HockeyNews

SM-guldhjälten tackade nej till buden från KHL: "Inte värt pengarna"

(23679) Dominik Furch/Färjestad
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 5 september 2022

Färjestads guldmålvakt Dominik Furch har valt att flytta hem till Tjeckien.
Men innan han skrev på för Kometa Brno fick han ett mångmiljonkontrakt från – KHL.

Dominik Furch var en av många guldfaktorer för Färjestad. När han höll nollan i Luleå i den sjunde och avgörande SM-finalen och stoppade samtliga 17 Luleåskotten bidrog han stort till guldet.

Men den 32-årige tjeckiske målvakten hade redan fått besked om att han inte skulle få vara kvar i Färjestad och det har dröjt hela sommaren för honom att hitta en ny klubb.

Valet föll på Kometa Brno hemma i Tjeckien där Furch har skrivit under ett treårskontrakt. Men kort före undertecknandet fick han ett lukrativt erbjudande från ryska KHL. Furch medger att det var ett lockande bud, men på grund av Rysslands krig mot Ukraina blev det ett nej tack. Han hade redan valt bort ett par andra KHL-erbjudanden.

– Till slut tyckte jag att det inte var värt pengarna, säger han till den tjeckiska tidningen Blesk.

LÄS MERMålvaktshjälten om beskedet från Färjestad: "Det var en megachock"

Furch hade även förhandlingar med en schweizisk klubb, men där gick det trögt.

– Jag var villig att vänta på ett utländskt erbjudande. Vi var i kontakt med en schweizisk klubb. Det var lockande för mig. Men det drog ut på tiden så jag slutade tro att det skulle bli bra. Då började möjligheten att återvända till Tjeckien dyka upp. Jag hade redan det här alternativet i huvudet innan, att det kunde bli så här, så i slutändan är jag väldigt glad att vi kom överens med Kometa, säger Furch.

Mellan 2015 och 2019 spelade han för de ryska KHL-klubbarna Avangard Omsk och Severstal Tjerepovets innan han flyttade till Örebro och visade upp sig i SHL. Förra säsongen spelade han för HC Plzen innan han kom till Färjestad i början av oktober.