HockeyNews
PLUS

Lista: Tio heta SHL-centrar med utgående kontrakt – vad händer sen?

(11129) SHL-centrar
Bildbyrån

Publicerad: 25 november 2019

FacebookXWhatsApp

SHL-klubbarna håller på att se över sina spelartrupper inför kommande säsong. Mattias Ek och Mattias Persson, reportrar för HockeyNews.se, listar här tio heta centrar med utgående kontrakt.

Kommer de att stanna kvar där de är? Eller kommer de rentav att byta till en annan SHL-klubb?

SHL presenteras av ATG Sport 


Linus Johansson, Färjestad, 26, 10 poäng (5 mål, 5 assist) på 20 matcher.


Kommentar: Den snart 27-årige smålänningen fick sitt genombrott i SHL hos Djurgården. I Färjestad har han fått en något högre lön och en betydligt större roll som ny lagkapten.

Frågan är vad nästa steg blir. I somras nobbade han ett NHL-erbjudande. Både han själv och FBK skulle säkert gärna se att han gör mer mål och poäng. Kan de komma överens om en fortsättning tillsammans? Annars är säkerligen Rögle ett tänkbart alternativ. Han har sommarboende i Båstad som ligger väldigt nära Ängelholm…


Sebastian Strandberg, Djurgården, 27, 10 poäng (0 mål, 10 assist) på 18 matcher.


Kommentar: Redan under sin första hela säsong i Djurgården efter flytten från allsvenska Pantern slog han igenom. Förra säsongen gjorde han 27 poäng (11 mål, 16 assist) på 52 matcher i grundserien för att i slutspelet bli ännu vassare i kedjan med Dick Axelsson och Niclas Bergfors. Strandberg gjorde då sju mål och tolv poäng i slutspelet.

Nu har han ett utgående kontrakt och man kan tänka sig att hans moderklubb HV71 bör visa ett stort intresse för att få hem honom till Jönköping eftersom det kan uppstå luckor på centersidan i HV.

Strandberg har ett förflutet i HV-tröjan och oddsen på att han återvänder till Jönköping är nog inte särskilt höga. Foto: Bildbyrån

Joakim Andersson, HV71, 30, 10 poäng (7 mål, 3 assist) på 16 matcher.


Kommentar: Redan efter 16 matcher den här säsongen har han gjort sju mål, vilket är hans näst bästa notering i SHL i karriären. För två år sedan gjorde han åtta mål på 39 matcher för Örebro och han testades då i en landskamp med Tre Kronor.

Den tidigare skadedrabbade centern, som har ett antal säsonger i NHL-klubben Detroit bakom sig, ser ut att vara i väldigt fin form. Så frågan är nu om han får förlängt kontrakt med HV eller om det blir något annat nästa säsong. Bohuslänningen har ett förflutet i Frölunda.


Marek Hrivik, Leksand, 28, 13 poäng (5 mål, 8 assist) på 20 matcher.


Kommentar: Den NHL-meriterade slovaken har varit poängbäst i Leksand under hösten och har visat en hel del av sin offensiva potential. Förra säsongen spelade han för den ryska KHL-klubben Vitjaz och han håller säkert dörren öppen för olika förslag till nästa år.

I SHL håller han tillräckligt hög klass för att vara intressant för någon av de etablerade klubbarna, typ Skellefteå och Växjö, som säkert kan tänka sig Hrivik som center i någon av toppkedjorna.


Roman Horak, Växjö, 28, 12 poäng (5 mål, 7 assist) på 20 matcher.


Kommentar: Den OS- och VM-meriterade tjecken är mångsidig och kan spela både center och ytterforward vilket gör honom användbar på olika sätt. Han är laglojal och pålitlig som poänggörare tack vare sitt fina spelsinne.

Horák spelade fyra säsonger i KHL-klubben Vitjaz innan han kom till Växjö där han nu är inne på sin andra säsong. Han flyttar med andra ord inte nödvändigtvis om han kan komma överens om en fortsättning där han är. Men lag som Brynäs, Linköping och Örebro skulle kunna vara tänkbara som ny klubbadress nästa år.

Får tjecken förnyat kontrakt med Växjö – eller tvingas han röra på sig? Foto: Bildbyrån

Olle Lycksell, Linköping, 20, 12 poäng (3+9) på 20 matcher. 


Kommentar: Den 20-årige LHC-centern inledde på ett imponerande sätt i fjol, men petades från JVM-truppen i sista stund och var aldrig sig lik efter det. I år har Oskarshamnsfödde Lycksell fått en större roll och tagit den. Känslan är att Linköping kommer att vilja förlänga, men det lär finnas konkurrens. Skulle Oskarshamn hålla sig kvar i SHL lär de vara på vild jakt efter hemmasonens signatur, och där hade han minst sagt kunnat få en stor roll.


Johan Ryno, Färjestad, 33, 13 poäng (3+10) på 18 matcher

Kommentar: Färjestads trotjänare har levererat fina siffror och varit en klasspelare i den här ligan de senaste åren, men storväxte Ryno blir inte yngre och har fått sparsamt med speltid i inledningen av den här säsongen. Efter säsongen går kontraktet med Färjestad ut, och det kanske inte blir förnyat. Skulle vi få upp en nykomling i SHL till kommande säsong är det ett tänkbart alternativ att Ryno hamnar där och får en stor roll. Annars är det inte omöjligt att han återvänder till Oskarshamn. 

Johan Ryno har inte haft samma roll i Färjestad i år som tidigare säsonger. Foto: Bildbyrån

Jacob Peterson, Frölunda, 20, 7 poäng (2+5) på 19 matcher. 


Kommentar: Inledde fjolårssäsongen i Björklöven och gjorde succé innan han kallades hem till Frölunda lagom till slutspelet. På 16 matcher noterades han för åtta poäng när fick en stor roll i Roger Rönnbergs guldvinnande gäng. Då trodde många att han skulle slå igenom med dunder och brak den här säsongen, men speltiden var sparsam i inledningen. Har fått chansen mer på slutet, men det är nog inte helt omöjligt att han rör på sig när kontraktet går ut. Kanske skulle han må bra av ett miljöombyte? En stor roll i Linköping kanske?


Konstantin Komarek, Malmö, 27, 4 poäng (4+0) på 9 matcher. 


Kommentar: När Karlskrona åkte ur SHL 2018 återvände Konstantin Komarek till Malmö. Stod för en stark säsong i Skåne i fjol och vann den interna poängligan med 39 poäng på 49 matcher. I år var tanken att 27-åringen skulle leda laget, men skador och dålig form har ställt till det för österrikaren. Frågan är om Malmö förlänger eller om ”Kosta” tittar vidare. Klart är i alla fall centern inte lär ha problem med att hitta jobb. Visst skulle det vara lockande att se honom i ett offensivt spelande lag som Skellefteå eller Färjestad?

Komarek har haft en skadefylld säsong så här långt. Foto: Bildbyrån

Simon Ryfors, Rögle, 22, 5 poäng (2+3) på 21 matcher. 


Kommentar: Trots den ringa åldern har Simon Ryfors redan hunnit med 168 SHL-matcher och därmed skaffat sig en del rutin från den här nivån. Har stundtals varit tillbakahållen av Rögle och fått en roll lägre ner i kedjehiearkin, men han har heller inte tagit chansen när han fått den. Kontraktet lär inte förnyas när det rullar ut i slutet av april. Det skulle vara intressant att se kortväxte men spelskicklige Ryfors i en större roll i exempelvis ett lag som Oskarshamn.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; min-height: 12.0px} span.s1 {font-kerning: none} p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; min-height: 12.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)