HockeyNews
PLUS

Bojkotten fortsätter – landslagsturnering ställs in

(7708) Pernilla Winberg, Damkronorna
Bildbyrån

Publicerad: 13 september 2019

FacebookXWhatsApp

Damkronornas bojkott av landslagsspel och konflikt med ishockeyförbundet fortsätter.
I ett pressmeddelande skriver förbundet att man nu ställt in den planerade fyrnationsturneringen som skulle ägt rum i november.

Damkronornas bojkott av landslagsspel lever vidare. Det var i augusti som 43 spelare meddelade att de kommer bojkotta kommande landslagssamlingar- och turneringar. Sedan dess har diskussioner mellan spelarfacket SICO och det svenska ishockeyförbundet (SIF) pågått, men någon överenskommelse är alltså ännu inte träffad.

Nu meddelar förbundet att den kommande fyrnationsturneringen i Luleå, som skulle ha spelats i november, har blivit inställd då de svenska spelarna inte kunnat garantera sin medverkan. 

– Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår. Vi upplever att vi haft bra samtal med SICO och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Tackade nej till avtal

SICO har sedan tidigare skickat in ett avtalsförslag till SIF, och när motbudet kom under gårdagen så valde spelarfacket att tacka nej. Anledningen var att bland annat ersättning för förlorad arbetsinkomst inte ingick i förbundets motförslag. 

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Klara Stenberg, ansvarig för SICO:s del i förhandlingarna, till SVT.

I pressmeddelandet från förbundet skriver de att man sagt ja till flera av de punkter som funnits på SICO:s kravlista. Bland annat vad gäller medaljbonus vid VM och OS, ökat inflytande från spelarna när det gäller reseplanering, kläder till förberedelser vid läger och turneringar. Ersättning för förlorade arbetsinkomst menar dock förbundet inte är deras ansvar att tillhandahålla. 

"Däremot har SIF sagt nej till kravet på bonus för avancemang till A-VM och annan ytterligare ersättning än förlorad arbetsförtjänst vilken hanteras av SDHL. Det följer samma modell som gäller för samtliga av SIF:s landslag. Utgångspunkten är att spela i landslag är ett hedersuppdrag och kan inte jämställas med ett anställningsförhållande", skriver SIF i pressmeddelandet. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)