HockeyNews
PLUS

Troliga valet – Ekman-Larsson blir Tre Kronors lagkapten i VM

(23587) Oliver Ekman-Larsson/VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 12 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. När Oliver Ekman-Larsson tackade ja till VM lämnade Lucas Wallmark över sitt tröjnummer 23 direkt och tog själv nummer 32.
Mycket talar för att Vancouver-backen blir lagkapten för Tre Kronor i VM.
– Det är en tänkbar kandidat, säger förbundskapten Johan Garpenlöv hemlighetsfullt till HockeyNews.se.

När Oliver Ekman-Larsson på lördag inleder sitt sjunde VM för Tre Kronor lutar det åt att han får göra det som lagkapten.

– Det får vi se framöver, men han har varit det förut och han har ledaregenskaper och han har varit med och spelat VM och har erfarenhet både på och utanför banan, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se i Nokia Arena efter den första isträningen.

Lucas Wallmark spelade i tröjnummer 23 i OS i Peking där han blev Tre Kronors skyttekung och han har haft tröjan under våren fram till dess att Oliver Ekman-Larsson tackade ja till VM och flög in från Vancouver.

Då fick Ekman-Larsson ta över siffrorna 23 på tröjan medan Wallmark kastade om dem till nummer 32.

– När Oliver kommer, då är det inget snack. Och jag är inte så noga med nummer, säger Wallmark.

LÄS MERVM-backen: "Kommer jag hem så är det Djurgården jag ska spela för"

Oliver Ekman-Larsson har vunnit två VM-guld med Tre Kronor, 2017 och 2018, och var lagkapten i VM 2019. Seattles svenska backklippa Adam Larsson skulle gärna se Ekman-Larsson som lagkapten en andra gång.

– Han har varit det förut så det känns för mig ganska givet så får vi se, säger Larsson till HockeyNews.se.

Vad gör honom till en bra lagkapten?

– Det är allting både på och utanför isen. Han har mycket erfarenhet där bortifrån och han har varit kapten i Arizona länge. Han är bra på mycket och leder vägen.

LÄS MERKLART: Olle Alsing återvänder till Leksand

Oliver Ekman-Larsson har sällskap av tre NHL-backar och ser ut att få börja ihop med Erik Gustafsson. Offensivt har inte Tre Kronor lika mycket erfarenhet så Ekman-Larsson skulle göra stor nytta där.

– Det hade varit jättekul. Jag tror att det är ännu viktigare i år att verkligen alla drar åt samma håll. Vi har en tajt grupp. Det har man märkt bara på de här dagarna man har varit ihop med grabbarna, säger Ekman-Larsson till HockeyNews.se.

Vancouver-backen spelade de två sista av de tre matcherna i Beijer Hockey Games.

– Det har varit fantastiskt roligt och de är enkla, väldigt pratglada och det är alltid nån som är lite mer tystlåten. Men jag tycker att det har sett bra ut i matcherna. Sedan ska man spela om det också. Så länge man kämpar och sliter och verkligen ger allt vi kan så kommer det att bli bra. Det är jag helt övertygad om.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!