HockeyNews
PLUS

Så ser Ottawa på svenska talangerna – NHL-chefen i intervju

(12322) Pierre Dorion/Erik Brännström/Davidsson
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 2 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Ottawa Senators general manager Pierre Dorion har varit i Sverige den senaste tiden och scoutat spelare inför sommarens draft och inför framtiden.

För HockeyNews.se ger han sin bild av de unga svenskar som är på väg att slå sig in i den klassiska kanadensiska NHL-klubben.

Pierre Dorion, 47, har varit general manager för Ottawa sedan 2016. Senators har missat Stanley Cup-slutspelet två år i rad efter två bleka säsonger och det ser mörkt ut även den här våren.


För att framtiden ska bli desto ljusare har Dorion den senaste tiden varit i Sverige för att skaffa sig en bild av potentiella NHL-spelare. Han har sett både Djurgården-Örebro och Djurgården-Frölunda i Stockholm och det var på Hovets pressläktare som han satte sig ner bredvid HockeyNews.se för att berätta om några av Ottawas unga svenskars framfart i Nordamerika.


Senators har skrivit kontrakt med Djurgårdsbacken Olle Alsing, men har lånat ut honom till Stockholmsklubben den här säsongen.


– Våra scouter och vår assisterande general manager såg honom förra säsongen. Jag hade inte sett honom live personligen, men har sett honom mycket på video och blev väldigt imponerad av honom. Han är vad vi tycker är den nya tidens back. Jag fick chansen att se honom förra veckan, säger Dorion, som syftar på SHL-mötet mellan Djurgården och Örebro.


– Han är en mycket duktig skridskoåkare, han flyttar pucken bra och försvarar sig väl med hjälp av klubban och har bra gap control. Han gjorde ett väldigt bra intryck när han kom över till vår utvecklingscamp och på sikt ser vi honom som en NHL-back.


NHL nästa för Olle Alsing. Den nu skadade Djurgårdsbacken kommer att kallas till Nordamerika nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Olle Alsing, som har gjort 20 poäng (4 mål, 16 assist) och debuterat i Tre Kronor, skadade sig inför matchen Djurgården-Frölunda och beräknas bli borta 6-8 veckor.


– Ja, ja. Jag hörde att det hände under en träning olyckligtvis, om jag inte är felinformerad. Förhoppningsvis håller det honom inte borta alltför länge. Jag hoppas att han kan hjälpa oss nästa säsong då han kommer över till Nordamerika, säger Pierre Dorion.


I Ottawas farmarlag Belleville spelar de fem svenskarna Filip Gustavsson, Erik Brännström, Andreas Englund och Jonathan Davidsson.


Pierre Dorion:


– Jonathan har blivit uppkallad två gånger av oss den här säsongen. Första gången var han exceptionellt bra. Även om han bara var i fjärdekedjan så gjorde han ett jättejobb med sin skridskoåkning. Det är verkligen en tillgång hos honom. Han vet hur man forecheckar väl och han är väldigt bra i detaljerna med klubban när det handlar om checking.


Davidsson har gjort sex NHL-matcher och på dem en assist.


– Han har ett bra skott, som han inte använde så mycket. Andra gången han var uppe i NHL var han inte lika bra och tyvärr just nu så kämpar han med en hjärnskakning. Han borde komma tillbaka frisk snart och då blir det bra igen, säger Dorion om Davidsson, som även har spelat 18 matcher i AHL och där gjort fem poäng varav två mål.


Den förre Luleåmålvakten Filip Gustavsson får följande omdöme av Ottawas GM, som även är chef över Belleville Senators:


– Han var genomsnittlig i början av säsongen, men har varit utomordentligt bra på sistone. I Belleville har han mest segrar och vi tror att han kan bli en av våra framtida målvakter.


Ottawa har svenskduon Anders Nilsson och Marcus Högberg i NHL, medan Gustavsson, 21, får stå på tillväxt i AHL.


– Han har mognat. Han har gått igenom någon period då det har varit lite upp och ner. Vi kanske spelade honom lite för mycket före jul förra säsongen, för vi hade ingen annan, men han har verkligen hittat sig själv den här säsongen och vi är väldigt glada över hans utveckling.


Erik Brännström är en av Ottawas oslipade diamanter och den förre HV71-backen räknas som ett av klubbens stora framtidshopp. Han var Senators förstaval i draften 2017.


– Vi siktade på att ge Erik 20-25 matcher (i NHL). Han började riktigt bra, sedan har han tappat lite. Eftersom han är en yngre spelare ville vi skicka honom till farmarligan så vi skickade dit honom i några matcher. Men sedan hade vi så många skador, vi hade fyra ordinarie backar borta, så vi blev tvungna att kalla upp honom och då var han suverän. Han hittade sitt självförtroende igen, säger Pierre Dorion.


Erik Brännström, 20, är en av NHL-klubben Ottawas framtidsmän. Foto: Bildbyrån.


20-årige Brännström har spelat 31 NHL-matcher den här säsongen och gjort fyra assist.


– Nu har vi skickat tillbaka honom till farmarligan och han har verkligen varit en dominerande back där. Det enda problemet med Erik är att han får problem när han försöker göra för mycket. Men det är en bra grej, för han har så mycket talang, och talang är något man inte kan lära sig. Vi är väldigt glada över honom och kommer att ha honom och Thomas Chabot på vänstersidan under många år framöver. Då kommer Senators att vara väldigt bra där också, säger Dorion om Erik Brännström.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)