HockeyNews
PLUS

Målvaktskamp i SHL:s nya plantskola – så lyfter VIK sina spelare

(9908) Thomas Paananen/redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 18 september 2019

FacebookXWhatsApp

Under sina två säsonger som huvudtränare i Västerås har Thomas Paananen lyft VIK från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan. Och sex spelare har tagit steget vidare till SHL.
I år ska de nya målvakterna Emil Kruse och Jesper Myrenberg slåss om speltiden.
– Jag tycker vi har en sund och bra konkurrens, säger Paananen till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

För två år sedan började Västerås säsongen i Hockeyettan västra. Fram till Lucia hade VIK ett hemmasnitt på 2 258 åskådare på elva matcher. Trycket ökade till 2 825 åskådare på de nio hemmamatcherna i Allettan.

När VIK sedan kvalade sig upp till Hockeyallsvenskan sågs matcherna i snitt av 3 903 åskådare i ABB arena.

Förra säsongen var hemmasnittet 3 375 personer, men i mer än en handfull matcher var det långt över 4 000 åskådare på plats i Västerås och hockeysuget är tillbaka.

I den miljön är Thomas Paananen huvudtränare och ihop med sportchefen Patrik Zetterberg och övriga ledarstaben är VIK med i matchen igen.

Det syns på spelarutvecklingen inte minst. SHL-klubbarna scoutar det som händer i Västerås och till den här säsongen har Brynäs, Djurgården och Linköping hämtat sex spelare från VIK.

Mikael Frycklund har bytt Västerås mot Linköping i SHL. Foto: Bildbyrån.

Redan med Paananen som coach i Hockeyettan fiskade Växjö till sig JVM-centern Pontus Holmberg.

Så frågan är hur Thomas Paananen och Västerås gör för att få en sådan fin utveckling på sina spelare.

– Vi har en strategi som vi jobbar efter. Vi sätter ganska tydliga individuella målsättningar på varje spelare. I pappersform får de skriva ner sina mål och tankar och jobba utifrån det. Både på is, fys, kost och vi lägger ner ett stort arbete i det på individuell nivå, säger Paananen.

– Sedan jobbar vi så klart vidare med vår arbetsmiljö. Det är en trygghet vi har. Vi tror på det sätt vi jobbar på. Det handlar inte om att vinna eller förlora enstaka matcher utan över tid så tror vi att det är vägvinnande.

Är det surt att bli av med spelare uppåt i hierarkin?

– Det är inte det, säger Paananen och betonar ordet inte.

– Att vi tappade några spelare nu har gjort att vi blir än mer attraktiva för nästa nivå av spelare som vill komma till oss. Det ger en kedjeeffekt, säger Thomas Paananen.

Han fortsätter:

– Gör vi rätt saker som lag, eftersom de har rätt ålder inne och vi vet att vi är tvåa i näringskedjan så blir det bra. Det är klart att i den bästa av världar så hade man velat att de bästa spelarna som nu spelar i SHL hade fortsatt spela i Västerås, men det funkar ju inte så. Det var anledningen till att de kom till Västerås, att de skulle kunna ta det där sista steget. Gör de det kan vi inte annat än att lyckönska dem. Vi är glada för deras skull och känner ändå att vi är på rätt väg.

I SHL har åtta av spelarna Västerås som moderklubb enligt Hockeybladet, som har använt Eliteprospects.com som källa. Det gör VIK till den bästa plantskolan för närvarande.

– Vi gör ju rätt saker för annars skulle vi inte ha åtta spelare i SHL idag, vilket jag såg att vi är före Huddinge med. Det är enbart bra, tycker jag, säger Paananen.

Emil Kruse är en av två nya målvakter i Västerås den här säsongen. Foto: Bildbyrån.

Inför den här säsongen har Västerås ett nytt målvaktspar i Emil Kruse, 24, och Jesper Myrenberg, 19.

Kruse väntas bli förstemålvakt, men Thomas Paananen har sin syn på den frågan.

– Det kommer att vara samma förutsättningar som förra året, då hade vi (Marcus) Dahlbom och (Samuel) Ersson. Den som är bäst kommer att stå. Vi jobbar likadant på backsidan och forwardsidan också, säger Paananen.

– Kruse kommer att få jobba om han ska få stå, för Myrenberg är en riktig coming man han också. Jag gör inga undantag utan de vet på vilka premisser de har kommit till Västerås. Vi behöver så klart ge dem förutsättningar för att kunna prestera, men du behöver ta ut det bästa laget som tränare för att du ska bli trovärdig i slutändan.

– Idag behöver du ha två bra målvakter om du ska kunna vara med och konkurrera, tror jag.

I slutspelssammanhang brukar majoriteten av lagen satsa på en förstemålvakt?

– Jo, men det är ändå sex och en halv, sju månader dit. Tittar du historiskt på när Frölunda har vunnit SM-guld så har deras andremålis på papperet gått in på slutet och spikat i slutspelet. Deras nyckel har varit att de har hållit igång två målvakter, säger Paananen och syftar på den tidigare VIK-målvakten Johan Gustafsson, som både vid SM-guldet 2016 och 2019 har fått kliva fram då Lars Johansson respektive Johan Mattsson blivit skadade i ett kritiskt skede av slutspelet.

– Du orkar inte som målvakt idag att ta tre fyra matcher i veckan och stå 50 matcher. Det går inte om du ska hålla nivå på det. Jag tycker vi har en sund och bra konkurrens. Nu har vi bara hållit på i sex sju veckor, men det har börjat bra i alla fall, säger Thomas Paananen.

Fakta / Spelare som har gått raka vägen från Västerås till SHL under Thomas Paananens tid som huvudtränare

2019 Från VIK i Hockeyallsvenskan till SHL: Samuel Ersson, mv, Brynäs, (Josef Ingman, b, värvades från Karlskrona, men han har flyttat vidare utan att ha spelat för VIK), Brynäs, Alexander Lindelöf, b, Brynäs, Mikael Frycklund, f, Linköping, Lukas Zetterberg, f, Brynäs, Kalle Östman, f, Djurgården.

2018 från VIK i Hockeyettan till SHL: Pontus Holmberg, f, Växjö.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)