HockeyNews

Tung smäll för danske Frölundamålvakten – VM är över: "Högst sannolikt"

(28088) Frederik Dichow
Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2023

TAMMERFORS. Danmark förlorade tungt mot USA.
Och Frölundamålvakten Frederik Dichow, 22, lämnade matchen skadad och missar mötet med Tre Kronor.

Danmark hade 0–0 mot USA efter två perioder och hade chansen i spel fem mot tre att ta ledning. Även HV71-forwarden Oscar Fisker Mölgaard, 18, hade en jättechans att spräcka USA:s nolla på ett friläge, men missade.

I den tredje perioden gjorde USA två spelmål och ett i öppen kasse och vann med 3–0 och befäster ledningen i den grupp där även Tre Kronor ingår.

För Danmark var förlusten tung på flera sätt. I den första perioden blev Frölunda-målvakten Frederik Dichow skadad då den danske backen Jesper Aabo Jensen tacklade in en amerikansk forward så att han tryckte in Dichow i kassen. Frölundamålvakten spelade trots smällen klart den första perioden innan han blev avlöst av George Sörensen.

Efter matchen berättar Danmarks förbundskapten Heinz Ehlers om läget för Dichow:

– Jag vet inte vad man ska säga men det är högst sannolikt en hjärnskakning.

Då kan han inte spela mer i VM?

– Högst sannolikt inte.

LÄS MERVM-backen om flytten till HV71: "Då var det lätt att bestämma sig"

Så du räknar inte med att se honom mer i VM?

– Det är för tidigt att säga, men som det ser ut nu gör han nog inte det.

Frederik Dichow hade startat i alla fem danska matcherna i VM fram till smällen. Även den tidigare Malmö-backen Oliver Lauridsen bröt matchen.

– Han blev skadad i mitten av andra perioden. Det var allvarligt nog för att inte spela mer i matchen, säger Ehlers som antyder att det är tveksamt med mer spel för den danska backklippan.

Vad tycker du om situationen med Dichow?

– Jag han ha en viss förståelse för att man inte dömer utvisning för den amerikanska spelaren för han blev tacklad in i vår målvakt. Vi hade också en situation i första matchen mot Ungern där det var en av deras spelare som också blev tacklad in i målvakten, men där det utdömdes två minuter, säger Heinz Ehlers.