HockeyNews

Västerås sportchef: ”Mitt jobb är satt i handbojor”

(11466) Patrik Zetterberg
Bildbyrån

Publicerad: 26 mars 2020

Coronakrisen påverkar Västerås ekonomiskt. Samtidigt ska sportchefen Patrik Zetterberg försöka sätta ihop ett nytt lagbygge. 
Här berättar han om svårigheterna, kontraktsförlängningar och hur han ser på chanserna att en center ska vända hem. 
– Det blir en tuff situation där jag riskerar att missa några förlängningar och några spelare som är påväg in, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


Coronakrisen har påverkat mer eller mindre alla hockeyklubbar i Sverige ekonomiskt. För Västerås sportchef Patrik Zetterberg innebär det att han inte kan påbörja lagbygget till kommande säsong.


– Vi är inne i en process som alla andra. Vi håller på att få ett grepp över hur det kommer påverka vår ekonomi och min budget. Mitt jobb är satt i handbojor, jag får inte göra något just nu, säger han och fortsätter:


– Det blir en tuff situation där jag riskerar att missa några förlängningar och några spelare som är påväg in. Men jag har full respekt för föreningens situation och vi måste ta vårt ansvar, det är lätt att glömma att vi var i en rekonstruktion i division 1 för tre år sedan.


I dagsläget har klubben nio spelare under kontrakt, varav två målvakter, två backar och fem forwards. Trots att han inte får inleda några förhandlingar har han börjat se över vilka spelare klubben kan tänka sig att förlänga med. 


– Jag har haft två dagar med individuella samtal och ska utvärdera efter det. Jag tycker att vi haft en bra trupp i grunden och vi har många komponenter som gör att vi kan klättra i tabellen med det här laget. Dels fick vi kanske inte ut max av laget i år och dels var vi extremt skadeskjutna i slutet av säsongen. 


Ifjol blev vi sönderryckt av SHL-klubbarna, men i år har vi kanske chansen att bygga vidare på en kontinuitet, så det är det jag hoppas på. 


Bland spelarna som har utgående kontrakt återfinns nyckelbacken Jerome Leduc och toppcentern Kelsey Tessier. Patrik Zetterberg medger dock att det blir svårt att behålla stjärnorna. 


– Man ska aldrig stänga dörrar eller säga att någonting är definitivt, men tittar man på deras säsonger så ser jag en minimal chans att de spelar i Västerås nästa säsong. Det här var mina två dyraste spelare och som läget är nu har jag inte råd att behålla dem. Om vi dessutom får korrigering i budgeten så blir det extremt svårt att behålla dem, säger han. 


Hur ska ni ersätta dem?


– Jag har en buffert med intressanta spelare precis som alla sportchefer har, sen får vi se, de spelarna jag tittar på tittar säkert andra klubbar också på. Och nu hamnar vi i ett rejs där vissa klubbar kommer chansa lite mer, medan andra kommer säkerställa vilka intäkter man har innan man sätter sprätt på pengarna. Vi får se hur det blir, men jag är inte orolig såvida inte det här pågår allt för länge.


Kelsey Tessier ser inte ut att bli kvar i Västerås. Foto: Bildbyrån


Utöver dem är läget oklart när det gäller duon David Rundqvist och forwarden Sebastian Benker. 


– David kom in i extremt tuff situation, han hade lite stukat självförtroende från första delen av säsongen. Men jag tycker att han började hitta mer rätt i spelet de sista matcherna och sen kom den här skadan han åkte på. Jag träffade David igår och han har börjat träna, det ser inte ut att vara några konstigheter inför kommande säsong. Han finns också med och kan vara ett alternativ till nästa säsong. Vi kommer hålla kontakten, säger han och fortsätter:


– (Sebastian) Benker har gjort en bra säsong. Han skapade nästan dubbelt så mycket sett till de poäng han gjorde och kunde gjort fler. Jag ser gärna att han spelar med oss nästa år, men vet vi att han gjorde en bra säsong och som läget är just nu kan jag inte erbjuda honom något konkret förslag i och med att jag inte vet vilken budget jag kommer ha. Vi får se var vi landar där. 


Hur ser du på en sådan som Mikael Frycklund, som fått sparsamt med speltid i LHC i år?


– Jag känner ”Micke” (Frycklund) sen tidigare och har haft honom ända sedan juniortiden, så vi har en naturlig kontakt. Han har haft ett hackat år i Linköping och SHL och varit lite ut och in ur laget, men han har kontrakt och jag har inte hört något annat än att han ska spela där. Men självklart, skulle läget ändras är det en jätteintressant spelare för oss i Västerås.

***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.