt förvånande när det var hemmalaget som gjorde matchens första mål då Emil Alba hittade rätt efter elva minuters spel. Västervik vann skotten med 16–4 i första perioden och 14–7 i den andra, men det var ändå 1–1 på resultattavlan efter Mattias Granlunds kvittering i den andra perioden. Inom loppet av en minut i inledningen av tredje perioden kunde Västervik återta ledningen och öka på till 3–1.

Det blev ändå spännande då Oscar Pentler snabbt kunde reducera men närmare än så kom inte Almtuna denna kväll utan Emil Alba kunde med knappt en och en halv minut kvar att spela göra 4–2 i tom bur. Det kom dock att bli ytterligare lite spänning då Almtuna reducerade med 33 sekunder kvar, men några fler mål blev det inte.

IF Björklöven–Västerås IK 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)

Mål, IFB: Kristoffer Söder

Det blev en gastkramning i Umeå när Björklöven tog emot Västerås där båda lagen bjöd upp med fina insatser. Efter en mållös förstaperiod kunde Kristoffer Söder skänka glädje till hemmapubliken när han gjorde 1–0 sex minuter in i mellanakten. Söders mål var också det enda som kom att falla i matchen, även om det inte saknades chanser för något av lagen.

Men längst bak i Björklöven stod Joe Cannata och i Västerås var det Jesper Myrenberg som vaktade kassen och duon visade prov på att de båda vill göra anspråk på en plats bland de bästa målvakterna i serien. Den förstnämnde kom upp stort ett par gånger om i matchens absoluta slutskede när Västerås jagade en kvittering men Cannata kunde hålla sin sjätte nolla för säsongen.

BIK Karlskoga–Vita Hästen 6–4 (0–1, 3–3, 3–0)

Mål, BIK: Fredrik Forsberg 2, Oliver Eklind 2, Gustaf Thorell, Jesper Kokkonen
Mål, VH: Christopher Fish 2, Linus Andersson, Jens Holmström

Det small till höger och vänster i Nobelhallen när BIK välkomnade Vita Hästen. Christopher Fish gav gästerna ledningen i numerärt underläge knappt tre minuter in i första perioden men det var i inledningen av den andra som det bjöds på underhållning på riktigt. Inom loppet av fyra minuter och 17 sekunder ramlade det in inte mindre än fem mål i matchen. Först vände BIK till 3–1, där det tredje målet kom från Jesper Kokkonens klubba i spel tre mot fem, innan Vita Hästen gjorde två mål på 22 sekunder för att reducera och kvittera innan det dröjde hela tio minuter innan nästa mål kom. Det när Fish gjorde hans andra för kvällen.

Målfesten var inte över där utan bara 54 sekunder in i tredje perioden skickade Fredrik Forsberg in sitt 27:e mål för säsongen när han kvitterade till 4–4 och fyra minuter senare gjorde han också 5–4 innan Oliver Eklind gjorde 6–4 i tom bur för att bryta BIK:s tre matcher långa förlustsvit.

Timrå IK–Tingsryds AIF 3–2 (1–1, 1–1, 1–0)

Mål, TIK: Sebastian Hartmann 2, Marcus Hardegård
Mål, TAIF: Anton Johansson 2

Timrå ställde för dagen upp i ett retroställ från 80-talet och de fick under kvällen också se Jonathan Dahlén tangera klubbrekordet för antal poäng av en spelare under en säsong när han spelade fram till Sebastian Hartmanns 3–2-mål i inledningen av den tredje perioden, en assist som innebar att Dahlén gjort 61 poäng denna säsong – lika många som Mikael Lind gjorde säsongen 1998–99 för Timrå.

Efter 21 mållös matcher den här säsongen väntade Tingsrydsbacken Anton Johansson fortfarande på sitt första mål för säsongen. Då small det två gånger om från backens klubba i NHK Arena denna fredagskväll. Först gav han Tingsryd ledningen sex och en halv minut in i första perioden när han laddade bössan från blålinjen och i slutet av andra perioden drog han till med ett direktskott för att göra 2–2. Två mål i matchen gjorde även Sebastian Hartmann som blev stor matchvinnare för Timrå.

Mora IK–Modo Hockey 5–4 (1–1, 0–1, 4–2)

Mål, MIK: Oskar Svanlund 3, Brant Harris, Filip Lennström
Mål, Modo: Daniel Sylwander 2, Kalle Jellvert, Kim Rosdahl

Modo kom med seger över serieledande Björklöven till Mora, men de lyckades inte bygga vidare på den segern utan gick på en rejält nit. Lagen gjorde varsitt mål under matchens tre första minuter innan Daniel Sylwander gav gästerna ledningen 33 sekunder in i andra perioden, men där tog det roliga slut för Modo. Oskar Svanlund kvitterade dryga minuten in i tredje perioden och två minuter senare var det Brant Harris som gav hemmalaget ledningen innan Svanlund fullbordade sitt hattrick när han gjorde 4–2 knappt sju minuter in i matchens sista period. Filip Lennström skickade in 4–2 i tom bur med fem minuter kvar och alla trodde att det var avgjort.

Modo kom dock tillbaka och gjorde två mål inom loppet av en minut, där det andra kom när 46 sekunder återstod av tredje perioden för att skapa rejäl dramatik.

I Modo fanns för första gången den tjeckiske målvakten Patrik Bartosak med i laguppställningen, det som reservmålvakt bakom Erik Hanses.*