HockeyNews
PLUS

Videll överväger återkomst till Sverige: ”Det är inte ett lätt val”

(19288) Linus Videll
Bildbyrån

Publicerad: 25 april 2021

FacebookXWhatsApp

Den svenske forwarden Linus Videll har varit en poängmaskin i KHL de senaste nio säsongerna – men har nästintill aldrig haft en tanke på att flytta hem. 

Men inför nästa säsong överväger den 36-årige forwarden en återkomst till Sverige, och inom en månad vill han ha tagit ett beslut. 

– Det är lite ”fifty-fifty”. Jag kan inte säga att något av alternativen har en fördel just nu, säger han till HockeyNews.se

Linus Videll lämnade Sverige och AIK efter säsongen 2011/12 och har tillbringat de senaste nio säsongerna i KHL. 


Den reslige och skicklige forwarden var en poängmaskin när han lämnade Sverige och har fortsatt på det spåret i KHL. Totalt har det blivit 285 (99+186) poäng på 444 matcher i den ryska ligan. 


Nu är han nyligen hemkommen till Sverige efter en en lång och strulig säsong, där det blev totalt 36 poäng på 59 matcher för KHL-klubben Barys Nur Sultan. 


– Det har gått helt okej. Jag hade velat prestera lite bättre, men det känns som att jag under långa stunder hade svårt att hitta kemin med de jag spelade med. Sen var det ju corona och allt på det. Det har varit en stökig säsong, men jag tycker ändå att det har gått okej, säger han.


Hur har du förändrats som spelare under åren i KHL?


– Jag är bra mycket jämnare. Sen har jag blivit lite mer av en framspelare än en målskytt, som jag var förut. Just nu passar jag andra lite mer. Jag tycker att jag är bra mycket mer komplett och jämnare i saker nu än förr.


LÄS MER: 100 mål i KHL – nu är Linus Videll en av de stora: "Trevligt minne"


I slutet av april löper kontraktet med den kazakiska klubben ut och nu har han fullt upp med att fundera kring vad han vill göra framöver.


– Det är två spår som det känns just nu. Det är antingen att stanna i KHL eller att flytta hem. Det är något jag och familjen ska ta ett beslut om här snart. Det är inte ett lätt val, berättar han. 


Känslan att du kan tänka dig att flytta hem har inte funnits där när vi pratats vid tidigare år. Vad är det som gjort att den förändrats?


– Nej, det har den inte. Då har det varit rätt bestämt och klart att jag skulle köra på utomlands. Det kände jag i år efter att säsongen tog slut också, men sen har man kommit hem och börjat fundera lite. Då har det vänt lite till att jag kan tänka mig att flytta hem, säger Videll som dock inte vill slå fast något åt det ena eller andra hållet.


Vad är det som lockar med en återkomst till Sverige?

– Först och främst är det att få spendera mer tid med familjen. Men jag vill också visa vad jag kan här i Sverige. En tredje grej, beroende på vilket lag det är i Sverige, är ju att det finns lite olika utmaningar i de olika lagen. Då får man ta sig an den utmaningen som finns i det laget man väljer och det är så klart också en motivation. 


36-årige Videll inledde karriären i Djurgården, representerade sedan AIK, men har till största del under sin seniorkarriär spelat för Södertälje när han spelat i Sverige. 


Men han vill inte gå in på om Södertälje är ett alternativ till nästa säsong. 


– Jag vill inte kommentera några lag överhuvudtaget, varken utomlands eller i Sverige. Det enda jag kan säga är att jag var i Barys i år, jag har kontrakt med dem ett tag till och det är ett alternativ inför framtiden. Jag kommer inte prata om några andra lag så länge jag har kontrakt. 


Har du en ambition av att avsluta karriären i Södertälje?


– Det är väldigt svårt att säga. Det är inget jag säger inte kommer att hända, men det är heller inget jag säger kommer att hända. Det är saker som beror på beslut jag tar i år också. 


LÄS MER: Efter oväntade backvärvningen – Västerås jagar SM-guldvinnaren


Känner du att du vill vara i närheten av Stockholm om du flyttar hem, eller det spelar inte så stor roll?


– Det är klart att närhet till Stockholm är en stor fördel i och med att min familj bor där. Det är en väldigt stor fördel. 


Videll i AIK-tröjan. Foto: Bildbyrån

Linus Videll bekräftar att flera svenska lag visat intresse och att han överväger möjligheten att flytta hem, men någon fördel för en återkomst kontra att stanna kvar utomlands finns det inte just nu. 


– Det är lite ”fifty-fifty”. Jag kan inte säga att något av alternativen har en fördel just nu. Det är det som gör det svårt. 


Lockas du av hockeyn som spelas i Sverige just nu?


– Jag gillar väl hockeyn lite mer i KHL, där det är lite mer skickliga spelare och folk gör mer saker med pucken. Du kan skapa chanser genom bra spe i stället för att motståndaren går bort sig. Det är rätt hårt generaliserat. Jag har inte följt hockeyn slaviskt i Sverige, men det är den uppfattningen jag har fått när jag själv kollat och pratat med andra. 


Var står du som spelare?


– Jag tycker att jag håller väldigt hög klass fortfarande. Det har mina senaste år visat i KHL också. De sista åren har varit de bästa. Jag är fortfarande i bra form och tar väldigt väl hand om min kropp. Jag tycker att jag håller väldigt hög klass just nu.


Vad vill du ha för typ av utmaning om du bestämmer dig för att flytta hem?


– Det beror på. Alla lag har olika utmaningar. Vi behöver inte gå in specifikt på vad det är för lag och vad det finns för olika utmaningar. Vissa lag vill vinna SM-guld, vissa lag vill etablera sig, vissa lag vill gå upp i SHL och vissa vill hålla sig kvar i SHL. Personligen känner jag mig fräsch och jag ser inte något slut på min karriär just nu. Så det är inte bara en utmaning på ett år som jag söker. Jag vill vara med och ta steg och bygga något över en längre tid. 


– Då kanske folk tänker att jag är 36 snart. Ja… men jag missade en match på grund av ett felaktigt coronatest i år, och förra säsongen igen spelade jag alla matcher utom de jag vilade inför slutspelet. Jag har inte missat någon match på grund av skada eller sjukdom, jag har heller inte blivit bänkad utan har spelat alla matcher jag kunnat spela. Jag är fräsch och därför ser jag att jag kan spela hockey ett tag till. 


När vill du ha ett beslut på plats?


– Tanken är väl att jag ska ta ett beslut inom en månad. Sen kan det så klart uppstå saker som gör att det inte blir något beslut då, men tanken är i alla fall att jag ska ta ett beslut inom en månad. Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)