HockeyNews
PLUS

VM-aktuell Reideborn på väg att bli klubblös – gläntar på SHL-dörren

(19312) Adam Reideborn-framtid
(c) photo.khl.ru Ilnar Tukhbatov

Publicerad: 27 april 2021

FacebookXWhatsApp

Adam Reideborns säsong i KHL är över och hans kontrakt går ut.

Nu är han VM-aktuell och vill stanna i KHL – men han har även koll på att både Brynäs och Leksand söker toppmålvakt till nästa säsong.

– Jag har sagt att det är utomlands som är prio, men Sverige är alltid Sverige, säger Reideborn till HockeyNews.se.

Ak Bars Kazan nådde till semifinal i KHL-slutspelet, men det blev förlust i den sjunde och avgörande matchen mot Avangard Omsk och säsongen tog slut.


För den tidigare Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn blev det en ännu bättre säsong än den första i Ak Bars Kazan och han höjde bland annat sin räddningsprocent från 91,3 till 93,1.


– Vi var ett bra lag hela året. Vi vann mycket matcher och låg etta, tvåa i konferensen hela säsongen. Jag tycker att jag startade okej, men inte jättebra. Sedan åkte jag på corona i november någonstans och var borta ganska länge. Jag var på bänken fyra-fem matcher innan jag blev sjuk och missade åtta matcher och fick träna mig tillbaka, säger Reideborn till HockeyNews.se efter att ha kommit hem till Stockholm från Ryssland.


Adam Reideborn har storspelat många gånger under säsongen för Ak Bars Kazan. Foto: (c) photo.khl.ru Ilnar Tukhbatov.


Efter coronasjukan så hittade Reideborn en högre topp i sitt spel och vann matcher åt sitt lag.


– Det var jämna matcher, men jag fick göra många viktiga räddningar och se till att ta hem vinsten. Jag tycker jag tog över förstaspaden lite runt januari. Sedan var det ganska jämnt mellan mig och (Timur) Biljalov. Vi stod hälften var mot slutet. Sedan spelade han grymt i slutspelet och tog över. Jag spelade bra, men inte tillräckligt bra. Jag blandade och gav lite men tycker att min säsong var ett steg upp från mitt första år i KHL. Det var en rolig säsong. Vi hade chansen att vinna hela Gagarin Cup, men förlorade game 7 mot Avangard. En rolig säsong. Vi hade en bra grupp, ett bra lag och vi utmanade verkligen om att vinna. Det var kul att få vara med om det.


Helst skulle den landslagsmeriterade 29-årige målvakten fortsätta i Ak Bars Kazan, men uppgifter i Ryssland pekar mot att han får leta klubb till nästa säsong.


– Jag har väl egentligen bara läst det man kan läsa. Det känns väl som om de letar efter lite andra alternativ. Det ryktas om att de vill satsa på ryska målvakter och kanske fem importer som är utespelare. Jag har kontrakt hela april ut och kan inte göra så mycket förrän april är över, men väntar på vad de säger.


Reideborn tillägger:


– I värsta fall får jag väl söka mig någon annanstans. Jag trivdes där och vill gärna vara kvar, men vill inte de ha kvar mig får jag väl hitta något annat kanske.


KHL är förstavalet.


– Ja, jag tycker att det är en bra liga för mig. Jag tycker att jag har ännu mer att ge fastän det var en bra säsong. Jag tycker att jag kan spela bättre än så här också. Hitta någon förening som skulle passa mig bra och som skulle vara bra för familjen. Jag vill jättegärna vara kvar i KHL i alla fall, så jag kommer nog att jobba hårt för att vara kvar där.


I SHL har Adam Reideborn spelat för både Djurgården och Modo. Och det finns intresse i SHL för honom.


– Jag vet inte så mycket, men jag vet att det är några lag som kollar runt efter en målvakt. Så klart att det alltid är bra på deras lista, de som letar, men för mig är det utomlands som gäller nu. Både jag och familjen vill gärna vara kvar utomlands så det är det vi jobbar för. Men SHL är alltid hemma. Det är alltid roligt att spela i SHL och man vet aldrig vad som händer, säger han.


I helgen ger sig Adam Reideborn in i kampen om en VM-plats när han ansluter till Tre Kronor i Malmö. Foto: Bildbyrån.


Bland klubbarna som håller utkik finns Brynäs eftersom kvalhjälten Samuel Ersson överväger att åka över till Philadelphias organisation till nästa säsong.


Ersson är just nu med Tre Kronor i Malmö i kampen om en VM-biljett. Först när hans säsong är helt över kan han skriva på NHL-kontraktet.


– Jag vet att det är lag som försöker leta efter en toppmålvakt, som jag själv tycker att jag ska vara om jag ska hem till Sverige. Jag vet vilka lag som letar, men jag vet inte vilka lag som har hört av sig till agenten. Det har jag ingen koll på. Jag har sagt att det är utomlands som är prio, men Sverige är alltid Sverige, säger Reideborn.


Även Leksand, som tappar den finländske landslagsmålvakten Janne Juvonen, söker målvakt.


– Ja, jag hörde att han skulle bort, säger Reideborn som har ganska god koll på SHL även efter två säsonger i KHL.


LÄS MERReideborn hjälpte KHL-klubben till nytt rekord: "Kände mig säker"


Framför allt har han följt Djurgården nära.


– Ja, jag har följt dem mycket. Matcherna börjat lite senare eftersom det är tidsskillnad. Även fast vi har match kan jag komma hem och kolla på sista perioden eller så. Jag har följt ganska mycket även om det kanske inte har varit den roligaste säsongen att följa utifrån. Jag tycker att det har gått väldigt bra vissa stunder, men väldigt tufft vissa stunder och det händer saker utanför. Djurgården är alltid Djurgården så jag kommer att följa dem oavsett. Jag hade gärna sett ett bättre resultat på isen än vad jag fick se i år, men Djurgården kommer tillbaka, säger Reideborn.


Härnäst väntar Tre Kronor-spel i Malmö. Han är aktuell till dubbellandskampen mot Norge nästa vecka och ger sig då in i VM-kampen.


– Jag kommer att åka ner dit på fredag och ska vara med på de sista två matcherna. Jag ska börja träna på lördag med laget. Jag har tackat ja och vill jättegärna vara med. Jag har aldrig varit med i ett VM så jag kommer verkligen att försöka kriga för att ta mig in där och få vara med om det. Det skulle vara väldigt häftigt. Jag kommer gärna till landslaget och hjälper till om det behövs, säger Reideborn.


LÄS MERKlart: Adam Reideborn stannar i KHL-klubben


Han hoppas att det finns en chans att slå sig in i VM-truppen.


– Man vet aldrig hur många spelare som tackar ja en sådan här säsong. Jag vet att i KHL så har man varit utan familj väldigt länge och jag har fått höra att väldigt många KHL-spelare har tackat nej till landslaget av den anledningen, att de vill vara hemma under sommaren och ta vara på familjetiden. Jag hade min familj där ganska länge ändå, från november till april, och en månad till för att få chansen att spela VM tycker familjen är okej, säger Adam Reideborn till HockeyNews.se.


Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!