HockeyNews
PLUS

”Jag ska hitta min identitet som tränare”

(9873) Erik Planeby - Kumla
Mikael Mjörnberg

Publicerad: 16 september 2019

FacebookXWhatsApp

Det hade kunnat börja roligare. I sin allra första tävlingsmatch som huvudtränare fick Erik Planeby se sitt lag rasa samman fullständigt inför hemmapubliken och förlora stort mot en lokalrival. Men säsongen är en läroperiod där allt kan bli bättre.
– Jag ska hitta min identitet som tränare, säger den färske Kumla-bossen till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Med sina 31 år fyllda tillhör Erik Planeby de yngre förmågorna i Hockeyettans tränarkår. Seriepremiären hemma mot Lindlöven, förlust med 3-6 efter ett ordentligt nedvik i den andra perioden, var hans allra första match som huvudtränare någonsin.

– Det var en tuff start, konstaterar han krasst.

– Vi vet fortfarande inte riktigt var vi står, vi tror att grejar vi försvarsspelet kan det bli bra, vi har ganska skickligt folk framåt och anfallsspelet tror jag att vi kommer greja, men det är framförallt försvaret vi måste få till.


Jakten på en identitet
Precis som laget kan den färske tränaren inte riktigt veta var han står. Efter en lång spelarkarriär i klubben där det mer ofta än sällan satt en bokstav på tröjan lade Planeby ner inför förra säsongen och hoppade genast på en roll som assisterande tränare. Nu har han befordrats och tar sina första stapplande steg i sitt nya gebit.

– Man funderade lite fram och tillbaka innan man tog det och grabbarna verkar gilla mig och tycka att det är bra. Jag och Petter (Larsen, ny assisterande /förf.anm) har ju spelat med några stycken och vi är bra med i gänget och vi har bra stämning.

Ser du det här lite som en lärosäsong?
– Ja självklart, att hitta min identitet som tränare. Vad vill jag? Hur ska mitt ledarskap vara? Jag tror att de här som varit med ett tag och många andra i serien, de vet exakt vad för hockey de vill spela, exakt hur de vill agera i alla situationer. Men jag lär mig någonting varje dag, hur man ska agera i vissa situationer och härinne i omklädningsrummet också. Det var någon tryoutare som inte fick vara kvar och det är tufft att ta sådana beslut, men det ingår ju. Men jag är i en läroperiod absolut.



Bestämma över polarna
I och med att 31-åringen påfallande snabbt avancerat från rollen som spelare till huvudtränare i en och samma klubb innebär det att han nu basar över spelare som han för bara någon säsong sedan lirade tillsammans med.

En inte helt okomplicerad situation.

– När jag klev in som assisterande ifjol visste jag inte hur de skulle reagera, men sen växer man in i det. Filip (Björk, huvudtränare ifjol /förf.anm) släppte in mig väldigt mycket förra året och jag fick ta mycket ansvar då. Sen är det ännu ett steg upp nu, men det känns som att jag är redo tycker jag.

Hur är det att byta sida och vara den som ska bestämma över dem som du varit en i gänget med?
– Det är inte så många kvar, det är väl de som har varit med ett tag, men de har accepterat det på ett bra sätt, så inga problem tycker jag.

Måste du ändra något i hur du är?
– Lite kanske, i alla fall utanför hallen där man umgicks lite mer med vissa och det blir lite annat nu. Men lite härinne får man ändra också, det är naturligt. Man tar ju avstånd i vissa fall i och med att man är tränare nu.


Vill inte vara tråkiga
Huvudtränarkarriären kunde som sagt ha fått en bättre start än 3-6 i hemmapremiären mot Lindlöven. Ett resultat som Kumla har sig själva att skylla för eftersom de blev mer åskådare än deltagare i en andraperiod där ett hungrigt Lindlöven bara tog för sig.

– Jag tycker inte det är själva spelet vi fallerar på utan själva viljan och kampen framför mål framförallt, suckar tränaren.

De senaste säsongerna har Kumla varit lite destruktiva och tråkiga, är det ett sätt ni kommer fortsätta sträva efter att spela på?
– Egentligen inte, men det är lite så att man får anpassa sig. Men vi vill ändå spela lite anfallsglad hockey. Vi har ju backar som Henrik Warman och Rasmus Sandgren och några till som vill fylla på framåt och vi vill ha med backarna framåt och spela en lite roligare hockey, men sen måste det ju vara poänggivande också. Vi kan inte komma till Mariestad och flänga fram med fyra så mycket vi vill.

Ni vill inte vara tråkiga?
– Nej det är inte tanken, men ibland kanske vi måste.

Du säger att du är i en läroperiod, vad lärde du dig av 3-6 mot Lindlöven?
– Försvarsspel, vi måste träna på det måndag och tisdag. Lindlöven är skickliga, det vet vi, men när vi hade pucken tycker jag verkligen vi kunde hota. De är inte wow men gör sex mål på oss ändå. Försvarsspelet blir prio för oss, anfallsspelet där kommer vi skapa lägen, konstaterar mannen vars tränarkarriär bara har startat.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)